Takaisin

Joka kolmas Etelä-Suomen rakentaja on ulkomaalainen

Ulkomaalaisten rakentajien määrä on jatkanut kasvuaan tasaisesti, ilmenee tuoreessa Rakennusteollisuus RT:n kyselystä. Sen mukaan joka kolmas Etelä-Suomen rakentaja on ulkomaalainen. Koko maan mitassa joka viides rakentaja tulee ulkomailta.

Yli puolet rakennusyrityksistä arvioi, että ulkomaisen työvoiman osuus pysyy ennallaan tai jopa laskee seuraavan kolmen vuoden aikana, ilmenee Rakennusteollisuuden työvoimakyselystä.

Ulkomaisen työvoiman osuuden kasvu on jo hidastunut. Työvoimakyselyn mukaan ulkomaisten työntekijöiden osuus on noussut enää keskimäärin kahdella prosenttiyksiköllä parin viime vuoden aikana. Aiemmin kasvuvauhti oli viisi prosenttiyksikköä vuodessa.

Rakennusteollisuuden kysely kattaa vain järjestäytyneet yritykset. Ulkopuolelle jää siis suuria määrä pieniä ja keskisuuria yrityksiä, joiden ulkomaalaisten työvoiman määrää voi vain arvailla. Pian tästäkin on saatavissa luotettavaa tietoa, kun veronumeron perusteella kerätyt tiedot ja laskelmat alkavat olla viranomaisten käytössä.

Verohallinnon arvion mukaan 97 % veronumerorekisteriin merkityistä rakentajista maksaa veronsa Suomeen. Harmaan talouden osalta tilanne kiristyy ensi heinäkuussa huomattavasti, kun päätoteuttajan on ilmoitettava työmaiden työskentelevät, palkat ja urakat verottajalle.

Oman työvoiman osuus yrityksen työvoimasta on talonrakennuksessa noin kolmasosa. Sen sijaan infrarakentamisessa omia työntekijöitä on jopa 90 prosenttia. Infrassa myös ulkomaalaista tulevien työntekijöiden osuus on selvästi pienempi.