Runkoja pystyyn urakalla
Rakentaja-lehti 13.12.2024Jatkeen urakkaporukalle on riittänyt keikkaa jo 3 vuoden ajan.
Jatkeen runkourakkaporukka oli juuri haastattelua edeltävänä päivänä lopettanut edellisen urakkansa ja hajaantunut useammalle työmaalle tuntitöihin. Ryhmän jäsenistä aluepääluottamusmies, kirvesmies Ville Korhosen ja kirvesmies Juha-Pekka Heikkosen uusi työmaa on Tampereen Hervannassa.
– Loppuryhmä jäi Raholaan. Viimeiset tulevat tänne joulukuun puolella, Heikkonen kertoo vaiheittaisesta siirtymisestä.
Raholassa tehdään vesikattourakka loppuun. Työkunta teki Raholaan kaikkiaan 3 kerrostalon rungot. Raholassa töitä riitti vajaan vuoden ajaksi 5–7-kerroksisten talojen teossa.
Hervannassa on luvassa seuraava urakka.
– Meillä on nyt 2 viikon pätkä ennen seuraavaa keikkaa. Toinen firma nostaa nyt taloa pystyyn, ja me aloitamme toisen talon urakan, Korhonen sanoo
Jatkeen urakkaporukka on perustettu vajaat 3 vuotta sitten. Heikkonen liittyi joukkueeseen puoli vuotta myöhemmin.
– Viime vuonna oli 3 viikon pätkä, ettei ollut urakkakeikkaa käynnissä. Olemme muuten päässeet siirtymään pystyttämään seuraavaa runkoa. Olemme joskus tehneet myös pohjia ensin, kuten anturat ja väestönsuojat, Korhonen kuvaa.
Seuraavassa urakkakohteessa aloitellaan pohjien teolla. Korhonen on ollut tyytyväinen työnjohdon urakkakauppojen tekokykyyn. Korhosen ja Heikkosen mielestä Jatke on muutenkin kaikin puolin hyvä työnantaja. Kehuihin yhtyy myös Hervannan työmaan työsuojeluvaltuutettu, kirvesmies Joona Karonen.
– Olen ollut Jatkeella vuodesta 2010. Tulin suoraan ammattikoulusta ja kävin intin välissä. Päivääkään ei ole tarvinnut olla poissa sen takia, etteikö olisi töitä, Karonen kehuu varmaa työllistäjää.
– Meillä kaikilla on täällä Tampereella tuttuja, jotka ovat lomautettuina. Jatke ei ole lomauttanut ketään, Korhonen jatkaa.
– Jatkeella on ollut töitä Tampereella, ettei ympäristökuntiin ole tarvinnut lähteä, Heikkonen muistuttaa.
Tieto kulkee hyvin työntekijöille asti Jatkeella.
– Seuraava kohde on tiedossa hyvissä ajoin. Aikaisemmissa työpaikoissa saattoi joutua miettimään ruokatauolla, minne siirrytään seuraavaksi. Tieto tuli sitten vasta iltapäivällä, Korhonen sanoi.
Parempi palkka, iloisempi mieli
Jatkeen urakkaporukassa on 7 jäsentä. Jatkeelle samoihin aikoihin tulleet kirvesmiehet olivat saaneet vihiä, että firmassa olisi mahdollista pistää työkunta pystyyn. Tesoman kaupunginosaan oli tulossa useampi kerrostalotyömaa, joista urakointi oli helppo aloittaa.
– Urakkaporukan perustamisesta liikkui huhuja vuosia aikaisemmin. Lopulta se rupesi kuulostamaan myytiltä, sillä muut tekivät koko ajan runkoja, Karonen muistelee.
Työkunnassa kaikki ovat palkanmaksussa tasavertaisia. Urakassa ei yleensä tarvita apumiehiä.
– Jos avustava työntekijä on ollut mukana 1–2 viikkoa, hän saa siltä ajalta saman palkan kuin mekin, Korhonen toteaa.
Parempi palkka houkuttaa ammattimiestä vähän riuskempaan työtahtiin. Urakkaporukan tienestit nousevat noin 40 prosenttia taulukkopalkkojen päälle.
– Reippaalla tekemisellä saadaan saavutettua se tulotaso, mitä haetaankin. Talvella saa kyllä lämmön työnteosta, mutta kenenkään ei tarvitse juosta, Korhonen sanoo.
Jatkeella ei tarvitse jarrutella urakan valmistumista. Työnantaja on tyytyväinen, kun työ etenee aikatauluja sutjakkaammin.
Hyvä työnantaja näkyy luottamusmiehen arjessa siinä, että kiistoja ei tarvitse selvitellä.
– Parin vuoden aikana minulle on tullut vain yksi puhelu, jonka takia minun piti ottaa yhteyttä Rakennusliittoon, ja sen jälkeen pystyin kertomaan jäsenelle, miten asia on.
Tampereen Jatkeella on 15 työntekijää. Järjestäytymisaste on hyvä.
– Päivällä on hankala lähteä luottamusmiestapaamisiin, kun on kiinni urakassa.
Korhonen valittiin juuri toiselle luottamusmieskaudelle. Vaalit hoituivat sopuisasti, sillä muita ehdokkaita ei ilmaantunut.
Jatkeen urakkaporukalla on selvät terveiset tuleviin tes-neuvotteluihin. Palkankorotukset ovat tärkein tavoite.
– Kun menee kauppaan ja katsoo hintoja, huomaa, että tarvitsee lisää palkkaa, Heikkonen kiteyttää.
Teksti ja kuvat: Jukka Nissinen