Takaisin

Talvirakentamisen heikkous ajaa taas rakentajat kortistoon

Rakennusalan talvesta uhkaa jälleen tulla synkkä. Jo nyt on nähtävissä, ettei talveksi ehdi käynnistyä riittävästi hankkeita, jotta rakentajien työllisyys pysyisi hyvänä. Ennusteiden mukaan tulevanakin talvena on 22-24 % rakentajista työttömänä.

Rakennusliiton puheenjohtajan Matti Harjuniemen arvion mukaan ensi talvena on työttömänä melkein joka neljäs rakentaja. Vireillä on paljon hyviä suuria rakennushankkeita, mutta ne eivät ehdi pelastamaan sydäntalven työllisyyttä.

Ylelle antamassaan haastattelussa Harjuniemi näkee, että varsinkin pääkaupunkiseudulla on alkamassa paljon hyviä rakennushankkeita. Esimerkkeinä hän mainitsee Länsimetron ja Helsingin niemen liikenteen helpottajaksi suunnitellun Pisararadan.

Niistä ei kuitenkaan Harjuniemen mukaan ole rakentajien talven pelastajiksi. Ensisijaisen tärkeää asuntorakentamista ei näytetä saavan ajoissa vauhtiin, arvioi Harjuniemi.

– Ensi talvi on pilalla. Tuettua tuotantoa ei saada liikkeelle. Asuntotuotanto on kuitenkin se keskeinen juttu, jolla rakentamisen työllisyys ja yritysten tilanne paranee.

Matti Harjuniemen ennuste on tyly.

– Pystyn sanomaan sen hyvin varmasti, että työttömyys alalla tulee olemaan ensi helmi–maaliskuussa 22–24 prosenttia.

Rakennusteollisuuden toimitusjohtaja Tarmo Pipatti on alan lähitulevaisuuden näkymistä samaa mieltä Harjuniemen kanssa. Pipatin mukaan synkkää näkymää olisi kuitenkin mahdollisuus helpottaa, jos vuokra-asuntotuotannon myyntirajoituksia lievennettäisiin.

Nyt valtion tukea rakentamiseen saaneen vuokratalon omistajalla ei ole käytännössä toivoa myydä taloa kymmeniin vuosiin. Alalla on pitkään toivottu myyntiajan lyhentämistä 20 vuoteen. Pipatin mukaan se nostaisi rakennuttajat uuteen intoon suunnittelemaan edullisiakin vuokrataloja.

– Jos budjettiriihessä saataisiin 20-vuotinen malli niin, että vuokratalokiinteistöjen omistajat aidosti luottaisivat järjestelmään niin silloin me voisimme saada vielä talveksi verrattain nopealla aikavälillä lisää vuokra-asuntorakentamista.

– Mutta, jos hallituksen riitely tästä asiasta jatkuu – kuten se on jatkunut puolitoista vuotta – niin tuotantomme tulee olemaan erittäin alhaista ja työttömiä tulee lisää, laskee Rakennusteollisuuden Pipatti.