Takaisin

Lama ja sota eivät pysäyttäneet tiilitehdasta

Rakentaja-lehti 3.11.2023

Wienerbergerin Korian tiilitehtaalla ei ole puhuttu lomautuksista.

Monipuolinen työ on pitänyt Mika Laaksosen Korian tiilitehtaan palkkalistoilla vuodesta 2000 asti.

Wienerbergerin Korian tiilitehdas on selvinnyt rakentamisen romahtamisesta yllättävän hyvin. Tehtaan pääluottamusmies Mika Laaksosen mukaan monipuolinen tuotevalikoima ja tuotteiden laatu ovat pelastaneet työntekijät lomautuksilta.

Tehtaan uunit lämpiävät sekä maakaasulla että biokaasulla. Venäjän hyökkäys Ukrainaan sotki energiamarkkinat, mutta se ei ole näkynyt tuotannossa.

Parhaimmillaan koko Wienerbergerin tiilentekoprosessi toimii niin, että muurari on ensimmäinen ihminen, joka koskettaa käsin tiileen.

– Kun tulin tänne vuonna 2000, katselin tätä huuli pyöreänä. Savea laatikkoon ja siitä puristellaan kivi, laitosmies Laaksonen kertoo ensimmäisistä kokemuksistaan salamyhkäisestä tiiliteollisuudesta.

Tehtaan prosessi on hioutunut parissa vuosikymmenessä niin, että tiiliä tuotetaan saman verran, mutta nykyisin pienempinä tuote-erinä. Parikymmentä vuotta sitten tuotannossa oli vain kourallinen erilaisia tiililaatuja

– Meiltä tulee nykyään reilut 300 erilaista kiveä, jos kaikki eri muodot, pinnat ja värit otetaan huomioon.

Savimassan matka raaka-ainekasasta huputetulle kuljetuslavalle kestää reilun viikon.

Tehtaalla on vajaat 30 työntekijää. Töitä tehdään kahdessa vuorossa.

Samalla tontilla saven kanssa on pelattu 1950-luvulta lähtien. Vanhoja tuotantotiloja ja -koneita on vielä jäljellä, mutta ei alkuperäisessä käytössä.

–  Vanhassa tehtaassa massantekokoneet ovat olleet tornissa. Nykyään massa siirtyy paikasta toiseen vaakatasossa, Laaksonen kuvaa tekniikan muuttumista.

Porukka ratkoo tuotannnon ongelmat

Wienerbergerin Korian tiilitehtaan porukka on aina ollut itseohjautuvaa. Mika Laaksonen haluaa pitää osaamisen vähintäänkin samalla tasolla jatkossakin.

– Meillä on fiksua ja ammattitaitoista porukkaa, että se pystyy ratkomaan pienemmät probleemit itse. Se tekee työstä monipuolisempaa.

Tiilipinnan jatkokäsittelyyn ei ole olemassa valmiita työkaluja, vaan ne tehdään tehtaalla itse. Laaksoselle tuodaan työkalun raakile tai mallikuva, josta tehdään sarjatuotannossa kestävä vekotin.

–  Isoin syy tänne jämähtämiseen on se, että täällä tehdään paljon omin käsin. Laitosmiehen työ ei ole pelkkää huoltotyötä. Täällä ei ole kahta samanlaista työpäivää viikossa.

Lauri Berg tuli suoraan ammattikoulusta Wienerbergerille töihin.

Valikoija Lauri Berg seuraa tiilien siirtymistä lavoitukseen.

– Olen moniosaaja, pystyn työskentelemään monessa työvaiheessa, Berg toteaa.

Berg tuli suoraan ammattikoulusta töihin tiilitehtaalle 3 vuotta sitten. Työrupeama on kertaalleen keskeytynyt asevelvollisuuden takia.

– Aluksi ajattelin mennä töihin Anjalan paperitehtaalle, mutta koulukaverini oli täällä töissä. Hän kertoi, että täällä mukava työporukka ja kannattaa hakea tänne töihin.

Ensi kerralla prosenttikorotukset

Mika Laaksonen on ollut luottamusmiespestissä 2000-luvun alusta lähtien yhtä kautta lukuun ottamatta.

– Olin ollut töissä täällä vajaan vuoden verran. Vanhemmat äijät rupesivat kyselemään kiinnostaisiko minua luottamusmieshommat.

Työkaverit olivat kiinnittäneet huomiota siihen, miten tuoreella työntekijällä on mutkattomat ja suorapuheiset välit joka suuntaan. Laaksosen mukaan luottamushenkilön on osattava kuunnella ja tehdä tarvittaessa myös kompromisseja, jotta asiat etenevät raiteillaan.

Seuraavissa rakennustuotteen palkankorotuksissa Laaksonen painottaisi mieluiten prosenttilinjaa.

– Meillä on pari viimeistä tes-kierrosta ollut taulukkopainotteisia. Seuraavat pari sopimusta voitaisiin tehdä prosenttipohjalta. Silloin ei unohdettaisi meitä vanhoja työntekijöitä.

Laaksosen mielestä taulukkokorotukset ovat olleet tarpeen, jotta rakennustuoteteollisuus pysyisi vetovoimaisena alana.

– Rakennustuotteessa on ollut ongelmana, ettei tämän päivän nuoriso halua tulla tänne paskaan pyörimään. Sen takia olemme aiemmin hilanneet taulukko- ja lähtöpalkkoja ylös.

Rakennusalan tämänhetkiset tessit ovat vielä ensi vuoden voimassa, mutta tulevan tes-kierroksen valmistelu on jo aloitettu Rakennusliiton tes-jaostoissa.

Teksti ja kuvat: Jukka Nissinen

Suomen suurin tiilitehdas pyörii vajaan 30 työntekijän voimin.