Takaisin

Rakentajan eväät 4/2021

Rakentaja-lehti 17.6.2021

Alkoholittomat oluet pruuvissa

Myönnän: pidän oluesta klassisessa muodossaan, enkä ole oikein päässyt sisälle alkoholittomiin tuotteisiin. Alkoholittomia oluita on kuitenkin jo kivasti tarjolla, joten orastavan kesän kunniaksi otin maistoon 8 olutta tunnetuilta kotimaisilta ja ulkomaisilta panimoilta.

Yksi oli ylitse muiden

Kotimaisista perusbisseistä Karhu on ollut kestosuosikkini jo nuoresta pitäen. Alkoholiton Karhu 0,0 % ei ihmeemmin tuoksu, mutta mukiinmenevä maku kestää lämpenemisen hienosti. Jälkimaussa on tutun karhumaista ytyä, mutta niin paljon kuin normi-Karhusta pidänkin, tämä ei lähde lentoon ihan toivomallani tavalla.

Vannoutuneena IPA-fanina nappaan maisteluun Laitilan Kukko IPA:n 0,3 %. Komea väri kielii siitä, että nyt lasissa on muuta kuin lageria: India Pale Ale -oluet ovat tyypillisesti meripihkan tai kuparin värisiä. Lupaava tuoksu on bitterisen hedelmäinen ja appelsiininkuorimainen. Ikävä kyllä mausta jää sama fiilis kuin Karhun kohdalla: alkoholittomuus tuntuu keskimaun onttoutena. Vaikka jälkimaussa on oluttyypille leimallinen bitterinen puraisu, miellyttävyydessä se häviää Karhulle.

Kolmas kotimainen, Malmgård Oat Ale 0,5 % avaa pelin viehkeällä tuoksulla, jossa häivähtää niin leipätaikinaa kuin kukkeuttakin. Vaikka minimaalinen alkoholi tuntuu tässäkin hienoisena ohuutena maun puolivälissä, kokonaisuus on maukas ja miellyttävä, joskin jälkimakuun soisi lisää pontevuutta. Kaura tuntuu lopussa kivana paahteisuutena. Kärkikahinoissa.

Suomessa kun ollaan, olutpruuvia olisi vaikea kuvitella ilman Lapparia. Alkoholittomassa Lapin Kullassa 0,0 % on vieno mutta erittäin miellyttävä tuoksu. Myös maku on onnistunut: raikas, puhdas ja ilahduttavan olutmainen. Positiivinen yllätys! Raikkaan tyylin ystävälle. Mainio harmonia ja hinta-laatusuhde.

Kesäisin Estrella Damm 0,0 % on niitä oluita, joka löytää tiensä ostoskoriini. Espanjalaisoluen mieto, raikas ja pienesti paahteinen tuoksu lupaa hyvää tälläkin kertaa. Itse olut on kepeä mutta miellyttävä tyylilajissaan. Pieni paahteinen helähdys tuntuu suussakin, eikä alkoholittomuus korostu ikävällä tavalla keskimaussa. Helppo, silti linjakas kokonaisuus, joka sopii hellepäivän janoon. Sapiskaa jälkimaun lyhyydestä.

Nuorena Berliinissä opiskellessani en särpinyt juuri muuta kuin Hefeweissenia eli vehnäolutta. Kaiserdom Weißbier 0,5 % tulee puolen litran tölkissä. Ensinuuhkaisu on pettymys: mitätön, teollisen oloinen tuoksu. Myös maku on vetinen, esanssimainen ja lyhyt. Ei säväytä millään mittarilla. Käyttäisin korkeintaan shandyn pohjaksi.

Olen reissannut Italiassa miltei vuosittain ja asunutkin maassa, joten vanha tuttu Peroni oli itsestään selvä valinta tastingiin. Hyvin vaalea, liki väritön Peroni Libera 0,0 % on tuoksultaan hyvin mieto, vienon kukkea. Helppo ja harmoninen olut helteillä lipittelyyn; ei eroa olemukseltaan järisyttävästi normi-Peronista.

Toinen panimo, jonka oluet ovat kulkeneet mukanani toistakymmentä vuotta, on Brooklyn Brewery. Tämä on silti ensi kerta, kun maistan BB:n alkoholitonta olutta! Syvän ambran värinen Brooklyn Special Effects Hoppy Lager 0,4 % tuoksuu ihanan hedelmäiselle, mausteiselle ja puuromaiselle. Hedelmäinen ja herkullinen maku, jota alkoholin puute ei pääse ”pilaamaan”, ja intensiivinen loppu. Ylivoimainen ykkönen omille makunystyröille.

Testin päättää Köpiksen-reissuilta tuttu Mikkeller, jonka pullotteita saa kivasti meiltäkin. Mikkeller Drink’in The Sun 0,3 %  -vehnäoluen freesin hedelmäinen tuoksu tarjoilee mangoa ja sitrushedelmiä. Raikkaassa ja pehmeässä maussa on trooppista hedelmää, herkkyyttä ja kivan ”vaativa” loppupuraisu. Hurmuri, joka kahinoi kakkossijasta.

Teksti ja kuva: Sanna Pöyry