Takaisin

Rakentajat huolissaan kesäremonttien telineistä

20160510_094508
Pientalojen tikkaat ja telineet ovat usein heppoisia ja vaarallisia.

Rakentajat kiinnittävät huomiota kesän aikana tehtävien pienkohteiden kuten omakotitalojen telineturvallisuuteen.

”Kesällä pienten kohteiden rakentaminen ja remontointi vilkastuu. Sitä myötä kasvavat myös putoamis- ja tapaturmariskit”, sanoo työsuojelusihteeri Tapio Jääskeläinen Rakennusliitosta.

Rakennusalalla vietettiin tänään Telinetorstaita, jolloin tarkastettiin yhdessä satojen rakennustyömaiden teline- ja putoamissuojaus.

”Tilanne on pääsääntöisesti kunnossa suurilla työmailla ja isoissa yrityksissä”, myöntää Tapio Jääskeläinen.

”Sen sijaan pienemmissä kohteissa saatetaan tehdä töitä turvattomilla nojatikkailla tai heilua katolla ilman putoamisen estäviä kaiteita ja turvavajaita.”

Jääskeläinen muistuttaa, että omakoti- tai rivitalon omistaja ja työmaasta vastaava mestari on aina vastuussa myös työturvallisuudesta teettäessään rakennustyötä.

”Heidän on huolehdittava ja varmistettava siitä, että työt tehdään turvallisesti. Jos työmaalla sattuu paha onnettomuus tai kuolemantapaus, tulee seurauksia myös omistajalle. Pahimmassa tapauksessa maksettavaksi voi olla isojakin summia.”

” Ikävä on asua semmoisessa kotitalossa, jonka rakentaminen edellytti vammautumisen loppuelämäksi, puhumattakaan jonkun menehtymisestä työmaalla.

Jääskeläinen kehottaakin pitämään maltin ja järjen mukana kesäremonttien ja yleensä kesärakentamisen kanssa.

”Vaikka kiire olisikin, niin aina kannattaa miettiä vielä pari sekuntia ennen kuin ryntää sutena tekemään.  Osa rakentajan ammattitaitoa on luonnollisesti myös turvallisuudesta huolehtiminen”, sanoo Jääskeläinen.