Rakentajan eväät 7/2024
Rakentaja-lehti 8.11.2024Huikeita grillihampurilaisia hintaansa
Kun seuraavan kerran tekee mieli ehtaa, konstailemattoman maukasta grillihampurilaista, suuntaa Pohjois-Helsingin Tapanilaan! Helsingin Joutsenpuiston hitas-asuntotyömaan edessä seisovasta Grillihamppari-vaunusta saa suosittujen 3 euron hampurilaisten ohella makkaraperunoita ja porilaisia sekä annoksia, jotka vievät nälän mennessään.
Kolmisen vuotta sitten Grillihampparin perustanut, Tapanilaan kesän lopulla parkkeerannut Sulo Palmroth leipoo sämpylät hampurilaisiin itse – ja sen maistaa. Pullavan höttömäisen koostumuksen tai kuivakan suutuntuman sijaan sämpylässä on rakennetta ja makua. Itseoppinut hampparimaestro kypsentää ne voinokareessa, kevyesti painellen, varmoin ottein ja turhia hötkyilemättä.
– Ei nämä sen ihmeellisempiä ole kuin muidenkaan tekemät, hän toteaa vaatimattomasti ja jatkaa:
– Hampurilaiset ovat todella suosittuja tällä hetkellä; kaikki tuntuvat tekevän niitä. Ja kukin tekee niitä omalla tavallaan ja tyylillään; se on minusta hienoa.
Grillihampparin taidonnäyte vakuuttaa jo ensi puraisulla. Taiten kypsennetty pihvi on kotimaista nautaa ja juuri sopivan mehevä. Lisukkeissa on rutkasti makua. Suolaus on täydellinen. Hähmäisen sumuisena lokakuun aamuna suoraan grillistä tullut hamppari lämmittää mukavasti.
Apetta työmiehille ja asukkaille
Palmrothin mukaan asiakkaita kertyy välillä jonoksi asti. Neljän-viiden ihmisen jono ei ole mitenkään tavaton.
– Toki tilanteet vaihtelevat päiväkohtaisesti paljonkin, hän muistuttaa.
Luukulla käy etenkin vaunun takana olevalla työmaalla työskenteleviä rakennusmiehiä. Työmiesten ohella Grillihampparin antimista nauttivat lukuisat alueen asukkaat.
– Kyllä se tämä hamppari on, joka on suosituin tuotteeni. Myös makkaraperunoita menee jatkuvasti. Ja papat käyvät hakemassa täältä porilaista.
Yhdeksän euron grillilautasella on sekä pihviä että lenkkimakkaraa. Paistettua lohta ranskalaisten tai paistinperunoiden kera on tarjolla seitsemän euron hintaan. Kasvisvaihtoehtoja Grillihamppari ei tarjoa, eikä Palmrothin mukaan ”kukaan ole niitä vielä toistaiseksi kysellyt.”
– Iltaisin syötävää haetaan eniten mukaan. Siis silloin, kun jaksan pitää grilliä myöhempään auki.
Sosiaalista ajanvietettä ja vapaudentunnetta
Eläkkeellä oleva Palmroth kertoo, että kun ikä ja kunto eivät enää antaneet myöten tehdä fyysisesti raskaita hommia, oli keksittävä muuta.
– Kun näin tämän paikan, menin juttelemaan työmaamestareille. He innostuivat heti kovasti tästä, ja niin homma lähti käyntiin.
Maanantaista perjantaihin yhdestätoista neljään ja sunnuntaina ”muutaman tunnin” asiakkaita palveleva Palmroth nauttii grillityöstään.
– Parasta tässä hommassa on vapaus. Sekä se, kun tulee ihmisiä ja jutellaan; se on hyvää terapiaa. Toisinaan tulee juteltua pidempäänkin jonkun asiakkaan kanssa.
– Jos jäisin vain kotisohvalle istumaan ja teeveetä tuijottamaan, tuntisin itseni ihan tarpeettomaksi. Nyt saan olla päivittäin ihmisten kanssa plus mukavaa sivutuloa siitä, jos kassa näyttää plussaa.
Grillihamppari
Jokipoikasenkaaren ja Joutsentien kulma
00730 Helsinki