Takaisin

Energian hinta rassaa rakentajia

Rakentaja-lehti 4.11.2022

Jätepuuta työmaalta. Sähkösauna ei enää lämpiä. Hybridiautoille on kysyntää.

Lähes 1 100 rakennusliittolaista vastasi Rakentajien taloustilanne 2022 -kyselyyn. Gallupissa kysyttiin erityisesti polttoaineen ja sähkön hinnankorotuksista sekä kartoitettiin rakentajien säästövinkkejä.

Kyselyyn osallistuneiden kesken arvottiin 3 S-ryhmän lahjakorttia. Korttien arvoa nostettiin perinteisestä 50 eurosta 70 euroon kovien inflaatiolukemien takia.

Bensiinin ja dieselin hinta on selvästi vaikuttanut rakentajien liikkumiseen. Vain harvat ovat voineet siirtyä työmatkoissaan käyttämään julkista liikennettä tai polkupyörää. Loma- ja huviautoilu on vähentynyt merkittävästi.

Maaliskuussa Ukrainan sodan alkamisen jälkeen polttoaineiden hinta nousi merkittävästi. Miten tämä on vaikuttanut sinun ja perheesi liikkumiseen?

– Käytän autoa edelleen samalla lailla. Olen kiinteistökorjaaja ja oma auto on välttämätön. Polttoaineeseen menee paljon rahaa, toki kilometrikorvauksen korotus oli paikallaan.

– Jouduin itse irtisanoutumaan liiallisen kilometrimäärän vuoksi. Muutimme vaimon kanssa toiselle paikkakunnalle.

– Moottoripyöräharrastus kallistui kertaheitolla niin paljon, että jouduin vaihtamaan parempipalkkaiseen työpaikkaan.

– Kaikki tarpeeton ajelu on jätetty pois. Esimerkiksi veneily ja verkkokalastus on jäänyt pois. Ilmeisesti moottorikelkkakin saa ensi talven seisoa tallissa.

– Tarpeeton omalla autolla liikkuminen on lopetettu. Ajoreitit suunnitellaan polttoainetaloudellisesti.

Uutta tekniikkaa on hankittu autotalliin.

– Ostimme sopivasti sähköauton. Meillä on kiinteä sähkösopimus. Käytämme lähes ainoastaan sähköautoa ja polttomoottoriautomme on lähinnä seissyt.

– Jos mahdollista, olemme menneet (puolison kanssa) samalla autolla töihin. Ostin käytetyn 10 vuotta vanhan, vähemmän kuluttavan, itse lataavan hybridin Saksasta.

Kaksijakoiset sähkömarkkinat

Sähkömarkkinoiden tilanne on rakentajienkin osalta hyvin kaksijakoinen. Ne onnekkaat, jotka ovat pystyneet tekemään ennen Ukrainan sotaa kiinteähintaisen sähkösopimuksen, nauttivat kohtuullisesta sähkön hinnasta. Muut joutuvat sinnittelemään kykyjensä mukaan.

Sähkön hinta on noussut vuoden 2021 lopulta lähtien. Oletko joutunut muuttamaan sähkön kallistumisen takia elintapojasi?

– Saunaan ei enää kehtaa mennä joka lauantai raskaan viikon päätteeksi ja viihde-elektroniikkaa ei pysty enää samalla tavalla käyttämään. Esimerkiksi pöytäkone täytyy pitää lähes koko ajan kiinni.

– Asumme sähkö/puulämmitteisessä talossa. Polttopuita on onneksi tehty pariksi talveksi. Sähkön hinta yli kuusinkertaistuu taloudessamme ensi kuussa. Yritämme sammutella valoja entistä tiheämpää ja sammutamme talveksi lattialämmitykset alakerrastamme. Silti talvella on odotettavissa todennäköisesti yli 1 000 euron sähkölaskuja.

– Sähkölämmitteisen omakotitalon lämmitystä on vähennetty. Lämpötila pidetään 18–20 asteessa entisen 21–23 asteen sijaan. Myös lämminvesivaraajan käyttöä rajoitettu. Sitä lämmitetään vain joka toinen tai jopa neljäs yö.

Sähkösaunan sammuminen on monelle rakentajalle kova paikka.

– Saunominen lopetettu. Lasten pelikoneet myyty pois. Energiatehokkaampi talo etsinnässä.

– Sähkösaunassa käymisestä ei voi kuin haaveilla. Talon peruslämpöä on joutunut tiputtamaan.

– Ostettu ilmalämpöpumppu ja osa asunnosta tulee olemaan ylläpitolämmöllä talvella.

Erilaisia varautumissuunnitelmia on tehty ensi talveksi.

– SPOT-sähkönohjausjärjestelmä työn alla, kun vuodenvaihteeseen voimassa oleva kiinteähintainen sopimus päättyy.

– Poistoilmalämpöpumppu tuli tiensä päähän 16-vuotiaana. Touko-kesäkuussa 2023 saadaan ehkä uusi. Puusaunan kiukaan hormiin asennan vedenlämmittimen. Talven tuloilmalämmitys vielä ratkaisematta.

Ensi talvena nähdään ikäviäkin tapauksia. Ensimmäiset sähkönhinnan aiheuttamat talousongelmat ovat jo todellisuutta.

– Sähkön hinta nousi 4,7 sentistä 56 senttiin. Eli puhutaan yli 800 prosentin noususta. Selviämme tästä kyllä, mutta olemme huolissamme niistä, jotka joutuvat tämän takia ulosottoon ja menettävät kaiken. Hallituksen pitäisi nopeasti reagoida tähän ja asettaa sähkön kattohinta, maksimissaan 20 senttiä kilowattitunnilta. Meillä on kaikki ostot jäissä. Ei hyvä asia pienyrittäjien kannalta.

– Sähkölaskuista on tehty maksujärjestely ja velkaa on noin 2 000 euroa Tampereen sähkölaitokselle.

Rakentajilla eivät säästökikat lopu kesken

Monilla rakentajilla on mahdollista käyttää työsuhde-etuna jätepuuta lämmitykseen.

– Työmaalta voi vielä viedä lankun ja laudan pätkiä polttopuuksi kodin lämmittämiseen. Niiden keräämisestä maksetaan vieläpä palkkaa.

Yhteen vastaukseen oli saatu mahtumaan melkoinen määrä hyviä säästövinkkejä.

– Lämpötilan pudotus on hyvä aloittaa jo syksyllä.  Jos asunnossa on ilmanvaihtokone, kannattaa tuloilman lämpötilanasetus säätää 17 asteeseen. Ilmanvaihtokoneen kesäohituspelti kannattaa syksyisin kääntää talviasentoon.  Asunnon sisäilmakin on silloin parempi.

– Ovet ja ikkunat on hyvä tarkistaa syksyllä, etteivät ne vuoda mistään. Ikkunoita pestessä voi ikkunoiden lukitus jäädä tekemättä. Jos asunnossa on tulisijoja, niitä kannattaa lämmittää kohtuudella esimerkiksi 3 kertaa viikossa. Kylmillään oleva tulisija ja hormi kuluttaa energiaa.

– Jos tulisija on leivinuuni, siinä voi laittaa monenlaista ruokaa ja sähköä säästyy.

– Päällysvaatteita ei tarvitse jatkuvasti pestä, jos ovat muuten puhtaita, muutaman tunnin tuuletus ulkona riittää. Lämpimän veden käyttöaikaa voi jokainen käyttäjä miettiä osaltaan.

– Sähkölämmitteisessä asunnossa lämpimän veden kustannus on sähkölaskussa kolmannes, jos taloudessa asuu 3–4 henkilöä. Vanhemmissa omakotitaloissa vintin eristys on vähäinen, vain 250 millimetriä. Jo 100 millin lisäys vintin eristeisiin vähentää merkittävästi energian kulutusta.

Airfryer on uusi keittiöhärpäke, joka säästää reilun kolmanneksen sähköä verrattuna sähköuuniin.

– Suosittelen Airfryerin hankkimista. Säästää sähköä ja aikaa ruuanlaitossa.

Erilaisista sähkövempaimista voi luopua.

– Pyykinkuivain vaihdettiin perinteiseen telineeseen parvekkeella.

– Meillä sammutetaan kokonaan yön ajaksi Wi-Fi, telkkarit ja pelikonsolit.

– Herätevirrat sähkökoneista pois, kun ei käytetä.

– Pyykkikoneeseen matalampi lämpötila ja lyhyempi ohjelma, mikäli mahdollista. Televisiosta lisäkaiuttimet ja vahvistin pois käytöstä, vähempikin meteli riittää. Jääkaapin tehoa voi pienentää aavistuksen talvea vasten, koska sisällä on viileämpää.

– Putkialalla tulevaisuutta on kylmälaitteilla tuotettu lämpö ja erilaisten hukkalämpöjen hyväksikäyttö.

– Talvipakkasilla kannattaa pitää päiväsaikaan auringon puolella verhoja ja sälekaihtimia mahdollisimman paljon auki ja taas muualla kiinni. Aurinko lämmittää talvellakin ikkunan läpi. Verhot vähentävät lämpösäteilyn karkailua ikkunoiden kautta.

Kuluttamista on mietitty vastauksissa myös hyvin kokonaisvaltaisesti.

– Olen kohtuullistanut kaikkea kuluttamista. Teen vähemmän heräteostoksia, suunnittelen paremmin viikkomenun ja kauppareissut. Syön kauden tuotteita. Suihkussa toimii tiimalasi tai munakello ilmoittamassa sopivasta peseytymisajasta. Pesen pyykkiä harvemmin ja tuuletan vähän käytettyjä vaatteita.

– Pesen isot kattilat ja ruuanlaittovälineet käsin, jolloin tiskikoneeseen sopii enemmän astioita ja sitä tarvitsee pyörittää harvemmin.

– Myyn ja kierrätän itselle tarpeettomia tavaroita ja vaatteita pois. Ostan kirppareilta.

Eristeet voi tuoda lähemmäs ihoa.

– Asunnon lämpöä voi laskea jonkun verran pukemalla enemmän vaatetta sisätiloissa kuin normaalisti.

– Karvalankamattoja lattialle. Ne tuntuvat lämpimältä.

Säästäminen voi tuoda elämänlaatua.

– Istuskelen itse tunnin pari ikkunan edessä seuraten metsän tapahtumia ilman valoja ja ääniä. Ei tule katsottua telkkaria tai kuunneltua radiota.

– Vähennä suihkussa veden käyttöä ja peskää samalla toisenne.

Rakentajilla oli myös koko kansantaloutta koskevia säästövinkkejä.

– Syväjäädytetään koko maa kolmeksi vuodeksi. Muutama herättäjä sitten sulattaa kevään korvalla muut. Katsotaan sitten, joko pärjätään vai tönkköilläänkö vielä lisää.

Teksti: Jukka Nissinen Kuvat: Taïga Trilles