Takaisin

Parocin työntekijät marssivat ulos

Kivivillaeristeitä valmistavan Parocin työntekijät marssivat Lappeenrannassa ulos työpaikoiltaan keskiviikkona puolen päivän aikaan.

Firmassa pitkään käydyt yt -neuvottelut päättyivät maanantaina ja Paroc aikoo lopettaa Lappeenrannan tehtaan vuoteen 2016 mennessä.

-Tehdas olisi voitu pelastaa, mutta siihen ei ollut aitoa halua, sanoo Parocin alueellinen pääluottamusmies Esa Hyväri Lappeenrannasta.

Hyvärin mukaan ”viimeinen tuomio” saatiin keskiviikkona klo 9.00. Sen jälkeen työntekijät päättivät kokoontua yhteiseen tiedotustilaisuuteen klo 12.30 ja pohtia asiaa sen jälkeen yhdessä ja yksityisesti.

-Tuomion mukaan tehdas ajetaan alas asteittain vuoteen 2016 mennessä.

Parocin mukaan tehdas on lakkautettava, koska se ei ole päässyt sopimukseen tontin vuokraamisesta Nordkalkin kanssa. Tehdas sijaitsee rikkaan kalkkiesiintymän päällä.

-Me teimme Parocille 2-3 esitystä, miten toimintaa olisi voitu jatkaa kannattavasti. Yhtenä vaihtoehtona oli, että Lappeenrannan kaupunki olisi antanut tontin ja rakennukset Parocille kohtuullista vuokraa vastaan. Mutta tämäkään vaihtoehto ei käynyt.

Parocin tehdas työllistää Lappeenrannassa 250 henkeä, joista rakennusteollisuuden työnehtosopimukseen piirissä on noin 160 henkeä.

Paroc laajentaa toimintaansa voimakkaasti Venäjällä, jonne se avaa uuden tehtaan Moskovan ja Pietarin väliin Tveriin vuoden 2013 lopussa. Parocin Suomen tuotantolaitokset sijaitsevat Lappeenrannan lisäksi Oulussa ja Paraisilla.

Paroc on myynyt paljon tavaraa Venäjälle ja itärajalle on lähtenyt päivittäin kymmeniä rekkoja.

Esa Hyvärin mukaan suurimmalla osalla irtisanottavista on takanaan pitkä työsuhde ja mukaisesti 6 kuukauden irtisanomisaika.

-Se merkitsee sitä, että ensimmäisiä irtisanomisia aletaan varmaankin jakaa jo ennen lomia tai heti niiden jälkeen.

Hyvärin mukaan  Parocilla  on käyty vuosien mittaan monet yt -neuvottelut, joiden seurauksena iäkkäimmät on karsittu jo aiemmin. Nyt irtisanottavista vain kymmenkunta tulee eläkeikään vuoteen 2016 mennessä.