Rakentajan eväät 4/2023
Rakentaja-lehti 9.6.2023Eväsleivät kunniaan!
Kun nälkä iskee, itse tehdyt eväsleivät maistuvat vaikka seisaaltaan hotkien. Jos aamulla on kiire, täytä leivät jo edellisiltana, kääri ne kelmuun ja pidä jääkaapissa yön yli. Maku ei heikkene kylmässä, eivätkä leivät vety, kun ne paahdetaan kevyesti pannulla.
Sandwichit, smørrebrødit ja ciabattat ovat tänä päivänä suosittua pikaruokaa, eikä ihme: niiden täytteitä voi varioida mielensä mukaan ja luoda huikeita makuyhdistelmiä helposti. Täytevaihtoehdoissa vain mielikuvitus on rajana!
Eväsleiväksi sopii melkein mikä tahansa leipä, josta saat tarpeeksi kookkaita viipaleita täytteitä varten. Vaikka rakastan ruisleipää, sandwichit teen aina kaura- tai vehnäleivästä.
Sen sijaan, että maksat kaupan – usein kuivakasta – täytetystä patongista rosvohinnan, tee töihin pikalounaaksi omat herkkuleivät, jotka pitävät nälän loitolla ainakin osan päivää.
Muhkeat sandwichit ovat myös retkievästen aatelia. Leipä ei paljoa paina ja kulkee repussa minne vain.
Teksti ja kuva: Sanna Pöyry