Takaisin

Veronumerorekisteri puhkaisi miljoonan rajan

Rakennusalan veronumerorekisteriin on merkitty jo yli miljoona henkilöä. Viime vuoden lopussa rekisterissä oli nimittäin tarkalleen 1 035 192 henkilöä.

Julkisesta veronumerorekisteristä voi tarkistaa rakennustyömaalla työskentelevän henkilön etu- ja sukunimen sekä hänen veronumeronsa perusteella, onko henkilön tiedot merkitty veronumerorekisteriin.

Reilusta miljoonasta rekisteriin merkitystä on ulkomaalaisia noin 10 % eli 111 136 henkilöä. Heistä 40 414 henkilöllä oli kotikunta ulkomailla.

Rakennusalan veronumero on pakollinen jokaiselle yhteisellä rakennustyömaalla työskentelevälle.

Numeron avulla torjutaan rakennusalan harmaata taloutta. Se auttaa myös seuraamaan, kuinka paljon Suomessa on ulkomaalaisia, väliaikaisesti maahan tulevia työntekijöitä.

Rakennustyömaalla työskentelevällä henkilöllä täytyy olla näkyvissä kuvallinen henkilötunniste, jossa tulee näkyä myös veronumero. Ilman tätä henkilötunnistetta työmaalle ei ole asiaa.

Veronumero on 12-merkkinen yksilöllinen numerosarja, josta ei voi päätellä henkilön ikää, sukupuolta tai syntymäaikaa. Verohallinnosta saatu veronumero ei vaihdu tai muutu henkilön vaihtaessa esimerkiksi työnantajaa tai työmaata.