Takaisin

Kylmiä suihkuja, jäisiä avantoja

Rakentaja-lehti 29.1.2021

Voiko kylmyyteen tottua siedätyshoidolla?

Avantouintia Hernesaaren Löylyn avannossa pakkassäässä Helsingissä sunnuntaina 25. helmikuuta 2018. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Työterveyslaitos julkaisi syksyllä tutkimusraportin palomiesten fyysisestä rasituksesta palautumisen vauhdittamisesta kylmäsumusuihkun avulla. Tulokset olivat lupaavia, rasituksesta palautuminen nopeutui parhaimmillaan parilla tunnilla.

– Tuloksiamme voi helposti soveltaa ja hyödyntää kaikissa pelastustoimen ammateissa sekä vastaavissa raskasta fyysistä työtä sisältävissä ammateissa, Työterveyslaitoksen erikoistutkija Satu Mänttäri toteaa.

Kollegallani on kotikäytössä kylmäsumusuihku. Hänen mukaansa kylmähoito auttaa reumaattisiin kipuihin. Onko meillä ihmelääke kaikkiin vaivoihin?

TTL:n tutkimus on tehty pienelle ja hyväkuntoiselle koejoukolle. Kokeeseen osallistui vain 10 palomiestä. Esimerkiksi kiinalaisessa tutkimuksessa on huomattu, että avantouinti voi lisätä sydän- ja  verisuonitautipotilaiden kuolemanriskiä.

Tuoreen kanadalaistutkimuksen mukaan urheilijoiden voimaharjoittelun aikana ei kannata ottaa kylmiä suihkuja. Harjoitusten jälkeinen kylmähoito lieventää proteiinisynteesiä ja lihasten kasvua.

Jos sittenkin avantoon?

Valitettavasti kylmäsumusuihkuttelu ei ole ilmaista puuhaa. Suihkulaite maksaa lähes 900 euroa ja sitä ei voi asentaa ahtaisiin suihkutiloihin. Olisiko mahdollista saada samat vaikutukset halvemmalla? Avantouinti talvisin ja uimahallien kylmäaltaat ajavat saman asian. Kylmään veteen pulahtelijat ovat rakennelleet  vanhoista pakastimista kotikäyttöisiä kylmävesialtaita. Kannattaa muuten ottaa kylvyn ajaksi sähköt pois päältä.

Talviuinnin harrastajia on Suomessa 150 000 henkeä. Siitä huolimatta talvi- ja avantouintia ei ole tutkittu kovinkaan paljon. On mahdollista, että talviuintia säännöllisesti harrastavilla on kehossaan tavallista enemmän ruskeaa rasvaa, joka parantaa elimistön aineenvaihduntaa. Tosin esimerkiksi Turun yliopiston tutkija Milja Holstila on sitä mieltä, että suomalaisen kesän hytisyttävän epämiellyttävä keli saattaa tuottaa paremmin ruskeaa rasvaa kuin avantouinti.

Todennäköisesti tärkein syy talviuinnin suosiolle on sen aiheuttama hyvän olon tunne. Ilmiö tunnetaan tiedemaailmassa ja tämä hormoniryöppy on nimetty post-swim high -tilaksi. Sen voi vapaasti suomentaa avantouimarin pilvireissuksi.

Teksti: Jukka Nissinen, Kuva: Lehtikuva