Takaisin

Työttömän 300 € voi olla 279 €

Vuoden vaihteessa tuli työttömyysturvaan muutamia muutoksia, jotka saattavat tuoda yllätyksiä. Kaikki ei nimittäin ole työttömyysturvassa aina niin yksinkertaista kuin Paavo Putkimies ajattelisi.

Vuoden vaihteessa tulleista muutoksista yksi on se, että työttömällä on oikeus ansaita 300 euroa kuukaudessa ilman, että se vaikuttaa ansiopäivärahan määrään. Käteen jäävä summa voi olla kuitenkin paljon tätä pienempi.

– Ele on kaunis, mutta taloudellisesti ei mitenkään merkittävä, saati byrokratiaa vähentävä, sanoo Rakennusalan työttömyyskassan palvelupäällikkö Päivi Ruokolainen. Hän ruoti työttömyysturvan muutoksia Ylen Radion Savon sivulla.

– Jos tienaa vaikkapa 500 euroa, niin aiemmin päiväraha on pienentynyt 250 euroa eli käteen jää 250. Nyt siitä 300 euroa saa tienata kaikessa rauhassa. Loppu kaksi sataa euroa menee sovitteluun ja päiväraha pienenee siitä puolella eli sadalla eurolla, selventää Ruokolainen

– Ennen se pieneni 250 euroa ja nyt sata euroa. Eli hyöty onkin vain 150 euroa.

300 euron lisäansio ei suoraan sellaisenaan vaikuta päivärahaan, mutta edelleen työttömyyskassa tarvitsee silti kaikki palkkatodistukset.

Ongelmaa aiheuttaa myös, että 300 euroa saa ansaita kuukaudessa, mutta päivärahaa haetaan yleensä neljän viikon välein.

– Moni ajattelee, että kuukausi on neljä viikkoa, mutta näin se ei ole. Jos hakee päivärahaa neljän viikon jaksoissa niin 300 euroa on vain 279 siltä neljän viikon ajalta, sanoo Ruokolainen

Palvelupäällikkö Päivi Ruokolaisen mukaan työttömyysturvaan tulleissa muutoksissa merkittävintä on työssäoloehtoon tulleet kevennykset. Jatkossa ansiopäivärahaa saa jo kuuden kuukauden työssäolon jälkeen. Aiemmin työssäoloa vaadittiin kahdeksan kuukautta.

– Yhä useampi nuori pääsee nopeammin ansiosidonnaisen työttömyysturvan pariin. Aiemmin on saattanut mennä monta vuotta ennenkuin on saanut ansiosidonnaista turvaa, sanoo Ruokolainen.

Ruokolainen muistuttaa myös, että työn ei tarvitse olla yhtäjaksoista. Työssäoloehto täyttyy jo silloin, jos esimerkiksi kahtena peräkkäisenä kesänä tekee molempina kolme kuukautta töitä. Edellytyksenä kuitenkin on, että on ollut koko ajan työttömyyskassan jäsen.

Hakijaa suosiva muutos on myös, että jatkossa kaikki palkkatyö otetaan huomioon päivärahan suurutta laskettessa. Aiemmin, jos työntekijällä on ollut useita hankkeita samanaikaisesti on pää- ja sivutyöt täytynyt määritellä erikseen. Näiden lisäksi päiväraha määriteltiin vain 40 viikkotyötunnin mukaan.

– Nyt, jos ihmisen ansio koostuu useasta purosta niin kaikki lasketaan yhteen ja hyväksytään ansiosidonnaisen päivärahan määrittelyyn. Oli sitten käyttänyt 40 tai 60 tuntia hankkeisiinsa, kertoo Ruokolainen.