Takaisin

Rakentajan eväät 3/8/2020

Rakentaja-lehti 24.4.2020

Parasta juuri nyt: bataatti

Muhkea bataatti nauttii nykyään aikamoisesta suosiosta meikäläisten keittiöissä, eikä ihme: lempeän makeahko juures taipuu kyökissä moneen. Siitä valmistuvat helpot sosekeitot, laatikot ja vuoat, curryt ja burgerit sekä tietysti herkulliset bataattiranskalaiset.

Latinalaisesta Amerikasta kotoisin oleva bataatti viihtyy lämpimissä ja aurinkoisissa maissa, joissa yölämpötila ei juuri laske alle 10 asteen. Meillä bataattia saakin vain tuontijuureksena. Väri on usein punertavanoranssi, mutta bataatista on myös vaaleampi, pinkki sekä violetti versio. Mitä violetimpi bataatti, sen enemmän siinä on elimistöä suojaavia antioksidantteja.

Herkullista, halpaa, terveellistä

Pidän bataatista, koska perunan tavoin se on edullinen ja terveellinen juures, joka taittaa nälän hetkessä. Fyysisen työn tekijälle – varsinkin jos treenaat työpäivän päälle – bataatissa on enemmän magnesiumia kuin rakastamassamme potussa.

Antioksidanttien ja magnesiumin ohella bataatti sisältää runsaasti kuitua ja hiilareita, sekä etenkin näin flunssakaudella vastustuskykymme kannalta tärkeitä A- ja C-vitamiineja. Tähän aikaan vuodesta korvaankin perunan usein bataatilla. Tämä tuontijuures on vielä hetken ajan parhaimmillaan, eikä sitä tarvitse metsästää erityiskaupoista.

Myös bataatin kuorissa on kuitua ja vitamiineja, joten juuresta ei kannata suotta kuoria. Etenkin jos teet bataattiranskalaisia, kuori on hyvä pitää tallella jo rapeuden vuoksi.

Maultaan miedon makeahko bataatti tykkää monenlaisista mausteista. Esimerkiksi cayenne- ja mustapippuri, kuivayrtit, valkosipuli ja chili sekä kumina, kaneli ja kardemumma ovat sen mieleen. Kokeile rohkeasti erilaisia yhdistelmiä!

Rapeat bataattiranut

Jos olet ranskisten ystävä, bataattiranskalaiset tarjoavat kivaa vaihtelua ranskanperunoille. Kun teet ne uunissa, lopputulos on vähärasvaisempi kuin friteeratessa, ja maku miltei yhtä hyvä. Entä riittääkö kuorien säilyttäminen tekemään bataattiranuista rapeita? Ei. Rapeuden avain on liottamisessa ja maissitärkkelyksessä. Ihana maku kyllä palkitsee valmisteluvaivan.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Huuhtaise bataatit ja harjaa ne juuresharjalla.

Leikkaa bataatit mahdollisimman samankokoisiksi suikaleiksi ja liota niitä kylmässä vedessä noin 20 minuuttia. Kuivaa suikaleet talouspaperilla ja pyörittele ne ohuelti maizenassa.

Levitä suikaleet uunipellille leivinpaperin päälle väljästi, etteivät ne makaa toistensa päällä. Pirskota oliiviöljyllä ja ripottele päälle paprikajauhe ja rosmariini.

HUOM: Isohkosta bataatista pilkotut ranskikset täyttävät miltei koko pellin. Jos käytät kahta bataattia, käytä kahta peltiä ja vaihda niiden paikkaa uunissa kypsennysajan puolivälissä.

Kypsennä ranuja 40–50 minuuttia, uunistasi riippuen. Tarkkaile uunia, jotta suikaleet kypsyvät kauttaaltaan. Ota kypsät ranut uunista ja suolaa ne makusi mukaan.

Halkaise limetti ja purista mehu majoneesin sekaan. Silppua ruohosipuli ja sekoita se majoneesiin. Dippaa ranut ja nauti. (Oma pelti tosin hupeni ihan sellaisenaan.)

Teksti ja kuva: Sanna Pöyry