Takaisin

Rakentajan eväät 7/2022

Rakentaja-lehti 4.11.2022

Tummat oluet tuovat syksyn.

Kuluneen kesän helteillä tuli maisteltua lähinnä sour-oluita ja kepeähköjä lagereita. Nyt ne saavat tehdä sijaa runsaan maltaisille, ihanan paahteisille tummille oluille.

Vaikka Irlanti, Tšekki ja Saksa ovat maailmankuuluja tummista panimotuotteistaan, tähän testiin otin suomalaispanimoiden tummia taidonnäytteitä. Makeaa välttelevänä ihmisenä vierastan tummille oluille tyypillistä makeuden fiilistä, joten moni olut yllätti raikkaudellaan.

Laitilan Kukko Schwarz (0,5 l / 3,29 / S-market) on ehta schwarzbier, tumma pohjahiivaolut. Kolanvärisen oluen miellyttävä, mieto tuoksu tuo mieleen tumman suklaan ja ruisleipätaikinan. Tasapainoinen, suussa soljuva ja mukavan vähäalkoholinen (4,5 %) maku tuntuu tummaksi olueksi liki suolaiselta. Maamme neljänneksi suurimman panimon tyylillä humaloitua mustaolutta siemailee sellaisenaankin; niin harmoninen se on. Jos ruokapuolelle lähdetään, marinoi tällä grillikylki tai nauti muhkean sienirisoton kanssa.

Portteria eli tummaa pintahiivaolutta edustava Suomenlinnan Panimon Helsinki Porter (0,5 l / 3,70 / S-market) on astetta tummempi. Nätin paahteisesta tuoksusta erottuu myös lakritsinjuurta ja palvattua lihaa. Maku on mustaolutta maltaisempi ja ruokaisampi, ja loppumaun hienoinen bitterisyys saa haikailemaan yrteillä sorvatun riistapadan perään. Hyvä, tasapainoinen portteri (5,5 %), joka asettuu uomiinsa hengiteltyään tovin lasissa.

Pieteetillä uudistetun Veitsitehtaan tiloissa pantu Fiskarsin Panimon luomulager Musta Valssi (0,33 l / 3,39 / K-Supermarket) on keskiruskea, oranssiin taittava, kukkealta tuoksuva tumma lager. Ihanan kuiva muttei liian kuivattava maku, jota kannattelee tyylikäs paahteisuus. Loppumaussa on sen verran ytyä, että kannattaa laittaa apetta pöytään. Ensi kerralla korkkaan tämän pasta carbonaran kaveriksi. Tuntuvan hapokkuutensa ansiosta oma suosikki maltillisemman (5,5 %) alkoholipitoisuuden tummista.

Aromatisoitujen oluiden ystävän syysbisseksi sopii portteriksi vielä kepeä (5,5 %) Karhu Laku Porter 5,5 % (0,5 l / 3,59 / Alepa). Lakritsiuute tuntuu syvänruskean oluen tuoksussa juuri sopivasti. Paahteisen karamellimaisessa, mokkaisessa maussa on yllättävää raikkautta, ja laku nousee kielelle vasta lopussa. Tasapainoinen, ei vähääkään överi kokonaisuus, joskin häviää persoonallisuudessa kahdelle edelliselle. Oiva portteri BBQ-hampurilaiselle tai tummalle suklaalle.

Alkossa myyjä kertoo, että porttereiden nousu Suomessa lähti aikoinaan juuri Koffin Porterista 7,2 % (0,33 l / 3,27). Myhäilen tyytyväisenä maistellessani tätä moneen otteeseen palkittua ”perusportteria” kotona. Mustanruskea väri ja tuoksussa taloussuklaata, savua sekä upeaa kukkeutta. Maku tuo mieleen Tervaleijona-pastillit, loppumaku viehättää lempeydellään ja alkoholi on niin integroitunut kokonaisuuteen, ettei sitä maista. Huiman harmoninen ja herkullinen portteri, joka menee tämän illan olut-kanapataan! Portterin tukevampaa sukulaista eli stout-olutta edustaa Hiisi Iku-Turso BA Imperial Stout (0,33 l / 5,95 / Alko). Jyväskyläläisen Hiisi-panimon ruskeanmustassa stoutissa on muhkea kuohu ja tuoksussa herkkusientä. Intensiivinen ja bitterinen maku ottaa luulot pois juojalta ja maistuu suussa 20 minuuttia myöhemminkin. Loppumaussa salmiakkia, mämmiä, juureksia, kaarnaa ja espressoa. Omaan makuun todella stydi (9,0 %), turhan kuivattava olut.

Teksti ja kuva: Sanna Pöyry