Jokaisella on oikeus ihmisarvoiseen työhön
3.9.2014 Tapahtumat
Kansainvälisenä kunnon työn päivänä 7.10. juhlitaan kaikkea sitä, mikä työelämässä on jo kunnossa. Korjattavaa kuitenkin löytyy edelleen. Riittämättömät palkat ja epävarmat työsuhteet ovat arkipäivää miljoonille työntekijöille. Globaali maailmantalous mahdollistaa halpatuotannon työntekijöiden kustannuksella. Työperäinen stressi ei katso maata, ikää tai asemaa.
Kunnon työn päivänä iloitsemme hyvästä työstä. Yllätämme työkavereita ja kiitämme kunnon työn tekijöitä. Samalla vaadimme, että kaikille entistä parempaa työelämää, ihmisarvoista työtä ja riittävää palkkaa. Osallistumalla, yllättämällä ja kuvia jakamalla ihmiset voivat näyttää, että kunnon työ on heille tärkeää – niin Suomessa kuin maailmalla.
Tule mukaan! Juhlitaan yhdessä kunnon työtä – ja vaaditaan entistä parempaa työelämää.
Miten voit osallistua?
1) Innosta ihmisiä mukaan ja kannusta kunnon työn tekoihin, eli mihin vain mikä piristää tai auttaa. Lisää vinkkejä www.facebook.com/kunnontyo .
2) Nosta keskusteluun tärkeitä teemoja, saavutuksia, epäkohtia tai onnenaiheita.
3) Käytä hashtagia #kunnontyönpäivä eri yhteyksissä sosiaalisessa mediassa.
4) Juhli yksin tai porukalla. Ota kuva ja jaa se tunnuksella #kunnontyönpäivä.
Näkökulmia maailmalta:
• Intiassa minimipalkka on 51 dollaria ja kilo riisiä maksaa 60 senttiä. Jos näin olisi Suomessa, 1600 euroa kuussa tienaava siivooja maksaisi riisipaketista liki 20 euroa.
• Ympäristöjärjestöt ja ay-liike tekevät yhteistyötä Nepalissa. Metsäalan työntekijöitä koulutetaan ay-oikeuksista ja kestävästä metsätaloudesta.
• Viime vuonna työntekijöitä irtisanottiin yli 50 maassa sen takia, että he yrittivät neuvotella työehdoistaan.
• Jos olisit julkisen sektorin työntekijä Mosambikissa, laki kieltäisi neuvottelun työehdoistasi.
• Ay-liike kouluttaa terveydenhoitajia hoitamaan ebolaan sairastuneita Länsi-Afrikassa.
• Tänä vuonna Brasiliassa pidetyissä MM-jalkapallokisoissa ay-liike onnistui neuvottelemaan paremmista työehdoista ja palkankorotuksista. Sen sijaan Qatarissa pelätään noin 4000 siirtotyöläisen kuolevan stadionien rakennustöissä ennen vuotta 2025.
Näkökulmia Suomesta:
• Joka päivä työkyvyttömyyseläkkeelle jää keskimäärin neljä nuorta alle 30-vuotiasta. Suurin syy on mielenterveysongelmat.
• Työntekijät pitävät yhä vähemmän henkilökohtaisia tavaroita työpaikoillaan, sillä työpisteet vaihtuvat tiuhaan tai muuttuvat kokonaan virtuaalisiksi. Moni haluaa kuitenkin tuoda työpaikalleen oman tunne-esineen, kuten taulun, mukin tai tohvelit.
• Työperäinen stressi on toiseksi yleisin työperäinen terveysongelma Euroopassa heti tuki- ja liikuntaelinsairauksien jälkeen.