Bitumirulla vaihtui sairaalan rullakkoon
Rakentaja-lehti 24.3.2022Heikki Lehtonen on ensimmäistä kertaa sisätöissä. Työpaikkana Suomen ensimmäinen koronan takia käynnistetty sairaala.
Helsingissä Herttoniemen varasairaalan käytävillä sairaalatarvikerullakkoa työntää mies, joka on työelämässä tottunut pitämään pien tahrimia työhaalareita.
– Tulin tänne töihin perjantaina 7. tammikuuta, kun sairaalaa ruvettiin perustamaan, 67-vuotias eläköitynyt kermieristäjä, nykyinen toimitilahuoltaja Heikki Lehtonen kertoo.
Varasairaala käynnistettiin koronapandemian pahentuessa omikronmuunnoksen takia. Ensimmäiset potilaat otettiin sisään sairaalaan jo seuraavana maanantaina 10. tammikuuta. Varasairaalan ykkösosastolla on 62 potilaspaikkaa. Toinen 25-paikkainen osasto odottaa valmiudessa, mutta sitä ei ole otettu käyttöön.
Lehtosen työ oli alkuun hyllyjen täyttämistä sairaalatarvikkeilla ja potilasvaatteilla. Nyt hän valvoo, että tavaraa on riittävästi, tekee lisätilaukset sekä purkaa tiistaisin ja torstaisin tulevat tavaratoimitukset omille paikoilleen. Työ on kevyttä verrattuna kermieristäjän bitumirullien kantamiseen verrattuna.
– Kävelyä tulee paljon, kun kellarista asti haetaan tavaroita ja mennään osastolla edestakaisin.
Toimitilahuollossa Lehtosella on 2 työkaveria. He ovat väliaikaisesti lainassa Helsingin kaupungin ympäristöpalveluista ja Laakson sairaalasta. Lehtosella ei ole aikaisempaa työkokemusta terveydenhuoltoalalta.
– Tämä on ensimmäinen sisätyöni, olin koko työurani ulkohommissa. On ollut äärimmäisen mielenkiintoista seurata, miten tällainen organisaatio pistetään pystyyn.
Pääosa varasairaalan henkilökunnasta on Helsingin kaupungin työntekijöitä muista työpaikoista. Lehtosen työkavereina on muun muassa pysäköinninvalvojia ja kirjastonhoitajia.
– Kaikki ovat tuntemattomia toisilleen. Täällä on positiivinen henki, ei ole mitään kuppikuntia.
Sairaalassa on huonot palkat
Lehtosen työkeikka on selventänyt, kuinka huonot palkat terveydenhuollon työntekijöillä on. Hoitoavustajien ja toimitilahuoltajien peruskuukausipalkka ylittää juuri ja juuri 2 000 euron rajan. Koulutetuilla hoitajilla on hieman paremmat palkat. Koronasairaalassa maksetaan 500 euron ylimääräinen kuukausilisä.
– Ihmettelen, miten näillä palkoilla pärjää. Pääkaupunkiseudulla sillä ei pysty tulemaan toimeen. Sen päälle on maksettava asumistukea, Lehtonen toteaa.
Sairaalan työntekijöiden vaihtuvuus on ollut suurta, sillä kaikki eivät kestä potilaiden kuoleman aiheuttamaa järkytystä. Hoitohenkilökunnan arvostus Lehtosen silmissä on noussut merkittävästi, kun hän on nähnyt kuinka raskasta työtä hoitajat tekevät.
Herttoniemen varasairaalan työkeikka olisi varmasti mennyt Lehtoselta täysin ohi, ellei oma tytär, sairaalan hallinnollinen osastonhoitaja Päivi Hemming, olisi kysynyt töihin.
– Ei tällaista työtä olisi tullut mieleenkään lähteä hakemaan, Lehtonen sanoo.
Korona ja talvikelit vauhdittivat töihin lähtöä.
– Uimahallit ja muut liikuntapaikat olivat suljettuja. Ulkoilukin oli hankalaa, kun oli lunta ja jäätä. Vaimo on kotona etätöissä. Minun olisi pitänyt olla hiljaa etäkokousten aikana, Lehtonen sanoo.
Töissä pääsee juttelemaan työkavereiden kanssa.
Näillä näkymin varasairaala pidetään auki ainakin huhtikuun ajan ja mahdollisesti myös vielä toukokuussa.
Yksi mieluisimpia työtehtäviä on brunssitarpeiden haku sairaalan henkilökunnalle.
– Täällä järjestetään joka perjantai brunssi. Siellä myös keskustellaan siitä, mikä mättää töissä. Brunssi on pieni ele työnantajalta, mutta sillä saa valtavan positiivisen fiiliksen.
Teksti ja kuvat: Jukka Nissinen