Ay-koulutus ylittää liittorajat
Rakentaja-lehti 13.12.2024Sähköliitto ja Rakennusliitto aloittavat yhteiset luottamushenkilökoulutukset.
Helmikuun alussa Jyväskylässä järjestetään ensimmäinen Sähköliiton ja Rakennusliiton yhteinen luottamushenkilöiden kurssi. Kummankin liiton yhteisten teemojen lisäksi molemmilla liitoilla on omiin tes-aloihin keskittyvää ohjelmaa.
– Sähköliitossa edustajisto päätti, että otamme luottamusmieskoulutuksen omaan haltuun, Sähköliiton koulutusasiantuntija Tarja Toppari kertoo.
Aikaisemmin Sähköliiton koulutukset toteutettiin keskitetysti Kiljavan opistolla. Nyt kursseja viedään myös maakuntiin. Sähköliiton koulutusvastaava Tomi Juntunen kartoitti muiden ammattiliittojen koulutusratkaisuja ja Rakennusliitolla oli kiinnostava malli koulutuksen järjestämiseen.
– Viiden päivän mittaisten Kiljava-koulutusten kysyntä on hiipunut jo pitkään. Koulutuksen uudistaminen oli pakko tehdä, Juntunen sanoo.
Alueellisten kurssien vetovoiman uskotaan olevan parempi etenkin nuorempien luottamushenkilöiden keskuudessa. Rakennusliitossa alueellinen koulutus on toiminut hyvin.
– Ostaessamme koulutuksen ulkopuoliselta hukkaamme viikon keskustelun meidän jäsentemme kanssa, Juntunen kiteyttää.
Sähköasentajat ja rakentajat tuntevat toisensa jo valmiiksi.
– Meidän jäsenistömme tekee yhteistyötä paikallistasolla jo nyt yhteisillä työmailla, Sähköliiton sopimusasiantuntija Jari Kiviluoma muistuttaa.
– Yhteisten kurssien ansiosta pääsemme törmäyttämään porukkaa keskenään.
Yhteisten koulutusten lisäksi Sähköliitolla on ensi vuonna myös täysin omia koulutustilaisuuksia.
– Rakennusliitossa olemme huomanneet, että meidän luottamushenkilöillemme on tärkeämpää se, milloin koulutus on kuin tes-alan vastaavuus, Rakennusliiton koulutuspäällikkö Juhani Lohikoski toteaa.
Yhteistyöstä jo nyt hyötyä
Lohikosken mielestä yhteistyöstä on jo nyt ollut hyötyä Rakennusliiton koulutuksen kehittämiselle.
– Meillä koulutukset pyörivät hyvin, mutta tällä tavalla olemme saaneet uusia ideoita kehittämiseen.
Kiviluoma ja Juntunen ovat vierailleet Rakennusliiton luottamushenkilökursseilla, ja tätä kautta on tullut hyvää palautetta kurssiohjelmasta ja sen läpiviennistä. Palautteella parannetaan jatkossa Rakennusliiton omaa koulutusta.
– Yhteistyö tuo meille sparrauskaverin koulutuksen kehittämiseen, Juntunen uskoo palautteen molemminpuolisuuteen.
Juntusen mielestä koulutuksen palauttaminen Sähköliiton omaan tuotantoon parantaa opetuksen laatua ja helpottaa sen jatkuvaa kehittämistä. Lohikoski aikoo muuttaa oman työskentelyn painotuksia kurssien järjestämisessä
– Tunnistan Sähköliiton palautteesta, että minun pitäisi itse olla seuraamassa enemmän meidän koulutuspäiviämme.
Lohikosken mukaan luottamushenkilöiden peruskurssilla avataan edunvalvonnan ja työsuojelun perusteet. Tätä osaamista syvennetään jatkokurssilla sen jälkeen, kun luottamushenkilö on saanut vähän kokemusta tehtävistään tositoimissa
– Emme tee kenestäkään työoikeuden juristia, vaan pyrimme antamaan valmiudet, joilla voi toimia hyvin yrityksen tai työmaan luottamushenkilönä, Lohikoski muistuttaa kurssituksen käytännöllisestä painotuksesta.
Välineitä hyvään tiedon löytämiseen
Molemmissa liitoissa on huomattu, että koulutusten suunnittelu ei ole helppoa. Kurssilaisilla voi olla aikaisempia ikäviä kokemuksia koulumaailmasta
– Kursseille tulee henkilöitä, jotka jo osaavat paljon. Sitten tulee myös aloittelijoita, jotka istuvat ihan hiljaa koko kurssin ajan. Jos kurssin tehtävät vedetään liian nopeasti läpi, kokeneempi kaveri ei saa siitä mitään uutta irti ja aloittelija ei ehdi oppia mitään, Kiviluoma kuvaa tilannetta.
Kiviluoman mukaan luottamushenkilökoulutuksen yksi tärkeä tavoite on se, että luottamushenkilö oppii itsenäisesti hakemaan tietoa tessistä ja sen tulkinnoista, sillä työmaalla kysytään yllättäviäkin kysymyksiä.
Molemmissa liitoissa uskotaan, että yhteistyökuvioita kehitetään jatkossakin. Luottamushenkilöiden tiedon tarve vain kasvaa tulevaisuudessa
– Ennen lainsäädännön ja tes-tason muutoksia tuli 30 vuoden välein. Nyt isoja muutoksia tulee 3 vuoden välein. Tiedon päivittämisen tarve suurempi kuin esimerkiksi 2000-luvun alussa. Kiviluoma vertaa.
– Luottamushenkilön pesti on 2 vuoden mittainen, mutta se voi kestää 20 vuotta
Teksti ja kuvat: Jukka Nissinen