Takaisin

Vuosiloman pitäminen

Rakentaja-lehti 7.8.2024

Kesälomakaudella 2.5.–30.9.24 on tarkoitettu viettää edellisellä lomanmääräytymisvuodella (1.4.23–31.3.24) ansaitut kesälomat.

Jos työsuhteesi päättyy, sinulla on oikeus saada lomakorvausta pitämättä jääneestä lomasta. Lomakorvausta kertyy myös irtisanomisajalta. Työttömäksi jäädessä kassa jaksottaa kuitenkin kokoaikaisen, yli kaksi viikkoa kestäneen työsuhteen päättyessä maksetut lomakorvaukset eli lomakorvaukset siirtävät ansiopäivärahaoikeuden alkamista.

Vuosiloma lomautuksen aikana

Mikäli työntekijä pitää kesälomansa ollessaan lomautettuna, jatkuu lomautus alkuperäisen lomautusilmoituksen mukaisesti vuosiloman päätyttyä. Vaikka työntekijä pitää vuosilomansa lomautuksen aikana, niin lomautuksen yhdenjaksoisuus ei katkea. Toisin sanoen myös lomautuksen aikana pidetyt vuosilomapäivät lasketaan mukaan lomautuksen kestoon, jos työntekijä haluaa irtisanoutua oltuaan yhdenjaksoisesti 200 päivää lomautettuna.

Lomapalkka ja sen erääntyminen

Vuosiloman ajalta työntekijä saa normaalisti työehtosopimuksen mukaisen lomapalkkansa.

Vuosilomalain mukaan lomapalkka on maksettava ennen loman alkamista, mutta vuosilomalain mukaisesta ajankohdasta on monissa työehtosopimuksissa sovittu toisin ja maksuajankohta on syytä tarkistaa omasta työehtosopimuksesta. Rakennusalan työehtosopimuksessa lomarahasta maksetaan kesälomaosuutta vastaava määrä (14 %) ennen kesäloman alkamista ja talvilomaosuutta vastaava määrä (4,5 %) ennen talviloman alkamista.

Työsuhteen jatkuessa lomapalkka erääntyy lähtökohtaisesti viimeistään lomakauden päättyessä 30.9.2024. Lomapalkan erääntyminen nousee esille toisinaan työnantajan maksukyvyttömyyden kohdalla. Palkkaturvasta saatavaa voi hakea kolmen kuukauden kuluessa saatavan erääntymisestä. Lomien osalta palkkaturvaviranomaiset katsovat, että jos muuta ei ole sovittu, lomat erääntyvät lomakausittain. Jos lomaa ei ole pidetty tai lomapalkkaa maksettu tämän kesän osalta, on saatavaa työnantajan maksukyvyttömyyden vuoksi haettava pääsääntöisesti viimeistään 30.12.2024 palkkaturvasta.

Työnantajalta lomapalkkaa voi toki vaatia kanteella työsuhteen kestäessä vielä kahden vuoden kuluessa sen kalenterivuoden päättymisestä, jonka aikana vuosiloma olisi ollut annettava tai lomakorvaus maksettava. Lomanmääräytymisvuodelta 1.4.2021–31.3.2022 kertynyttä kesälomapalkkaa voi vaatia vielä tämän vuoden loppuun asti ja talvilomaosuutta vielä ensi vuoden loppuun asti. Työkyvyttömyyden vuoksi siirretyn loman kanneaika lasketaan siitä vuodesta, kun loma on sovittu pidettäväksi. Työsuhteen päätyttyä kanne on nostettava kahden vuoden kuluessa työsuhteen päättymisestä.

Sairastuminen kesällä

Jos työntekijä on vuosilomansa tai sen osan alkaessa työkyvytön, loma on työntekijän pyynnöstä siirrettävä myöhempään ajankohtaan. Sama oikeus on myös, jos tiedetään, että työntekijä joutuu lomansa aikana sellaiseen sairaanhoitoon tai muuhun siihen rinnastettavaan hoitoon, jonka aikana hän on työkyvytön.

Mikäli työntekijä sairastuu vuosiloman tai sen osan aikana, tällä on oikeus pyynnöstään saada siirretyksi vuosilomaan sisältyvät kuusi lomapäivää ylittävät työkyvyttömyyspäivät. Edellä tarkoitetut omavastuupäivät eivät saa kuitenkaan vähentää työntekijän oikeutta neljän viikon vuosilomaan. Toisin sanoen omavastuupäiviä voi olla vain silloin, kun työntekijä on ansainnut lomaa enemmän kuin neljä viikkoa. Siirretty osa lomasta on annettava kuluvalla lomakaudella tai jos tämä ei ole mahdollista, niin se on annettava seuraavan vuoden lomakaudella ja kuitenkin viimeistään seuraavan vuoden loppuun mennessä.

Vuosiloma ei sairauden vuoksi siirry automaattisesti, vaan siirtoa pitää pyytää. Ilmoita vuosilomalle osuvasta sairauslomasta viipymättä työnantajalle ja toimita lääkärinlausunto työpaikalla työehtosopimuksen ja työpaikalla noudatetun käytännön mukaisesti.

Teksti: Päivi Poutanen