Takaisin

Hope auttaa lapsiperheitä

Rakentaja-lehti 6.5.2022

Vaikka Ukrainan hätä vie kaiken huomion, suomalaiset perheet tarvitsevat myös apua.

– Pääkaupunkiseudulla saatujen tavaralahjoitusten määrä räjähti ennennäkemättömäksi yhden somepostauksemme myötä, Hope ry:n Eveliina Hostila sanoo.

Vuonna 2008 muutama äiti, mukaanlukien Tiina Nummenmaa ja Laura Kivimäki olisivat halunneet auttaa lähiseudun vähävaraisia perheitä, mutta oikeanlaista kanavaa avun toimittamiselle ei löytynyt.

– He yhdistivät voimansa ja järjestivät vaatekeräyksen. Tavaraa tuli yli odotusten, Hope ry:n toiminnanjohtaja Eveliina Hostila kertoo yhdistyksen alkuhetkestä.

Varsinainen yhdistys perustettiin keväällä 2009. Tänä päivänä Hopen toiminta kattaa 20 suurinta kaupunkia. Viime vuonna apua sai reilut 9 200 perhettä. Apua saaneiden lasten määrä nousi yli 22 400 lapseen. Lähes puolet apua tarvitsevista lapsista asuu pääkaupunkiseudulla.

– Yhdistyksen aloittaessa lapsiperheköyhyydestä puhuttiin paljon vähemmän. Nyt ongelma tunnistetaan ja tunnustetaan yhteiskunnallisena ilmiönä, Hostila sanoo.

– Me emme voi ratkaista köyhyysongelmaa. Se ratkaistaan aivan muissa pöydissä. Haluamme lievittää köyhyyden vaikutuksia yhdessä muiden toimijoiden kanssa.

Hope ry tekee yhteistyötä virallisen sosiaalityön kanssa.

– Meille ohjataan julkisen puolen asiakkaita esimerkiksi silloin, kun perheen toimeentulotuki ei riitä.

Tärkein auttamismuoto on tavara- ja vaatelahjoitukset. Yhdistyksen laskelmien mukaan heidän kauttaan välitetään 4 miljoonan euron edestä vaatteita ja muuta tavaraa avunsaajille.

– Tuemme myös lasten harrastuksia ja vapaa-ajan elämyksiä. Harrastustuki on kasvanut viime vuosina.

Hope järjestää vuosittain Toivon päivän kampanja touko-kesäkuun vaihteessa. Kampanjan avulla toteutetaan nuorten erilaisia haaveita.

– 12–17-vuotiaat nuoret toivovat esimerkiksi polkupyöriä ja mahdollisuutta ostaa vaatteita itselleen. Nuoriso jää vähän sivuun meidän perustoiminnassamme harrastustoiminnan tukemista lukuun ottamatta, Hostila sanoo.

Keväällä on aina lahjoitustavaran kierrossa pieni notkahdus, jota koronapandemia on pahentanut. Tänä keväänä etenkin pääkaupunkiseudulla tavaralahjoituksia on tullut paljon somejulkisuuden ansiosta. Yhdistysten vapaaehtoiset ovat kehitelleet myös uusia avustusmuotoja.

– Kun korona sulki toimipisteemme, rupesimme toimittamaan ruoka-apua. Se oli meille aivan uusi avustusmuoto, Hostila kertoo.

Ostokorttien jakaminen oli mahdollista yritysten tuen ansiosta. Perheet voivat valita juuri niitä tuotteita, joita tarvitsevat.

Köyhyyteen kuuluvat häpeän ja ulkopuolisuuden tunteet.  Köyhyys voi viedä toimintakyvyn niin heikoksi, että avuntarvetta kartoittavan nettilomakkeen täyttäminen voi tuntua mahdottomalta. Maailma on muuttunut parin viime vuoden aikana melkoisesti ja auttamiseen on kehitettävä uusia tapoja.

– Monet ilmiöt koskettavat taloutta ja ne heijastuvat perheisiin. Olemme pohtineet miten bensan hinta vaikuttaa palveluiden saavuttavuuteen maakunnissa.

Hope pyörii lähes täysin vapaaehtoisvoimin. Yhdistyksellä on vain 2 vakinaista työntekijää sekä muutamia tukityöllistettyjä pääkaupunkiseudulla ja Tampereella.  Vapaaehtoistyöntekijöitä on 630 henkeä. Hostila on ollut perustamassa Hämeenlinnan paikallistoimintaa vuonna 2011. Kimmoke vapaaehtoistyöstä tuli neuvolassa luetusta, Hopesta kertovasta lehtiartikkelista.

– Työni on vapaaehtoisten tukemista ja auttamista ympäri Suomea.

Teksti: Jukka Nissinen Kuva: Antti Kirves