Takaisin

Pakkaspäivistä johtuvat lomautuspäivät

Viimeistään nyt on syytä palauttaa mieleen työehtosopimuksen määräykset työmaakohtaisen pakkasrajan asettamisesta. Turhien työmatkojen välttämiseksi rakennusalan työehtosopimuksen mukaisesti määritellään pakkasraja, jolloin työmaalle ei tarvitse mennä. Rajaa määritettäessä huomioidaan työvaiheet ja olosuhteet. Rakennuksen runkovaiheessa voi työnteon tilapäisesti estää pakkasen aiheuttama sääeste.

Työmaan ja eri työtehtävien pakkasrajoista päätettäessä on syytä huomioida alueen ilmasto-olot kuten tuulisuus. Erot voivat olla suuria rannikon, sisämaan ja pohjoisen välillä. Ne työkohteet, joissa pakkasrajat on määritelty asianmukaisesti jo hyvissä ajoin syksyllä, ovat yleensä asettaneet rajat – 15 C ja – 20 C asteen haarukkaan. Työtehtäväkohtaisesti raja voi olla huomattavasti alhaisempikin esim. julkisivurappaus ja muuraus jolloin käytettävät materiaalit asettavat käyttölämpötilan vähimmäisrajat.

Kari Lamberg
työehtotoimitsija

Tietoa sääestepäivistä Rakennuskassa.fi-sivustolla