Kaikki on hukassa!
Rakentaja-lehti 10.2.2022Lvi-asennuksessa menee tutkimuksen mukaan viidennes työajasta hukkaan.
Tuoreen Aalto-yliopiston tutkijoiden Hukka LVI- ja sähkötöissä -tutkimuksen tulokset ovat linjassa asentajien arkikokemuksen kanssa. Merkittävä osa työajasta kuluu ihmisten ja asioiden etsiskelyyn sekä turhanaikaiseen odotteluun työmaalla. Tutkimuksen mukaan 18 prosenttia työajasta meni haahuiluun ja venttailuun.
Työnantajaliittojen LVI-TU:n, STUL:n ja STTA:n rahoittaman tutkimuksen ovat tehneet Olli Seppänen, Christopher Görsch, Jianyu Zhao, Lauri Viitala ja Juho Kerttula. Tutkimuksessa oli mukana 4 erilaista työmaata. Aineisto kerättiin sähkö- ja lvi-asentajien haastatteluilla sekä kypäräkameroiden ja sisäpaikannuksen tuottamalla aineistolla.
Työaikahävikin juurisyyt ovat tutkimuksen mukaan työmaan puutteellinen viestintä, aikataulujen hallitsemattomuus, logistiikan ongelmat, huono suunnittelu ja valmistelevan työn suuri osuus työmaalla.
Nokkamies, Caverionin putkiasentaja Jyri Laitinen ei osallistunut tutkimukseen.
– Minulta kysyttiin moneen kertaan, haluanko osallistua. En halunnut, sillä siitä olisi saanut väärän kuvan työstä.
Laitisen mukaan kypäräkameralla toteutettu viikon mittainen tutkimusjakso ei olisi antanut oikeaa kuvaa niin nokkamiehen kuin asentajankaan työstä.
– Esimerkiksi työkaverini tekee asennustyötä ja minä teen nokkamiehen työn lisäksi muun muassa esivalmistusta ja varmistan tavaran riittävyyden asennuspaikalla, Laitinen kertoo työnjaosta.
Tutkimusjakson olisi pitänyt olla pidempi. Paras tulos saataisiin selvittämällä asentajien työliikkeet koko kerrostalon asennuskeikan ajalta.
– Jos tutkimusjakso sattuisi vaikkapa sille viikolle, kun kannamme vessanpyttyjä, tutkimuksessa olisi mukana vain vessanpyttyjen kantamista. Samalla lailla kävisi, jos asentaisimme viikon suoraa putkea. Teemme urakalla, joten pyrimme tekemään samaa työtä mahdollisimman paljon.
Urakkatyö on hyvä tahdistaja
YIT:n Arabianrannan työmaalla on Laitisen mukaan hyvä tekemisen meininki. YIT:n rungonpystytysporukalla oli erittäin ammattimainen ote työhönsä.
– Jopa runkomestari kehui, ettei pitkään aikaan ole ollut näin helppoa pystytystä. Elementtiporukan nokka kertoo mestarille, mitä tilataan ja kaikki hoituu siitä eteenpäin.
Yhteydenpito elementtiasentajien, sähkömiesten ja lvi-asentajien kesken on luontevaa. Yhteistyö sujuu ja työvaiheiden juoksutuksesta on helppo päästä yhteisymmärrykseen.
– Tällä työmaalla raudoitus-, elementti- ja muottityöt ovat saman nokkamiehen takana.
Sähkö- ja putkiasentajat pääsevät nopeammin työvaiheiden väliin tekemään omia asennuksiaan.
– Teemme kerroksen viikon kierrolla. Perjantaina on valu. Se ehtii kuivua viikonlopun ja he pääsevät heti maanantaina purkamaan muotteja.
Urakkatyö on Laitisen mielestä paras työn tahdistaja.
– Jokaisella on halu kehittää työtään, sillä oma palkka on siitä kiinni. Silloin ei tarvita väliin työnjohtajaa, vaan sovimme keskenämme, miten saamme hommat tehtyä tehokkaasti. Sen jälkeen ilmoitamme työnjohtajalle mitä tavaraa pitää milloinkin tilata.
Parhaimmillaan yhteistyöketju voi yltää työmaalta elementtitehtaalle. Roilojen ja aukkojen tekoa voidaan vähentää työmaalla, jos tarvittavista muutoksista voidaan kertoa suoraan elementin tekijöille.
Urakoiden pilkkominen hidastaa työntekoa
Tutkimuksessa suositeltiin tahtituotannon laajempaa käyttöä työmaiden läpimenon parantamiseksi. Laitinen ei usko tahtituotannon ihmeitä tekevään voimaan.
– Aikataulut ovat tiukkoja ja urakat pilkotaan pieniksi. Jos jokin asia tökkää, se kertautuu nopeasti. Siitä tulee sitä hukkaa, kun kaikkea ei saada tehtyä kerralla. Silloin työmaasta tulee tilkkutäkki. Pyrimme viimeiseen asti välttämään pomppimista paikasta toiseen.
Jos työmaalle saadaan hyvä urakkaryhmien yhteenliittymä, joka pystyy sovittelemaan optimaalisen työjärjestyksen, kenenkään ei tarvitse odotella työmaalla tyhjänpanttina.
Kerrostalotyömaalla tarvikkeiden tilaaminen ei vaadi korkeampaa matematiikkaa. Asuntojen määrän perusteella on helppo ynnätä asennusosien tarve.
– Ensimmäisen kerroksen jälkeen on helppo laskea kannakkeiden tarve. Sen jälkeen tilataan sen verran kuin tarvitaan.
Laitinen on yrittänyt etenkin isoimmilla työmailla pyhittää perjantai-iltapäivät varaston siivoamiseen ja tarvikkeiden järjestelyyn. Hyvällä logistiikalla säästää paljon työaikaa, kun jokaista nippeliä ei tarvitse haeskella ympäri työmaata.
Teksti ja kuvat: Jukka Nissinen