Takaisin

Rakentajan eväät 5/2024

Rakentaja-lehti 16.8.2024

Raakamakkaraa grilliin, pannuun ja uuniin.

Jos et ole yletön makkarafani, oletko jo kokeillut maultaan lihaisampaa raakamakkaraa? Raakamakkaroissa on usein enemmän mausteita, mutta vähemmän nitriittejä ja muita lisäaineita kuin tavallisissa lenkki- ja grillimakkaroissa.

HKScan Finlandin pääluottamusmies Ville Vatka muistuttaa, että raakamakkarat tulee aina kypsentää huolella ennen syömistä. Vaikka makkarapaketissa lukisi ”lämminsavustettu”, makkara on silti raakaa eli vaatii kypsentämistä.

– Jos grillaat raakamakkaroita näin kesällä, paksuille riittää mieto lämpö ja viitisen minuuttia molemmilta puolilta, ohuille makkaroille vähempikin. Yleispätevää kypsennysohjetta on toki hankala antaa, sillä kypsennysaika riippuu grillistä.

Liian kuumassa grillissä luonnonsuolikuori halkeaa ja makkaran sisus kuivahtaa.

– Maltillisella lämmöllä grillatessa raakamakkaraan saa ihanan rapean pinnan, ja sisus pysyy silti mehevänä. Makkaroiden pintaan ei myöskään ole syytä tehdä viiltoja ennen grillaamista, koska lihanesteiden valuessa ulos makkaran mehevyys kärsii.

Rapean grillimakkaran kylkeen Vatka suosittelee ”ihan perinteisiä” uunikasviksia. Hän pilkkoo mukaan sesongin kasviksia, mutta vähemmälläkin vaivalla pääsee.

– Kesäinen makkara-ateria syntyy hetkessä, kun täydentää raakamakkaroita foliorasiaan pakatuilla valmisgrillikasviksilla.

Uunissa vai pannulla?

Sisätiloissa Ville Vatka kypsentää raakamakkarat pannulla tai uunissa. Etenkin viileimpään vuodenaikaan tulee popsittua lähinnä uunikypsennettyä raakamakkaraa.

– Uunissa kypsennettäessä lopputulos riippuu uunisi tehosta. Raakamakkaroita ei kannata kypsentää karrelle. Makkarat astiaan, uuniin ja runsas varttii 175 asteessa. Muista myös kääntää makkaroita kertaalleen kypsentämisen aikana!

Paistinpannulla raakamakkarat kannattaa kypsentää niin ikään keskilämmöllä, öljytilkassa. Myös airfryer toimii Vatkan mukaan raakamakkaroiden kypsentämiseen.

Vaikka raakamakkaroita voi pilkkoa täydentämään monenlaisia ruokia pastoista salaatteihin, Vatka preferoi ”makkaraa makkarana” muulloinkin kuin kesän grillikaudella.

– Tykkään paistaa simppelisti munia kylkeen ja nauttia makkaraa viikonlopun aamupalaksi.

Tee itse raakamakkaraa

Vaikkei Keski-Euroopassa suosittu raakamakkara ole Vatkan mielestä vielä lyönyt täysillä läpi meillä Suomessa, kaupoista löytyy raakamakkaraa moneen makuun.

– Jos marketin hyllystä ei löydy mieleistä makua, raakamakkaraa pystyy tekemään itsekin. Suolia voi hankkia kuka tahansa, ja hommasta suoriutuu ilman makkarakonetta. Toki sen verran täytyy olla jyvällä, että tietää, mitä on tekemässä. Tarpeeksi rasvapitoisen lihan oheen tarvitaan myös sideainetta, ja jauhamisessa on omat niksinsä.

Mutkia voi oikoa valmistamalla raakamakkaraa kaupan jauhelihasta tai jauhattamalla ainekset kaupassa.

– Tykkään tulisesta, joten omaan makuun monet kaupan raakamakkarat ovat liian lempeitä. Raakamakkarat ovat myös tavismakkaroita hintavampia, niiden grillaaminen hitusen hankalampaa kuin grillimakkaroiden ja säilyvyysaika lyhyempi. Olen kesällä ihan perinteisen jauhomakkaran ystävä. Camping-lenkki on kesän ykkönen ja sinappi must, Vatka naurahtaa.

Teksti: Sanna Pöyry, kuva: HKScan