Juuri nyt on väärä aika
Rakentaja-lehti 13.12.2024Olen ollut tes-neuvottelutoiminnassa mukana kohta neljännesvuosisadan ajan. Jokainen neuvottelukierros on omanlaisensa. Suhdanteet vaihtelevat ja aika ajoin erilaiset kriisit iskevät talouteen ja siten myös rakennusalalle. On kuitenkin yksi asia, joka ei koskaan muutu. Milloinkaan ei ole sopiva hetki palkankorotuksille.
Tätä saman virttä saamme kuulla myös nyt kun työnantajat ja heidän järjestönsä ampuivat alas vaatimuksemme palkankorotuksista.
SAK:n liitot tekivät poikkeuksellisen ulostulon kertomalla vaatimuksensa palkankorotuksista seuraavalle kahdelle vuodelle. Luvut ovat 6 % tai vähintään 150 euroa ja 4 % tai vähintään 100 euroa. Vaatimus perustuu kylmiin faktoihin siitä, että palkansaajien ostovoima on heikentynyt ja kilpailijamaissa, kuten Ruotsissa ja Saksassa on tehty viime vuosina huomattavasti korkeampia palkkaratkaisuja kuin Suomessa.
Korotusesitystä kiirehdittiin ampumaan alas mitä hienoimmin laatusanoin. Jäätävä, ei tästä maailmasta, tuhoisa ja turmiollinen. Kukaan ei kuitenkaan pysty kiistämään sitä tosiasiaa, että ostovoimakuoppa on todellinen. Kotimarkkinatoimijat, kuten kauppa ja palvelut kärvistelevät kannattavuusongelmiensa kanssa ja työntekijöitä irtisanotaan tai lomautetaan kun kauppa ei käy. En tiedä koska työnantajien mielestä olisi oikea aika palkankorotuksille, jos ei nyt.
Niin tai näin, SAK:n liitot ovat liikkeellä yksituumaisempana kuin vuosikymmeniin. Kaveria ei jätetä ja olemme valmistautuneet kaikkiin mahdollisiin toimiin tavoitteen saavuttamiseksi.
EK:n toimitusjohtaja Häkämies oli ensimmäisten joukossa tyrmäämässä korotusvaatimukset vastuuttomina. Hän rohkeni myös paheksua tällaista yhteistyötä liittojen kesken. Pata kattilaa soimaa, vai miten pitäisi suhtautua tällaisiin kommentteihin mieheltä, jonka johtama organisaatio on jo vuosia koordinoinut mitä tiukimmin palkankorotusten ja kustannusvaikutusten tasoa. Häkämiehen oma palkka on noussut kahdessa vuodessa 21 000 euroa. Tämäkö ei ole jäätävää, vastuutonta tai turmiollista.
Ihan kaikki poliitikotkaan eivät ole malttaneet olla hiljaa, vaikka heille ei kuuleman mukaan työmarkkina-asiat kuulukkaan. Ministeri Rydman valisti meitä kertomalla, että maltilliset palkankorotukset olisivat isänmaallinen teko. Sama mies, joka nimitteli liittojohtajia mafiosoiksi ja tukee täysin rinnoin hallituksen työntekijävihamielistä politiikkaa.
Työnantajapuolella näyttää myös unohtuneen se, että he ovat juuri saaneet ja samassa jättipotin maan hallitukselta. Irtisanomissuojan heikentäminen, YT-neuvotteluaikojen puolitus, paikallisen sopimisen laajentaminen, lakko-oikeuden rajoittaminen jne., ovat melkoinen huomenlahja työnantajille.
Jos jotain positiivista pitää tästä kaikesta kaivaa niin se on työntekijäpuolen rivien tiivistyminen. Samoin suomalaisille tulee selväksi millaista politiikkaa oikeistopuolueet tekevät valtaan päästessään.
Rakennusalalla ei juuri nyt mene erityisen hyvin – päinvastoin. Siitä huolimatta rakentajat ansaitsevat palkankorotukset siinä missä kaikki muutkin. Meille on jo etukäteen kerrottu, ettei alan yrityksillä ole varaa maksaa yleisen linjan mukaisia palkankorotuksia. Nämä kommentit kuulimme jo ennen kuin palkkavaatimus oli edes julkaistu. Saatammekin olla ensi talvena ja keväänä tilanteessa, jossa joudumme turvautumaan kuuluisiin järjestöllistä toimiin varmistaaksemme sen, että rakentajat saavat samansuuruiset palkankorotukset kuin kaikki muutkin.
Kimmo Palonen, Rakennusliiton puheenjohtaja