Takaisin

Rakentajan eväät 6/2023:

Rakentaja-lehti 29.9.2023

Virtaa proteiinijuomista!

Kun työpäivä venähtää ja lounaasta on jo aikaa, nopeasti kulautettava proteiinijuoma toimii terveellisenä ja maukkaana välipalana. Proteiinipitoiset juomat auttavat myös treenin jälkeiseen makeahampaan kolotukseen sekä osaltaan kehon palautumiseen rasituksesta.

Tähän vertailuun valikoitui 4 helposti saatavilla olevaa proteiinijuomaa. Juomien makumaailmoissa oli melkoisia eroja, vaikka otin maistoon vain suklaan makuisia juomia, joihin ei ole lisätty sokeria.

Sokerin vähentämisen puolestapuhujana jo pitkään tunnetun Juustoportin suklainen Friendly Viking’s Plant Protein Drink (3,3 dl / 2,15 e / S-market) tuoksuu ja maistuu miellyttävän maitosuklaamaiselta, vaikkei tuotteessa maitoa olekaan. Fazerin Sinistä maultaan muistuttava, härkäpapuproteiinia sisältävä kaurajuoma on väriltäänkin sulatetun maitosuklaan sävyistä. Luonnollisen makuinen juoma soljuu suussa ihanasti ja loppumaussa on kivan viljamainen vivahde. Todella onnistunut, ei liian makea proteiinijuoma, joka kulauttelee mielellään välipalana tai lounaan päätteeksi nautittavan pullan tilalla. Proteiinia tässä tuotteessa on 20 grammaa.

Valio PROfeel -proteiinituotteiden sarjan Proteiinipirtelöä (2,5 dl / 2,09 e / S-market) saa useammassa maussa, ja tähän testiin valikoitui Appelsiinikaakao. Väriltään harmahtavamman ruskeassa, koostumukseltaan pehmeän täyteläisessä proteiinipirtelössä on vain luontaisia sokereita, mutta suussa se maistuu Juustoportin kasviproteiinijuomaa makeammalta. Appelsiinin aromi erottuu tuoksussa ja loppumaussa, muttei onnistu raikastamaan hieman teolliselta maistuvaa kokonaisuutta. Proteiinia tässä maitoproteiinia ja kaakaota sisältävässä pirtelössä on 25 g.

Vertailun edullisin ja väriltään viehättävin tuote, Milbona High Protein Chocolate Drink (3,3 dl / 1,59 e / Lidl) on päivittäistavaraketjun oman tuotemerkin proteiinijuoma. Melko vetinen maku jää valitettavasti jälkeen juoman herkullisen sävyn luomasta ensivaikutelmasta. ”Suklaanmakuiseksi maitojuomaksi” itseään luonnehtivan tuotteen jälkimaussa on myös erikoinen, miltei multainen vivahde, ja nielaisun jälkeen juoma jättää suuhun kalvomaisen tunteen. Ei omaan makuun, joten ostan jatkossa mieluummin muita Milbonan jo hyväksi havaitsemiani tuotteita. Myös suklaa-aromisen juoman proteiinisisältö (10,1 grammaa) on köykäisempi kuin muissa, eikä sitä mainostetakaan isolla pakkauksessa.

Ruotsalainen Barebells Chocolate Milkshake (3,3 dl / 3,95 e / K-Supermarket) oli itsestään selvä valinta tähän testiin, sillä tuotemerkin proteiinipatukat ovat osoittautuneet poikkeuksellisen maukkaiksi. Alku lupaa hyvää: lapsuuden pirtelöt mieleen tuova tuoksu on herkullinen ja houkuttaa maistamaan. Koostumukseltaan soljuva maku lunastaa herkullisessa toffeemaisuudessaan tuoksun lupaukset ja on hienosti tasapainossa – tästä juomasta löytyy jopa raikastavaa hapokkuutta! Jos makeuden tuntua olisi himpun verran vähemmän, tuote olisi täysosuma kategoriassaan. Testin hintavin, mutta ostan toistekin. Ehdoton suosikki Juustoportin kasvipohjaisen proteiinijuoman ohella. Proteiinia tässä Barebellsin herkkupirtelössä on 24 grammaa.

Teksti ja kuva: Sanna Pöyry