Takaisin

Rakentajan eväät 1/2025

Rakentaja-lehti 14.2.2025

Helmikuun herkku: mutkat suoriksi -hernekeitto.

Niin makoisaa kuin klassinen, yön yli liotetuista kuivatuista herneistä valmistuva hernerokka onkin, arjessa tekee usein mieli vetää mutkat suoriksi.

Kotimaisista pakasteherneistä syntyy käden käänteessä samettisen kuohkea keitto, johon pottu tuo vielä lisää makua ja täyttävyyttä. Omilla mittareilla kotitekoinen pikahernekeitto pesee markettien purkkihernarit mennen tullen. En edes liiemmin sulattele herneitä vaan heitän ne pataan sellaisinaan.

Näin talvella suosin herneitä siksikin, että maukkauden ohella niissä on elimistön toiminnalle tärkeitä kuituja ja vitamiineja sekä kaliumin ja sinkin kaltaisia kivennäisaineita, jotka osaltaan auttavat vastustuskyvyn ylläpitämisessä vuoden pahimpaan flunssa-aikaan. Ja mikä parasta, pakasteherneitä ei ole hinnalla pilattu!

Raskaan työn raatajalle proteiinipitoisilla herneherkuilla on myös se hyvä puoli, että ne pitävät nälän loitolla pidempään kuin kiireessä hotkaistut höttövälipalat. Uusien ravitsemussuositusten mukaan päivittäiseen ruokavalioon tulisikin sisällyttää satakunta grammaa herneitä tai muita palkokasveja. Herkkäsuolistoiselle toki palkokasvien huonosti imeytyvät hiilihydraatit voivat olla haaste.

Teksti ja kuva: Sanna Kissakangas