Takaisin

Pikku Kakkosen rakentajat

Rakentaja-lehti 28.4.2023

Rakennusalan nuoret taitajat, Else Ahlgren ja Oskari Turunen pääsivät näyttämään lapsille, millaisia ammatteja rakennusalalla on.

Ainakin pienten lasten vanhemmat ovat päässeet tänä talvena seuramaan Pikku Kakkosen uudessa osiossa, mitä kirvesmies, maalari, sähköasentaja, muurari ja putkiasentaja työkseen tekevät. Raksahommia-sarjassa alaa opiskelevat kertovat, millaisia taitoja ja ominaisuuksia ammatit vaativat ja mitkä ovat tärkeimpiä työkaluja.

Rakentaja tapasi kaksi tv-tähteä Tampereen Hervannassa. Nyt jo valmistunut maalari-laatoittaja Else Ahlgren ja kirvesmies eli talonrakentaja Oskari Turunen ovat alle parikymppisiä nuoria, joilla on jo nyt selkeä käsitys siitä, mitä oma osaaminen on.  

Molempien esiintyminen sarjassa on niin luontevaa, että on vaikea uskoa kyseessä olevan tv-työn ensikertalaisten. Molemmat kertovat työstään ja osaamisestaan selkeästi sekä lapsille että aikuisille sopivalla tyylillä.

Perinteinen rakentajan tausta

Else Ahlgren on syntynyt keskellä maaseutua ja tehnyt käsillään kaikenlaista jo pienestä pitäen.

– Mietin yläasteella ensin lähihoitajan koulutusta, mutta kun olen aina ollut kiinnostunut käsillä tekemistä, ehdotti opo, että maalarinopinnot voisivat sopia minulle. Isäni on ammatiltaan puuseppä, joten sitäkin kautta ala kiinnosti, Ahlgren kertoo.

Hän haki Tampereen seudun ammattiopisto Tredun maalarilinjalle. Ahlgren kertoo, että aiempi kokemus muun muassa maalaamisesta nopeutti ja helpotti opintoja. Harjoittelupaikkakin löytyi helposti.

– Opettaja auttoi sopivan löytämisessä ja uskalsi myös päästää minut varhaisessa vaiheessa oikealle työmaille kokemukseni takia.

Kun toisena opiskeluvuonna tuli ajankohtaiseksi miettiä valinnaisia opintoja, Ahlgren innostui ottamaan rakennuspuolelta laatoituksen.

– Sitä oli hiukan hankalaa suorittaa koululla, joten suoritin opinnot kokonaan työmaalla Kaakelitiimi Oy:ssä. Kun opinnot oli suoritettu, he palkkasivat minut töihin, Ahlgren kertoo.

Seuraavaksi Ahlgren on muuttamassa Lammille, mutta sielläkin on jo työhaastattelu sovittuna.

– Siellä toimii Lammin Ikkuna Oy, jossa voisin päästä maalaamaan ovia ja ikkunoita.

Ahlgren pitää tulevaisuudessakin työllistymistään todennäköisenä, koska hän pystyy tekemään useampaa kuin yhtä rakennusalan työtä. Häntä viehättää rakennusalalla työn vapaus.

– Saan itse tehdä, eikä kukaan ole hengittämässä niskaan. Mestari kertoo, minne menen ja mitä pitää tehdä, muuten työ on itsenäistä. Minulle on tärkeää, että saan tehdä käsilläni töitä. Keskittymiskykyni ei olisi tietokoneella istuessa kovin hyvä.

Ensimmäisenä opintovuonna urakkaporukkaan

Oskari Turusella ei ole juuria rakentamisessa, mutta hänkin on aina tykännyt käsillä tekemisestä.

– Tutustuin peruskoulun 9. luokalla eri ammattioppilaitoksiin ja Tredun Hervannan rakennuspuoli tuntui kiinnostavalta. Valmistun sieltä elo–lokakuussa, Turunen kertoo.

Turunen on tällä hetkellä töissä NRT Oy:ssä, jossa hän tekee betoniraudoituksia ja -muotituksia osana urakkaporukkaa. On melko harvinaista, että kesken opintoja pääsee mukaan sellaiseen.

– Menin oppisopimuksella harjoitteluun jo ensimmäisen vuoden keväällä ja jatkoin siellä kesän, jonka jälkeen vaihdoin syksyllä tähän nykyiseen firmaan. Uravalinta tuntuu oikealta ja uskon kyllä työllistymiseen jatkossakin, seuraava sopimus vaan pitää saada.

Turunen on ollut tyytyväinen Tredun opetukseen.

– Meillä opettajat osaavat hommansa. Silti on pakko sanoa, että opin ensimmäisellä viikolla työmaalla enemmän kuin kuukauden aikana koulussa. Esimerkiksi piirustusten lukemista ei opetella ensimmäisenä vuonna ollenkaan, niin jouduin opettelemaan sen itse, kun pääsin työmaalle.

Turunen pitää rakennusalan vaihtelevasta työstä.

– Vaikka ala on sama, voi tehdä erilaisia töitä. Jos esimerkiksi kerrostalojen rakentaminen ei ole sinun juttusi, voit tehdä jotain muuta.

Hieno kokemus

Pikku Kakkosen tiimi otti syksyllä yhteyttä Treduun tarkoituksenaan löytää nuoria tekijöitä Raksahommia-sarjaan.

– Opettaja tuli sanomaan, että hakekaa nyt siihen. Sitten hän sanoi suoraan, että haluaa minut siihen. Ensin teimme demon, Turunen kertoo.

– Opettaja valitsi minut siksi, kun olin niin paljon edellä muita opinnoissani, joten se ei häiritsisi opintoja, Ahlgren sanoo.

Tiiviitä kuvauspäiviä oli 4.

–Toistoja tehtiin todella paljon, vaikka samalla se oli aika vapaata, Ahlgren muistelee.

– Se oikeastaan yllätti, miten paljon yhteen 6 minuuttia kestävään jaksoon meni aikaa. Saimme kuvaustiimiltä koko ajan vinkkejä, miten voisi tehdä vielä paremmin, Turunen sanoo.

Viisihenkinen kuvaustiimi saa kaksikolta kehuja.

– He olivat niin rentoja, positiivisia ja tsemppasivat meitä koko ajan!

Molemmat nuoret ovat saaneet hyvää palautetta esiintymisestään niin opettajilta kuin tutuiltakin. Ja huhujen mukaan myös sarjan pieniltä katsojilta on tullut fanipostia.

– Itseänikin yllätti, että vaikka olen vielä itsekin opiskelija, osasin selittää ja näyttää, mitä tämä työ on, Turunen miettii.

Oskari Turusen ja Else Ahlgrenin taidonnäytteitä voi katsoa täältä: areena.yle.fi/1-62140177.

Teksti ja kuva: Johanna Hellsten