Takaisin

Rakennusalan palkkojen nousu on hyväksi Suomelle

Rakentamisen kustannukset
Rakentamisen työvoimakustannukset ovat nousseet Suomessa hieman naapurimaita nopeammin.

Rakennusalan ja palvelujen palkkojen muita aloja reippaampi nousu on ollut Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PTT) mukaan ”väestön elintason kannalta hyvä asia”. Se on vaikuttanut myös siihen, ettei Suomen palvelualalle ole muodostunut Saksan tapaan erityistä matalapalkkalohkoa.

Palkat ja niiden sivukulut ovat nousseet Suomen tehdasteollisuudessa korkeintaan muun Euroopan vauhtia. Sen sijaan rakentamisessa ja palveluissa työvoimakustannusten nousuvauhti on ollut muita Euroopan maita nopeampaa.

-Väestön elin­tason kannalta laajalti työllistävien palveluiden palkko­jen nousu on hyvä asia, päättelee PTT.

Rakentamisen määrässä tapahtuu ensi vuonna selvä käänne parempaan, ennustaa Palkansaajien tutkimuslaitos tuoreessa ennusteessaan. Sen arvion mukaan rakentaminen lisääntyy ensi vuonna 3,4 % ja seuraavana vuonna 3,0%.

Tänä vuonna mennään vielä pakkasen puolella eli rakentaminen vähenee 1,6%.

PTT on tarkastellut ennusteessaan teollisuuden, rakentamisen ja liike-elämän palvelujen näkymiä. Sen mukaan palkansaajien rahat ovat pienten korotusten takia tiukoilla niin ensi kuin seuraavanakin vuonna. Se myös jarruttaa selvästi Suomen talouskasvua.

Talouden tutkijat arvioivat, että esimerkiksi lujaa sukeltanut elektroniikkateollisuus kasvaa ensi ja seuraavana vuonna erittäin nopeasti.