Takaisin

Toimitilan muutos asunnoksi on yhä vaikeaa

Tyhjien konttoreiden ja tehdasrakennusten muuttaminen asunnoiksi on kovassa vauhdissa maailmalla. Tätä ajaa myös pääministeri Juha Sipilän hallitus. Mutta todellisuus on toisenlaista: käytännössä Helsingissä muuttaminen on hidasta ja vaikeaa lupakäytännön vuoksi.

Newsbrokersin uusin ”Hiljainen reportaasi” kertoo, että pääkaupunkiseudun kaavoittaja kannattaa periaatteessa toimitilojen muuttamista asunnoiksi, mutta lupien saamien on erittäin hidasta.

Käytännössä koko hanke kestää vähintään viitisen vuotta, jos yleensä onnistuu ollenkaan. Berliinissä vastaava hanke kestää vuoden verran ja Sveitsissä puolisen vuotta.

Suuri osa toimisto- ja toimitilakiinteistöistä on eläkeyhtiöiden hallussa. Tyhjillään ne eivät tuota kenellekään, mutta kuluja niistä kyllä syntyy. Kaavoittajan mukaan toimitiloja on hyvä olla varastossa tyhjillään, jos vaikka joku joskus alkaisi harjoittaa metalliteollisuutta keskellä Helsinkiä.

Suomessa tekemättömyyttä perustellaan usein lamalla. Tukholman kaupunkisuunnittelu- ja rakennustoimenjohtaja Kristina Alvendal on kustannuksiltaan halpaa ja luo työllisyyttä. Sitä kautta se muuttaa työllisyysmenoja verotuloiksi, joten sillä on yleiselvyttävä vaikutus.

maamerkki
Helsingin Itäkeskuksessa sijaitsevan Maamerkin muuttamisesta asuinkäyttöön käytiin vuosia neuvotteluja.

 

Katso koko reportaasi tästä:

Miljoonan neliön uusi elämä