Takaisin

Ei enää pölyä rakentajien keuhkoihin

Rakentaja-lehti 3.2.2023

On aika ottaa kvartsipöly vakavasti.

Rakentajan sivulla 12 esittelemme Työterveyslaitoksen tekemää tutkimusta, jossa kvartsipölylle altistumista mitattiin erilaisilla työmailla. Työntekijöille annettiin mittarit mukaan purkutyömailla, uudisrakentamisessa, remonttityömailla ja infrahommissa. Tarkoituksena oli selvittää, missä työtehtävissä ja millä tavalla tehden rakentajat altistuvat syöpävaaralliselle kvartsipölylle. Samalla TTL muodosti liikennevalomallin, jota seuraamalla on helppo nähdä, miten pölyäviä töitä pitäisi tehdä.

Meistä jokainen on nähnyt työtapoja, jotka eivät ole lähelläkään pölyturvallista. Pahin kokemus itselläni oli aikoinaan vierailu Pietarin Stockmannin työmaalla, jossa tuhannet kiinalaisen valtionyhtiön työntekijät työskentelivät ilman suojausta niin sakeassa pölyssä, että jo parin tunnin käynnin jälkeen me vierailijat saimme yskiä ja niistää mustanpuhuvaa limaa.

Suomalaisissa yrityksissä tilanne on toki parempi. Kohdepölynpoisto, alipaineistus, osastointi ja hengityssuojaimet ovat monella työmaalla arkipäivää. Valitettavasti erityisesti pienempien yritysten työmailla näin ei aina ole. Isompienkin toimijoiden työmailla suojaaminen ja suojautuminen usein pettää työmaan yleisilman osalta.

Pöly ylipäätään on salakavala vihollinen. Kvartsipöly – ja useat muut pölyt – aiheuttaa syövän lisäksi pölykeuhkoa. Plakki kertyy keuhkoihin hitaasti, eivätkä edes työterveyden ammattilaiset välttämättä osaa etsiä sitä, sillä kvartsipölyn kohdalla muutokset ovat aluksi lähes näkymättömiä. Pöly on salakavala vihollinen myös siksi, että se ei välttämättä näy paljaalla silmällä.

Tuoreen ammattitautitilaston mukaan asbesti oli viime vuonna rakentajien merkittävin kemiallinen altistustekijä, joka on johtanut joko ammattitautiin tai sen epäilyyn. Pääosin kyseessä ovat vuosia sitten rakennustöitä tehneet ihmiset, joiden uran aikana suojaustaso oli vielä heikko. Nykyään asbestilta suojaudutaan hyvin ja ohjeet ovat selkeät.

Onko kvartsipöly uusi asbesti? Tuskin, mutta työntekijöiden suojaamiseen pölyltä on nyt vihdoin otettava uudenlainen ote. Ohjeita ja tietoa on.

Johanna Hellsten, päätoimittaja