Palkkaepäselvyyksiä ja turvallisuusongelmia
Rakentaja-lehti 8.11.2024Peabin Helsingin kaupungille pääurakoimalla asuntotyömaalla Helsingin Verkkosaaressa on ollut lukuisia hankaluuksia.
Peab rakentaa Helsingin kaupungille HEKA Pilkkikuja 2 -niminen hanketta, joka sisältää kahden 6–7-kerroksisen kerrostalon ja taloihin liittyvän yksikerroksisen pysäköintilaitoksen rakentamisen.
Ylen uutisen mukaan (7.11.) Peabin työmaan nosturilla varustettu kuorma-auto kaatui viereisen Päiväkoti Verkkosaaren vaunuvaraston päälle. (Tieto ei ehtinyt tämän artikkelin paperiversioon).
MTV3 uutisoi syyskuun puolivälissä, että saman päiväkodin pihalla Helsingissä tapahtui merkittävä vaaratilanne, kun rakennustelinenippu putosi nosturin ketjuista.
Päiväkodin piha-alueella ei juuri silloin ollut yhtään ihmistä. Peab oli lähettänyt päiväkotilasten vanhemmille asiasta tiedotteen, mutta MTV Uutisten tietojen mukaan tiedote tapahtuneesta lähetettiin sähköpostitse päiväkodin lasten vanhemmille vasta tiistaina, kun itse onnettomuus oli tapahtunut jo edellisen viikon perjantaina.
Helsingin kaupungin asuntotuotannon ATT:n uudistuotannon yksikön päällikkö Merja Rukon mukaan rakennuttajallekin viesti kulki viiveellä.
– Pidimme sen jälkeen pääurakoitsijan kanssa työturvallisuudesta palaverin, jossa käytiin läpi tapahtumat ja siihen johtaneet syyt. Tuolloin käsittelimme myös viestinnän ja ilmoitustavat, Rukko kertoo.
Lokakuussa Rakennusliitto sai Helsingin kaupungilta tiedon, että työmaalla oli telineurakoitsijalta pudonnut vasara viidennestä kerroksesta kimmoten päiväkodin portin eteen. Vasara ei osunut kehenkään.
– Tieto vasaran putoamisesta tuli meille päiväkodin kautta, mutta saimme hyvin nopeasti urakoitsijan tapahtumaraportin aiheesta. Teemme tiivistä yhteistyötä sekä Rakennusliiton että Rakennusteollisuuden kanssa ja näissä tapauksissa informoimme myös heitä välittömästi, Rukko sanoo.
Helsingin kaupunki on tehnyt molemmista läheltä piti -tapauksista ilmoituksen Uudenmaan aviin.
– Ensimmäisen kohdalla halusimme varmistaa, että se päätyy myös käsittelyyn eikä jää vain projektipäällikön tekemään puhelinsoittoon ja sähköpostiin. Saimme Rakennusliiton puolelta asiaan vielä lisäapua. Läheltä piti- tapauksista voidaan saada tärkeää oppia, jotta vastaavilta tilanteilta vältyttäisiin jatkossa ilman henkilövahinkoja. Saamani tiedon mukaan avin tarkastaja on käynyt tänään (24.10.) työmaalla, Rukko kertoo.
Rukon mukaan molemmat tapaukset ovat äärettömän valitettavia ja vakavia.
– Työturvallisuus ja yleinen turvallisuus ovat jokaisen rakentamiseen osallistuvan yhteisiä asioita ja jokainen voi vaikuttaa siihen toimillaan. Päätoteuttajalla on kuitenkin päävastuu jo lainsäädännönkin perusteella työmaan ja sen ympäristön turvallisuudesta, Rukko muistuttaa.
Rukon mukaan ATT:ssä on lisätty työturvallisuusasioiden esille tuomista ja seuraamista organisaatiossa.
– Emme kuitenkaan ole työmaalla kokoaikaisesti paikalla, vaan suurin vastuu on urakoitsijalla. Käymme urakoitsijoiden kanssa työturvallisuusasioita jokaisessa työmaakokouksessa läpi.
Ulkomaalaisten työntekijöiden palkkasotkut
Samalla työmaalla Rakennusliitto on yhdessä rakennusteollisuus RT ry:n kanssa joutunut puuttumaan kahden eri aliurakoitsijan työntekijöiden palkkaepäselvyyksiin.
Ensimmäinen tapaus elokuussa koski aliurakoitsijan useiden työntekijöiden työsuhdesaatavien palkanmaksun viivästymistä sekä lopputilin maksamatta jättämistä. Syyskuun alussa Peab pyysi yksilöimään tarkasti, mitkä saatavat koskettavat tätä työmaata.
Rakennusliitto pyysi Peabia toimittamaan kulunvalvontatiedot työmaalta asian selvittämiseksi, kuten RT:n kanssa on UTS-menettelyohjeessakin sovittu. Peab ei suostunut luovuttamaan tietoja tietosuoja-asetukseen vedoten.
Jokaiselta liiton jäseneltä, jota saatavat koskivat, pyydettiin erillinen suostumuskirjelmä kulunvalvontatietojen luovutukseen. Kirjelmät luovutettiin Peabille.
Lokakuun puolivälissä Peab toimitti kuitenkin Rakennusliitolle tiedon, että aliurakoitsija on asetettu konkurssiin. Samassa tiedonannossa kerrottiin, että pesänhoitaja hoitaa kaikki konkurssipesän asiat jatkossa, myös palkkasaatavat.
– Meidän näkökulmasta katsoen näyttää siltä, että pääurakoitsija tarkoituksella viivästytti ja vaikeutti asian selvittämistä, ja näin ollen myös tarkoituksella hankaloitti työperäisen hyväksikäytön kohteeksi joutuneen työntekijän ahdinkoa. Pääurakoitsijalla on ”norsunluutornissa” laaditut eettiset ohjeet ja vastuullisuusjulistukset varmaankin kunnossa, mutta todellisuus työmaalla on aivan jotain muuta, Rakennusliiton talonrakennuksen työehtotoimitsija Toni Malmström ihmettelee.
Työmaalla setvittiin palkkasaatavia myös toisen aliurakoitsijan osalta. Rakennusliiton toimitsija kävi syyskuussa tekemässä työehtotarkastuksen työmaalla saamansa vihjeen perusteella 22 ulkomaalaisen työntekijän osalta. Toimitsija pyysi urakoitsijalta elokuun 2024 palkkalaskelmat maksukuitteineen, mutta urakoitsija toimitti ainoastaan palkkalaskelmat.
Toimitettujen palkkalaskelmien päivämäärät eivät täsmänneet suurelta osin työntekijöiden tiliotteiden päivämääriin, jotka toimitsija sai nähdäkseen työntekijöiltä. Joko palkat oli maksettu myöhemmin tai niitä ei ollut maksettu ollenkaan.
Pitkän väännön jälkeen työnantaja toimitti maksukuitit, joista ilmeni, että ajanjakson palkat oli suurelta osin maksettu vasta 26.9.2024.
– Olemme tehneet yhteistyötä harmaan talouden ja työturvallisuuden eteen yhdessä Rakennusliiton ja Rakennusteollisuuden kanssa. Olemme yhteisellä asialla ja jatkamme yhteistyötä edelleenkin. Nämäkin tapaukset osoittavat, että työtä on vielä tehtävänä emmekä ole vielä sen osalta valmiita. Oma vilpitön tavoitteeni on saada rakentamisen osalta asioita parempaan suuntaan, rakennuttajan edustaja Merja Rukko toteaa.
Teksti: Johanna Hellsten, kuva: Toni Malmström