Takaisin

Rakentajan eväät 7/2020

Rakentaja-lehti 6.11.2020

Parasta kotimaasta: poronkäristys

Nyt kun vuoden kamalin aika on täällä, tuntuu siltä, että pimeyden keskellä tekee enemmän mieli lihaa. Viime aikoina olen opetellut syömään poroa, tuota hienoa pohjoisen eläintä, jonka päälle en nuorempana ymmärtänyt. Poronkäristys on jo noussut suosikkieni joukkoon!

Lihana poro on eettistä ja ekologista, koska sarvipäät laiduntavat vapaasti pääosan vuotta ja hankkivat ravintonsa luonnosta. Näin poronhoidon päästöt ilmakehään ovat pienemmät kuin karjatiloilla keskimäärin.

Poro on maukasta ja terveellistä

Poronliha sopii fyysistä työtä tekevien – varsinkin paljon treenaavien – ruokavalioon, sillä siinä on kosolti proteiineja. Vähärasvaisuudesta huolimatta porossa on makua ja mureutta, koska eläimet ovat varttuneet puhtaassa pohjoisen luonnossa.

Myös kolesteroliaan vahtaavien kannattaa suosia poroa, koska sen rasvat ovat hyviä, tyydyttymättömiä rasvoja. Lisäksi poronlihassa on enemmän hiven- ja kivennäisaineita ja vitamiineja kuin naudassa ja siassa.

Vaikkei puolikesyä poroa luetakaan riistaeläimiin, monen puheessa poroherkut niputtuvat ”riistaksi”. Omassa suussa poron maku on vähemmän riistainen kuin monen muun riistaeläimen – ja viimeistään käristystä haudutettaessa tuo vivahde pehmenee.

Miedohko poro ei juuri mausteita kaipaa. Jotkut suosivat katajanmarjaa, toiset valkosipulia, mutta jo suolalla ja pippurilla pääsee pitkälle. Itse pidän piparjuuresta käristyksen kanssa, joskin sen annostelussa maltti on valttia.

Poronkäristystä peruna-piparjuurimuusin kera (2–3:lle)

Jos sinulla on poroa pakkasessa omasta takaa, hieno homma! Tässä helppotekoisessa ohjeessa käytetään valmiiksi siivutettua pakastekäristystä. Toiset lisäävät haudutusvaiheessa kermaa. Itse pidän siitä, että käristyksessä on vain vähän muita makuja, jotta poron hienostunut maku pääsee oikeuksiinsa. Kermatilkan voit säästää muusiin.

Ota poropakaste sulamaan hyvissä ajoin. Kuori ja hienonna sipuli. Riivi timjaminlehdet oksista. Kiehauta vesi kattilassa, lisää suola ja keitä huuhdellut perunat kuorineen.

Sulata voi pannulla. Kun voi vaahtoaa, revi ensimmäinen erä käristyslevyjä pienemmäksi ja ruskista. Paista lihat kolmessa erässä ja siirrä kypsät sivuun sitä mukaa. Paistaessasi voit tökkiä lihoja vielä pienemmiksi lastalla tai haarukalla.

Lorauta pannulle öljyä ja kuullota sipulisilppu. Lisää sienet ja paista. Sekoita poro ja timjami joukkoon, suolaa ja pippuroi maun mukaan. Kaada pannulle olut ja vesi, alenna lämpöä ja hauduta noin vartti (tai kunnes neste on haihtunut). Tarkista maku ja mausta tarvittaessa.

Tee käristyksen hautuessa muusi. Valuta kypsät perunat ja ota talteen hiukan keitinvettä. Vetäise kuoret irti ja laita perunat takaisin kattilaan. Muusaa ne survimella tai käsin.

Lämmitä maito ja sekoita siihen raastettu piparjuuri. Kaada maito perunoille, lisää voi ja sekoita kuohkeaksi. Jos muusi tuntuu kankealta, lisää tilkka keitinvettä ja/tai kermaa (itse laitan molempia). Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa poron, karpaloiden ja kurkun kera.

Teksti ja kuva: Sanna Pöyry