Takaisin

Huumekoukusta himokuntoiluun

Rakentaja-lehti 3.2.2023

A-klinikkasäätiö on addiktioiden asiantuntija.

Hannu Jouhkin mukaan riippuvuudesta kärsiviä ei saa syrjäyttää.

Maailma ja ihmisten käyttäytyminen muuttuu koko ajan.

– A-klinikkasäätiö on perustettu vuonna 1955 ratkaisemaan päihdehuollon ongelmat. Silloin se tarkoitti alkoholia. Tänä päivänä addiktioiden määrä on laaja ja tuntuu siltä, että niiden määrä lisääntyy koko ajan, A-klinikkasäätiön toimitusjohtaja Hannu Jouhki toteaa.

Tajuntaa on aina hämärretty mitä erilaisimmilla konsteilla. Huumeita on nyt yhä helpommin saatavilla vaikkapa pimeän verkon kautta. Yhteiskunnan monimutkaistuminen ja vaatimusten kasvu luo tarvetta todellisuuspakoon.

– Meidän pitäisi oppia katsomaan riippuvuuden ilmenemismuotojen taakse. Addiktioissa aivojen palkitsemisjärjestelmä on häiriintynyt ja se saa ihmisen toimimaan epätarkoituksenmukaisesti.

Lopputulos voi olla esimerkiksi huumeriippuvuus, alkoholismi, himokuntoilu tai hallitsematon syöminen. Kaikkia riippuvuuskäyttäytymisen muotoja ei voi niputtaa yhteen, mutta lähes mihin tahansa mielihyvää tuottavaan aineeseen tai toimintaan voi jäädä koukkuun.

– Tämä on nykyajan elämänilmiö. Kukaan ei ole siltä suojassa. Siitä syystä ketään ei saa toiseuttaa.

Huumeita käyttäviä ihmisiä ja alkoholisteja on helppo syyttää omista ongelmistaan ja jättää heidät heitteille.  A-klinikkasäätiö haluaa inhimillistää suomalaista huumepolitiikkaa. Rikostuomioiden sijaan addiktiokoukkuun jääneitä olisi autettava mahdollisuuksien mukaan.

Yksi tapa vähentää haittoja olisi huumeiden käyttöhuoneet. Sitä varten lainsäädäntöä olisi muutettava. Jouhkin mukaan käyttöhuoneiden etu on se, että pistämällä huumeita käyttävät saadaan helpommin tukipalvelujen piiriin. Käyttöhuoneita on jo ympäri Eurooppaa ja ne on todettu toimiviksi.  

– Hygieenisissä oloissa infektiot ja tartuntataudit vähenevät. Yliannostusten estämisellä luotaisiin käyttöturvallisuutta, Jouhki listaa etuja.

Säätiö on puhunut myös naloksoni-reseptien helpomman saatavuuden puolesta. Naloksoni on vasta-aine opioidien yliannostukseen.

– Sitä voi annostella myös nenäsumutteena. Naloksoni kuuluu ensihoitajien varustukseen, mutta myös poliisilla olisi hyvä olla naloksonia, sillä he tulevat usein ensimmäisenä paikalle hätätilanteessa.

Terveysneuvontaan ohjeita THL:ltä

Terveysneuvontakäytäntöjen yhtenäistämisessä koko maassa on Jouhkin mukaan vielä paljon tehtävää.

– THL:n pitäisi organisoida asia uudelleen ja sille antaa määräaika valtakunnallisen ohjeistuksen antamiseen.

Vuodenvaihteessa aloittaneille hyvinvointialueille tämä olisi hyvää perusohjeistusta ja apua resurssien kohdentamiseen.

Aikaisempi rahoituskytkös Veikkauksen ja yleishyödyllisten järjestöjen välillä oli Jouhkin mielestä välttämätöntä purkaa. Arpajaislain muutos selkiyttää tilannetta, kun jatkossa yleishyödyllisen toiminnan rahoituksesta päätetään osana valtion talousarviota.

– Se oli oikea muutos. Olemme joutuneet aiheettomasti kritiikin kohteeksi, jonka mukaan kaikki, mitä teimme pelihaittojen vähentämiseksi, oli arvotonta. Olimme kuitenkin aloittamassa sitä työtä Suomessa.

Parhaillaan puhutaan Veikkauksen monopolin korvaamisesta lisenssijärjestelmällä, joka merkitsee kansainvälisten rahapeliyhtiöiden tuloa Suomen markkinoille.

– Lyhyellä aikavälillä se tarkoittaa pelaamisen lisääntymistä, Jouhki ennustaa.

Teksti: Jukka Nissinen Kuva: Antti Kirves