Takaisin

Elämä jatkuu

Rakentaja-lehti 23.9.2021

Korona, korona ja korona… Viimeiset 1,5 vuotta ovat pyörineet saman teeman ympärillä, ja uskon monen olevan sitä jo korviansa myöten täynnä.

Keväällä 2020 koko Suomi ja maailma olivat uuden tuntemattoman edessä. Täysin ymmärrettävästä syystä tapahtumat laitettiin jäihin ja kokoontumisrajoituksia asetettiin. Nyt aikaa on kulunut jo toista vuotta, ja etenkin tapahtuma-ala on ollut koko tämän ajan veitsenterällä. Onneksi kuitenkin hetkittäisiä valonpilkahduksia on ollut ja joitain tapahtumia on saatu järjestettyä. Erikoisjärjestelyiden avulla myös isompia tapahtumia on toteutettu. Tietoisuus koronasta on lisääntynyt. Kukaan ei tiedä kuinka kauan vielä painimme tilanteen kanssa. Olennaisinta on tasapainon löytämisessä on tapahtumien järjestelyt sekä osallistujien vastuullinen toiminta.

Myös Rakennusliitossa tapahtumien peruuttaminen ja siirtäminen on tullut enemmän kuin tutuksi. Erikoisjärjestelyt, kuten esimerkiksi etäyhteydet ylimääräisessä liittokokouksessa tuovat haasteita, mutta myös kehittävät toimintaa. Rajoitukset pakottavat keksimään uusia tapoja edistää asioita, mutta ne ovat myös sijoitus tulevaan. Kun (tai jos) korona on joskus ohi, ovat etäyhteydet tulleet jäädäkseen ja osallisuus etänä osa arkea. Uskon, että myös liiton toiminta on monipuolisempaa, kattavampaa ja tavoittaa helpommin isomman osan jäsenistöstä. Tämä, jos jokin on erittäin tervetullutta liiton toimintaan!

Raksanuoren tulevaa toimintaa

Raksanuorten toiminnan tulevaisuus on pääpiirteittäin selvä: toimintaa on tarkoitus siirtää enemmän ja enemmän alueelliseksi, jotta se tavoittaisi mahdollisimman suuren osan Rakennusliiton nuorista jäsenistä. Hauskanpito yhdessä muiden alueen rakennusalan nuorten työntekijöiden kanssa auttaa verkostoitumaan, mutta myös kehittää aluekohtaista toimintaa toivomusten mukaiseksi. Mitä enemmän nuoret samalta alueelta toimivat yhdessä, sitä isompi osa saa äänensä kuulumaan liiton toiminnassa.

Valtakunnallisista koko Suomen tapahtumista ei kuitenkaan luovuta, vaan tarkoituksena olisi järjestää muutama koko maan kattava tapahtuma, jossa päästään tapaamaan koko Raksanuorten kirjo. Muun muassa jokavuotinen Beachfutiksen SM Kalajoella pysyy ohjelmistossa. Raksanuoret ovat palloilleetkin Kalajoella jo 12 vuotena peräkkäin, joten edes korona ei saanut tätä perinnettä pysäytettyä.

Toinen valtakunnallinen tapahtuma on Raksanuorten toiminnansuunnittelu -päivät Tahkolla 19.–21.11. Toiminnansuunnittelu on suurin Raksanuorten tapahtuma, jossa suunnitellaan Rakennusliiton nuorisotoimintaa, annetaan nuorten jäsenten äänen kuulua, kerrotaan liiton tuoreimpia kuulumisia, pidetään hauskaa ja syödään hyvin. Tapahtumassa kartoitetaan, minkälaista toimintaa nuoret alueilleen haluavat. Lisäksi Tahkon kylpylä on jäsenten käytössä koko viikonlopun ajan.

Ohjelmassa on myös keilausta sekä yksityiskeikka, jonka artisti selviää myöhemmin. Ruoat ja majoitukset ovat ilmaisia ja matkakulutkin korvataan. Tapahtuma on suunnattu kaikille Rakennusliiton 18–35-vuotiaille A-jäsenille. Ilmoittautumaan pääsee Rakennusliiton nettisivuilta löytyvästä ilmoittautumislomakkeesta. Ole nopea, sillä paikkoja on vain rajoitettu määrä.

Summa summarum: nykyinen koronatilanne on loppujen lopuksi verrattain hyvin sovitettavissa Rakennusliiton nuorisotoimintaan ja strategiaan. Toimintaa ja tapahtumia on helpompi järjestää paikallisesti, sillä myös rajoitukset ovat paikallisia ja aluekohtaisia, joten niiden puitteissa on helpompi toimia riskit minimoiden. Syksystä ja keväästä tulee taatusti kiireiset, sillä kaikilla on taatusti patoutumia koronasta johtuvien peruuntumisien vuoksi, mutta muistetaan pitää järki päässä eikä unohdeta, että taistelu tautia vastaan ei ole ohi!

Teksti Karri Korpi, kuva: Johanna Hellsten