Työmies on verovähennyksensä ansainnut
Rakentaja-lehti 14.2.2025Verot ovat myönteinen asia. Vielä myönteisempää ovat veronalennnukset.
![](https://rakennusliitto.fi/wp-content/uploads/2025/02/2025_01_verotus_nettikuva-1024x665.jpg)
– Helmikuussa tulevat ensimmäiset kysymykset verotuksesta: mikä oli ateria- ja kilometrikorvauksen määrä, YIT Housing Oy:n pääluottamusmies Jussi Sakari toteaa.
Helmikuussa veroilmoitusta täyttävät ne, joilla tai heidän puolisoillaan on esimerkiksi metsätuloa tai yritystoimintaa palkkatyön ohessa.
– YIT:llä on ollut jo pitkään perinne, että luottamusmies tekee verovähennysohjeet. Se lähetetään sähköpostitse ja WhatsApilla kaikille.
Viestissä on linkkejä verottajan ja Rakennusliiton sivuille, joissa avustetaan veroilmoituksen täyttämisessä.
– Aikaisemmin meillä oli omat liitteet, jotka täytettiin ja lähetettiin verottajalle, mutta se ei ole enää mahdollista. Nykyisin on tärkeää kertoa, mihin kohtaan mitäkin merkitään verottajan sivuilla.
Veroneuvonta vie pääluottamusmiehen työajasta muutaman päivän vuodessa. Kaikki tiedot on tarkastettava, summat päivitettävä ja vastailtava jäsenten esittämiin kysymyksiin.
– Erityistapaukset, kuten verottajan hylkypäätökset, työllistävät välillä enemmän. Verottaja myös haastaa välillä erityisalan tulkintaa, vaikka työntekijä kuuluu ohjeiden mukaisesti sen piiriin, Sakari sanoo.
– Olen iloinen veronmaksaja, mutta jokaisen on saatava hänelle kuuluvat vähennykset.
![](https://rakennusliitto.fi/wp-content/uploads/2025/02/2025_01_verotus_sakari.jpg)
Kannattaa olla rehellinen
Hartela Etelä-Suomi Oy:n pääluottamusmies Janne Gren on tehnyt verovalituksia ja oikaisuja työntekijöiden puolesta ja auttanut verovähennysten kirjaamisessa veroilmoitukseen. Reilut 10 vuotta sitten Grenin pakeille tuli vanhempi rakennusmies, joka oli saanut selvityspyynnön työmatkojen vähennyskelpoisuudesta.Mies oli hädissään asiasta, ATK-taidot olivat olemattomat eikä kirjoitushommatkaan oikein sujuneet.
– Rauhoittelin miestä, ettei tämä asia tähän kaadu. Hän oli aivan perustellusti hakemassa matkakorvauksia oman auton käytöstä työmatkoilla. Verottaja oli asiasta eri mieltä.
Gren tunsi rakennusmiehen pitkän työhistorian, joten lyhyen haastattelun jälkeen selvityksen tekeminen oli helppoa.
– Kysyin ensiksi, että vaihdatko työmaata usein työviikon, kuukauden tai vuoden aikana? Vastaus oli myönteinen, joten työvermeitä piti kuljettaa työmaalta toiselle.
Työkalujakin kertyi autoon sirkkelistä lähtien. Entäs betonointi- ja laudoitustyöt sekä raudoitukset? Niitäkin oli tehty, joten nekin lisättiin selvitykseen. Ateriakorvaukset olivat jääneet hakematta useammalta vuodelta.
– Rakennusmies sai mätkyjen sijaan mukavan veronpalautuksen selvityksen jälkeen.
Grenin mielestä veroasiat kuuluvat luontevasti luottamusmiehen työnkuvaan. Jäsenistöstä tiedonhaku on hankalaa, verottajan termit ovat kankeita ja perustelujen kirjoittaminen on työlästä.
– Joskus on käynyt niin, että olen tehnyt omaa veroilmoitusta viimeisenä iltana aivan viime hetkillä puolen yön tienoilla.
Gren muistuttaa, että verottajan kanssa kannattaa pysyä totuudessa ja kuittien pitää olla tallessa.
– Verottaja pitää kiinni joka pennistä. Kannattaa katsoa peiliin ja miettiä täsmääkö ilmoittamani tiedot. Jos verottaja on ottanut näpeilleen jossain vähennysoikeudessa, se varmasti syynää tarkemmin muut vähennykset, jolloin voidaan kysellä taannehtivasti kuitteja 5 vuoden ajalta. Arkistoinnin pitää olla kunnossa. Vanhaan kunnon Rakentajan kalenteriin kannattaa merkata työmaat ja työmatkat etenkin, jos niitä on useampia vuodessa.
Työnantajan kanssa kannattaa sopia etukäteen työmaan vaihtamisesta, jos työmaa uhkaa venyä yli 3 vuoden mittaiseksi, jolloin ateriakorvaus poistuu vähennyksistä.
![](https://rakennusliitto.fi/wp-content/uploads/2025/02/2025_01_verotus_gren.jpg)
Työkaluista 8,40 euroa viikossa
Jääskeläinen YIT Housing Oy:n pääkaupunkiseudun alueellinen luottamusmies Jari Jääskeläinen on myös avustanut rakentajia vuosien ajan veroilmoitusten täyttämisessä. Jääskeläinen esiintyy luottis_jaska-nimimerkillä eri somekanavissa, joihin hän tekee rakennusalaa ja ay-toimintaa sivuavaa sisältöä.
– Tiktokista löytyy tekemäni ohje veroilmoituksen täytöstä. Se on pari vuotta vanha, joten luvut eivät ole ihan relevantteja tälle vuodelle, Jääskeläinen muistuttaa.
Luottis_jaskan kahta verotusaiheista Tiktok-klippiä on katsottu vajaat 100 000 kertaa, joten tietoa verovähennysten kiemuroita kaivataan kovasti. Kaikilla ei kuitenkaan ole käytössään tietoteknisiä hilavitkuttimia.
– Olen auttanut useampana vuotena veroilmoituksen täyttämisessä vanhempaa miestä, jolla on vanhanaikainen näppäinpuhelin. Hänellä ei ole myöskään pankkitunnuksia.
Ensimmäisellä kerralla selvisi, ettei hän ollut koskaan aikaisemmin hakenut verovähennyksiä. Veroilmoituksen asiallisen täyttämisen jälkeen veronpalautuksia on tullut lähes 1 000 euroa aikaisempaa enemmän.
– Kaveri halusi tarjota minulle pullakahvit palkkioksi veroilmoituksen täyttämisestä. Se ei onnistunut, sillä kyseisessä kahvilassa pystyi maksamaan vain kortilla. Hänellä ei ollut maksukorttia, Jääskeläinen kertoo.
Jääskeläisen mukaan monelle Rakennusliiton jäsenelle tulee yllätyksenä erityisesti työkalukorvaus.
– Jos sitä ei itse vähennä, verottaja katsoo sen työtuloksi. Väitän se olevan yleisin virhe rakentajien veroilmoituksesta. Siitä tulee kuitenkin pitkä penni, jos alalla tekee töitä kymmeniä vuosia.
Tällä hetkellä työkalukorvausta voi saada yhdeltä työviikolta 8,40 euroa. Keskimääräisen työkuukauden saldo on jo 36,12 euroa.
![](https://rakennusliitto.fi/wp-content/uploads/2025/02/2025_01_verotus_luottisjaska.jpg)
750 euroa vähennetään automaattisesti
Vähennyksiä ei tarvitse tehdä, jos tulonhankkimiskulujen määrä jää alle 750 euron. Poikkeuksen tästä muodostavat ay-jäsenmaksut, jotka vähentävät verotaakkaa koko määrällään.
Vähennyskelpoisten tulonhankkimismenojen luettelo on laaja. Verottaja voi ottaa huomioon muun muassa tietokone- ja tietoliikennekuluja; työhuoneen tai -asunnon kustannuksia sekä opiskelu- ja koulutusmenoja.
Erityisalojen matkakorvaukset 2024
Erityisalalla työskentelevät työntekijät, esimerkiksi kirvesmiehet, muurarit, rakennusmiehet, maalarit ja vedeneristäjät, voivat vähentää matkakulut aina tulonhankkimiskuluna oman auton käytön perusteella (0,27 euroa/kilometri) eikä vähennyksessä ole omavastuuta eikä ylärajaa. Työntekijät, joilla on varsinainen työpaikka, kuten rakennustuoteteollisuudessa, vähentävät matkakulut verottajan ohjeiden mukaan.
Jos työskentelee yli 3 vuotta samassa tai hyvin lähellä toisiaan olevissa kohteissa, varsinaisen työpaikan määritelmä täyttyy myös erityisalan työntekijöillä. Oman auton käytön verovähennysoikeus ei silloin ole enää itsestäänselvyys. Matkakuluihin tulee omavastuu ja yläraja. Myös oikeus ateriakorvausvähennykseen poistuu. 3 vuoden laskennan katkaisee vain yli 6 kuukauden poissaolo työkohteesta, jonka aikana tehdään ainakin päivä töitä muualla.
Moni rakentaja tekee osan töistään kotona. Mittamiehet ja urakkaporukoiden nokat suunnittelevat töitään ennakkoon iltaisin ja viikonloppuisin. Digitalisaatio tuo myös muiden rakentajien töitä kotiin. Silloin kannattaa hakea työhuonevähennystä.
Kaikilla sopimusaloilla voi olla poikkeavia tehtäviä ja erilaisia vakiintuneita verotuskäytäntöjä. Nämä selviävät parhaiten kysymällä omalta luottamusmieheltä.
Vähennykset
Talonrakennusalalla sekä maalaus- ja vedeneristysalalla, jossa työntekijällä ei ole kiinteää työpaikkaa eli työskennellään erityisissä työntekokohteissa kuten talonrakennus- tai korjausrakennustyömaalla, työntekijä vähentää matkakulut tulonhankkimiskuluina. Omaa autoa työmatkoihin käytettäessä vähennys on 0,27 euroa kilometriltä. Vähennyksessä ei ole omavastuuta eikä ylärajaa.
Erityisalan työntekijä, jolla ei ole varsinaista työpaikkaa, hakee tulonhankkimisvähennyksenä ateriakorvauksen 12,75 euron suuruista vähennystä työpäivää kohden edellyttäen, ettei työnantaja ole järjestänyt ja kustantanut työmaaruokailua. Mikäli työpäivän pituus ylittää ruokatauot mukaan lukien 11 tuntia matkustusaikaa huomioimatta, voi hakea vähennystä kaksinkertaisena kyseisiltä päiviltä.
Työssä käytettävien omien työkalujen hankinnasta ja kulumisesta johtuvia kuluja vähennetään kuittien perusteella. Erityisen tärkeää on muistaa vähentää työnantajan maksama perustyökalukorvaus 1,68 euroa työpäivältä. Maksettua perustyökalukorvausta ei huomioida ennakonpidätyksessä ja vähennyksen saaminen edellyttää sen hakemista.
Lattianpäällystysalalla on samanlaiset työkaluvähennykset kuin talonrakennuksessa.
Infra-alalla saa samat vähennykset kuin rakennusalalla. Ateriakorvausvähennyksen saamisen edellytys on, ettei työnantaja ole sitä maksanut. Kiinteiden työpaikkojen osalta noudatetaan verotuksen yleisiä matkakustannusten vähennyssääntöjä.
Asfalttialalla ja rakennustuoteteollisuudessa verovähennykset ovat yleisten matkakustannusten piirissä.
Talotekniikka-alalla on poikkeavia työtehtäviä ja erilaisia vakiintuneita verotuskäytäntöjä. Nämä selviävät parhaiten kysymällä omalta luottamusmieheltä tai Rakennusliiton toimitsijoilta.
Teksti ja kuvat: Jukka Nissinen