Takaisin

Vuosi 2020 oli rakentamisessa parempi kuin odotettiin

Rakentaja-lehti 18.3.2021

Vuodelle 2021 ennustetaan loivaa laskua, mutta ei romahdusta.

– Loppuvuosi 2020 yllätti. Asuntoaloituksia oli enemmän kuin odotettiin ja loppuvuoden rakennusluvissa oli voimakasnousu, RT:n pääekonomisti Jouni Vihmo toteaa.

Vuoden 2020 alkupuolella, kun koronariisi alkoi, ennustettiin rakennusalallekin voimakasta laskua. Rakennustyömaat kuitenkin pyörivät melko hyvin koronasta huolimatta, ja syyskuussa tapahtui selkeä käänne takaisin ylöspäin.

Asuntorakentamisen määrä vuonna 2020 yllätti kokeneetkin ennustajat.

– Isoilla rakentajilla ei ollut juurikaan myytävää asuntovarastoa ja kun talous ja kysyntä kääntyivät kasvuun, myös rakentamisessa lähdettiin ylöspäin, Vihmo sanoo.

Asuntorakentaminen pysyy kohtuullisena

Rakennusalan suhdanneryhmä (RAKSU) arvioi, että rakentaminen vähenee vuonna 2021 1–3 prosenttia. Talouden elpyminen antaa uutta puhtia rakentamiseen, mutta siitä huolimatta rakentamisen määrän kasvu jää ensi vuonna vielä prosentin kasvun ja prosentin vähenemisen väliin. Rakennusalan suhdanneryhmä ennustaa, että vuonna 2021 uusia asuntoja aletaan rakentaa 34 000−36 000 kappaletta. Vuonna 2020 päästiin noin 40 000 uuteen asuntoon.

– Tälle vuodelle ei kyllä voi ennustaa kasvua. Uusien asuntojen määrä lienee linjassa tuossa ennusteessa. Edessä on pari hidasta vuotta, mutta ilmassa ei ole katastrofin merkkejä, Vihmo sanoo.

Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2020 viimeisellä neljänneksellä asuinrakentamiseen myönnettiin rakennuslupia yhteensä 3,3 miljoonaa kuutiometriä, 16,8 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Kerrostaloille myönnettiin loka-joulukuussa rakennuslupia reilusti enemmän kuin vuotta aiemmin, kuutiomäärällä mitattuna kasvua oli 20,7 prosenttia. Pientaloille eli omakotitaloille, paritaloille ja rivitaloille myönnettiin rakennuslupia 1,1 miljoonaa kuutiometriä, 9,4 prosenttia vuodentakaista enemmän.

– Talonrakentaminen pysyy tänä vuonna lähes viime vuoden tasolla. Liikerakentamisessa lupakehitys on miinuksella, mutta sekin paranee jossain vaiheessa, kun koronakriisi hellittää, Vihmo kommentoi.

Vihmon mukaan Helsinki alisuoriutuu asuntorakentamisen lupien määrässä, Vantaa ja Espoo pärjäävät paremmin. Myös Tampereella ja Turussa lupakehitys on nousujohteinen.

Teollisuusrakentamisesta on tullut hyviä uutisia, esimerkkinä Metsä Groupin Kemin biotuotehdashanke, jonka työllistämisvaikutus on merkittävä.

Työllisten määrä alalla tuli kuitenkin viime vuoden aikana alaspäin noin 4 500 henkilöllä, eikä se korjaannu heti.

– Koronakriisi helpottanee tämän vuoden loppuun mennessä. Siinä vaiheessa on kiinnostavaa nähdä, mikä on rakentamisen peruskysyntä kriisin jälkeen. Nyt näyttäisi siltä, että pientalorakentaminen nousee oikeasti, Vihmo miettii.

Teksti ja kuva: Johanna Hellsten