Ammattiliitto tutuksi jo koulussa
Rakentaja-lehti 22.3.2024Rakennusliiton oppilaitostiedotus jatkaa aktiivisten jäsenten voimin.
Helmikuun alussa Rakennusliiton tulevat oppilaitostiedottajat saivat koulutusta tulevia ammattikoulukiertueita varten.
– Nuorisossa on meidän tulevaisuutemme. Jos meidän tes-järjestelmämme romuttuu, tänne voisi tulla vaikkapa puolalainen rakennusfirma urakoimaan puolaisilla työehdoilla, Turun aluetoimitsija Vadim Nekhaev kiteytti oppilaitoskäyntien merkityksen liiton toiminnalle.
– Oppilaitostiedottajat jakavat aloitteleville opiskelijoille perustietoa työelämästä ja työmarkkinoista, nuorisotyön asiantuntija ja vedeneristyksen sopimusalavastaava Karri Korpi kuvasi liiton aktiivien tulevaa työnsarkaa.
Rakennusliitolla on hyvä maine oppilaitosten ja opettajien keskuudessa, mikä ei ole itsestäänselvyys kaikkien ammattiliittojen kohdalla. Alan opiskelijat yritetään tavoittaa kahdesti. Ensimmäisen kerran opintojen alussa ja toisen kerran juuri ennen valmistumista. Sekä Nekhaev että Korpi muistuttivat siitä, että toisella kerralla opiskelijoilla on jo selkeitä kysymyksiä tulevan työn palkkauksesta ja työsuhteen perusteista.
Tiedottajien tueksi on valittu puolenkymmentä aluetoimitsijaa mentoreiksi, jotka ovat mukana ensimmäisillä koulukäynneillä. Oppilaitostiedottajille maksetaan ansionmenetyskorvaus.
– Ensimmäisen vuoden opiskelijoiden tiedot ammattiliitosta ja työelämästä ovat todella vähäiset. Silloin kannattaa pysyä perusasioissa, Korpi totesi.
Omasta alasta on helppo puhua
Rave Rakennus Oy:n pääluottamusmies, rakennussiivooja Raisa Kinnusella on takanaan 1,5 vuoden kokemus pääluottamusmiehen tehtävistä.
Kinnunen on huomannut, että työmaiden ilmapiiri leppoistuu kummasti, kun sosiaalitiloihin vie vastapaistettuja mokkapaloja tai marjapiirakkaa.
– Tulen omasta mielestäni hyvin toimeen nuorten kanssa. Haluan puhua rakennusalasta, sillä olen itse viihtynyt alalla, Kinnunen perustelee omaa mielenkiintoaan oppilaitoskäyntien aloittamiseen.
Kinnunen lähtee koulukiertueelle Oulun seudulla aluetoimitsija Mika Yli-Suvannon kanssa.
– Nuoria pitää saada Rakennusliiton jäseniksi, Kinnunen haluaa vastustaa liiton toiminnan ukkoontumista ja akkaantumista.
Kinnunen on jo nähnyt alalle mukavasti solahtaneita opiskelijoita.
– Haukiputaan koulutyömaallemme tuli viimeisen vuoden ammattikouluharjoittelija. Valmistumisen jälkeen hän pääsi meidän talon kirjoille ja urakkaporukkaan mukaan.
Kinnusen oma ammatinvalinta tapahtui työvoimatoimiston kautta.
– Päädyin itse vuonna 2018 sattumalta rakennusalalle. MOL:n sivuilla haettiin rakennussiivoojaa ja olin ollut 7 vuotta kotiäitinä.
– Teemme kouluja Oulussa, Haukiputaalla ja Ylivieskassa sekä Limingassa koulutuskeskusta. Kemissä meillä on monitoimihallin työmaa, Kinnunen kertoo.
Kaikilla on vastuu opiskelijoista
Lämpö-Karelia Itä-Suomen pääluottamusmies, putkiasentaja Jose Piironen on jo ehtinyt tehdä oppilaitosvierailuja.
– Olemme käyneet aluetoimitsija Lauri Kinnusen kanssa kouluissa 2 kertaa. Kaikki ryhmät ovat olleet putkipuolen ensimmäisen vuoden opiskelijoita.
– Vastaanotto on ollut hyvin vaihtelevaa; ensimmäisen vuoden opiskelijat ovat vielä vähän ujompaa porukkaa. Ammattiopinnot ovat heille vielä niin uusi juttu. Osaa porukkaa asiat kiinnostavat paljon, osa vielä hakee paikkaansa. Vaikka ammattiliitto kiinnostaisi nuorta opiskelijaa, mielen päällä saattaa olla monta muutakin asiaa. Tärkeätä on kuitenkin antaa ensi kosketus Rakennusliittoon jo opintojen alussa, Piironen sanoo.
Piirosen mukaan omien etujen selventäminen on parasta Rakennusliiton tarjoamaa täsmäpalvelua uransa alussa oleville opiskelijoille.
– Olen tehnyt Youtubeen pienen videoesseen aiheesta, Piironen kertoo.
– Kaikilla työelämässä mukana olevilla on vastuu opiskelijoista. Työpaikkaohjaajia pitäisi saada enemmän työpaikoille, jotta kokemukset eivät olisi työpaikoilla niin ikäviä. Nuoret kokevat joskus, ettei kukaan ota heitä mukaan ja on vain riippakivenä työharjoittelussa.
Piirosen mukaan Itä-Suomessa opettajakunta on ottanut oppilaitostiedottajat hyvin vastaan
Piirosella on tällä hetkellä hyvä työtilanne.
– Jos peilaan vuoden takaiseen tilanteeseen, niin nyt on lvi-remontoinnissa parempi työtilanne, Piironen toteaa.
Kylmä talvi on mahdollisesti vauhdittanut remontteja Pohjois-Karjalassa.
Teksti ja kuvat: Jukka Nissinen