Lakossa Tornion terästehtaalla: ”Yhdessä taistellaan tulevienkin sukupolvien puolesta”
Rakentaja-lehti 25.3.2024Outokummun Tornion terästehtaalla Teollisuusliiton, Sähköliiton ja Rakennusliiton luottamusmiehet haluavat hallituksen neuvottelupöytään. Liittojen yhteinen lakko on osoitus laajasta joukkovoimasta.
Rakennusliitto on mukana Teollisuusliiton 11.–31.3.2024 järjestämässä poliittisessa lakossa, jolla vastustetaan Suomen hallituksen suunnittelemia leikkauksia ja työelämäheikennyksiä. Lakon piirissä on 11 keskeisessä toimipaikassa noin 4 000 teollisuuden työntekijää, ja Rakennusliitto on mukana kolmella tehtaalla. Lakot ovat osa SAK:laisten liittojen yhteistä Painava syy -kampanjaa.
Lakko on jatkumassa myös Outokummun Tornion tehtailla. Outokummun Tornion tehtaiden pääluottamusmies Tommi Sauvolainen sanoo, että lakkoväsymystä ei työntekijöissä näy. Nyt taistellaan myös tulevien sukupolvien puolesta.
– Ihmisten tietoisuus on kasvanut kesän ja syksyn edetessä ja hallituksen toimien seurauksena. Meillä on aivan mitättömän pieni taparikkureiden porukka, mutta muuten työntekijät ovat lakossa. Ihmiset ymmärtävät, että tässä taistellaan sekä omista työehdoista että tulevien sukupolvien työehdoista, Sauvolainen sanoo.
Keskiviikkona sekä työnantajien että työntekijöiden edustajat olivat kutsuttuna työministeri Arto Satosen (kok) luokse keskustelemaan tulehtuneesta työmarkkinatilanteesta. Keskusteluun ladatut suuret odotukset hallituksen jonkinasteisesta vastaantulosta jäivät pettymykseksi.
Pääluottamusmies Sauvolainen sanoo olevansa surullinen, että lakkoa on yhä jatkettava hallituksen peräänantamattomuuden vuoksi.
– Minulle työnantaja sanoo, että käsitätkö millaisia taloudellisia vaikutuksia tämä lakko aiheuttaa. Tokihan minä sen pääluottamusmiehenä käsitän, mutta sitä en käsitä, miksi työnantaja on valmis ottamaan näin paljon takkiin, Sauvolainen ihmettelee.
– Ilmeisesti he laskevat näille toimille niin paljon arvoa tulevaisuudessa, että tämä vääntö kannattaa.
Sauvolainen kertoo, että hallituksen suunnitelmista eniten työntekijöissä huolta herättää ensimmäisen sairauspäivän palkattomuus.
– Jos sairaussakko tulee, se on suora palkan leikkaus.
Lisäksi huolta herättävät paikallisen sopimisen laajennukset. Outokumpu on toistaiseksi järjestäytynyt työnantaja, mutta tulevaisuudesta ei tiedä.
– Meillä on ollut iät ajat luottamusmiesjärjestelmä. Vahva epäilys on, että entinen neuvottelukulttuuri ei säily. Olemme aina pystyneet sopimaan asioista. Pelko on, että tulevaisuudessa työnantaja voi sanella entistä enemmän. Asiat voidaan verhota paikalliseksi sopimiseksi, kun meillä ei ole voimaa puolustautua, koska lakko-oikeutta ollaan myös voimakkaasti rajoittamassa.
Sauvolainen pitää arvokkaana, että SAK:lainen liittoperhe osallistuu lakkoon laajasti.
– Tämä osoittaa, että solidaarisuutta on edelleen. Palkansaajien etuja on valvottava yhdessä, jotteivat ne murene. Yhdessä olemme vahvempia.
Työmarkkinatilanne on ajautunut niin vaikeaa tilanteeseen, että selvää ulospääsytietä on hankala nähdä. Sauvolaisen mielestä työantajien astuminen julkisuuteen voisi auttaa asiassa.
– Toivon, että isot työnantajat tulisivat julkisuuteen ja vaatisivat asioiden sopimista yhteisessä neuvottelupöydässä. Ei tätä voida loputtomiin jatkaa, Sauvolainen sanoo.
– Ei tällainen syrjäinen vientimaa voi ruveta kilpailemaan halpatyövoimalla. Meidän on kilpailtava osaamisella, laadulla ja korkealla koulutuksella.
Paikallisen sopimisen laajennus on villi viidakko
Kolmanteen viikkoon venyvässä kohdennetussa lakossa ovat mukana Teollisuusliitto, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT, Sähköliitto, Rakennusliitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM.
Outokummun Tornion tehtaiden sähköpuolen edustaja Tuomas Torvinen sanoo, että Sähköliiton työntekijät ovat osallistuneet lakkoon laajasti. Tiettyä suojelutyötä niin Sähköliiton kuin Teollisuusliitonkin jäsenet joutuvat tehtailla tekemään, jotta tuotantokoneille ei aiheudu vahinkoa lakon aikana.
– Erittäin hyvällä mielellä olemme olleet. Tässä on meneillään niin suuria asioita, Torvinen sanoo.
– Harmi, että ministeri Satonen ei tullut keskiviikkoisessa tilaisuudessaan yhtään vastaan.
Torvisen mukaan hallituksen toimet ovat niin rajuja, ettei työntekijöillä jää muuta vaihtoehtoa kuin osoittaa mieltään lakoin.
– Seisomme vahvasti näiden lakkotoimien takana ja niin pitkään kuin tarvitsee. Ei Suomea ole ennenkään laitettu nousuun köyhiä ja pieniä ihmisiä päähän potkimalla.
Terästehtailla Sähköliiton jäsenistöä huolettavat hallituksen toimissa erityisesti paikallisen sopimisen laajennukset sekä lakko-oikeuden rajaaminen.
– Meille oli jo aikoinaan hyvin pitkä tie, kun Sähköliiton osalta tes menetettiin ja sitten saimme lopulta väännettyä paikallisen sopimuksen. Jos paikallista sopimista laajennetaan järjestäytymättömiin yrityksiin, kuka niitä sopimuksia sitten valvoo. Sopimuksista tulee aivan villi viidakko.
Torvisen mielestä on todella huolestuttavaa, että nyt ollaan repimässä rikki suomalaista neuvottelukulttuuria.
– On järkyttävää, että tälle tielle on lähdetty.
Torvinen pitää tärkeänä, että SAK:laiset liitot osallistuvat lakkoon laajasti. Torniossa sähkö- ja teollisuusliittolaisten yhteistyö on aina toiminut Torvisen mukaan hyvin.
– Tämä on iso asia, että toimimme yhdessä. Kautta aikojen meillä on ollut täällä Torniossa todella hyvää yhteistyötä liittojen kesken.
Lakko jatkuu Torniossa. Torvisen mielestä pattitilanne työmarkkinoilla ei ratkea, ennen kuin maan hallitus, työntekijät ja työnantajat istuvat neuvottelupöytään.
– SAK:laiset liitot tekivät jo hyvän vastaantulon. Mutta Satosen luona käytiin vain teekutsuilla, Torvinen sanoo.
– Hallituksen pääministeri Orpon johdolla pitää ryhtyä nyt neuvottelemaan. Eivät nämä solmut muuten aukea.
Periksi ei anneta
Yhdessä rintamassa Torniossa lakossa ovat myös Rakennusliiton jäsenet. Caverion Suomen Tornion yksikön luottamusmies Sami Huru sanoo, että liiton jäsenistö on vahvasti tukemassa lakkoa.
– Yhteisellä asialla ollaan. Tuemme Teollisuusliittoa ja näitä toimenpiteitä hallitusta vastaan, Huru sanoo.
Hurun mukaan lakkoväsymystä ei näy lakkolaisissa, vaikka kolmas lakkoviikko pian alkaa. Huru muistuttaa, että hallituksen toimissa on paljon isoja asioita, jotka osuvat myös Rakennusliiton jäsenistöön.
– Esimerkiksi erityisen painavaa syytä ei tarvita enää irtisanomiseen. Lisäksi nämä leikkaukset osuvat pahiten heikompi osaisiin. On myös iso asia, että ansiosidonnainen työttömyysturva putoaa 20 prosenttia kolmen kuukauden jälkeen.
Tulehtunut työmarkkinatilanne ei ole paranemassa aivan pian. Hurun mielestä puolin ja toisin keskusteluyhteys olisi hyvä saada.
– Eihän kenenkään kannata antaa periksikään. Se sitten jää nähtäväksi, kumpi antaa ensiksi periksi, Huru sanoo.
– Meidänkin jäsenistössämme on valmiutta jatkaa vieläkin pidempään, enkä uskokaan, että tämä vielä tähän loppuu.
Teksti: Tiia Kyynäräinen, kuvat: Jaakko Heikkilä