Takaisin

Kuumassa työskentelylle tarvitaan sääntelyä

Rakentaja-lehti 23.1.2025

Rakentajien maailmanjärjestö BWI:n johto vieraili Suomessa tammikuussa.

– Rakennusten korjaaminen energiatehokkaammiksi ja puhtaan energian investoinnin tuovat työtä alalle, BWI:n pääsihteeri Ambet Yuson sanoo.

Ilmastonmuutos osuu kovaa myös rakentajiin. Kuumenevat työskentelyolosuhteet hiipivät yhä pohjoisemmaksi ja BWI miettii, toimisivatko sääestepäivät sapluunana myös kuumuuden käsittelyyn.

– Yksi iso BWI:n agendalla oleva asia on ilmastonmuutos ja sen vaikutukset työntekijöihin. Valmistaudumme parhaillaan seuraavaan YK:n ilmastokokoukseen, joka järjestetään Brasiliassa. Olemme toiveikkaita, että presidentti Luiz Inácio Lula da Silva suhtautuu myönteisesti työntekijöiden näkökulmiin, BWI:n pääsihteeri Ambet Yuson sanoo.

Yusonin mukaan kuumastressi koettelee nyt myös eurooppalaisia rakentajia.

– Se oli jo 10 vuotta sitten iso kysymys Qatarin MM-jalkapallokisojen rakentajien parissa, mutta Euroopassa asiasta ei juuri keskusteltu. Tilanne on nyt muuttunut. Nyt pohditaan, millä tavalla työntekijöille kompensoidaan se, jos työt keskeytyvät vaarallisen kuumuuden takia. Useissa maissa on sovittu kompensaatiosta kylmyyden tai tuuliolosuhteiden osalta. Vastaava voisi toimia myös kuumuuden aiheuttamissa ongelmissa, Yuson miettii.

Yusonin mukaan ilmastonmuutos myös tuottaa uutta työtä rakentajille.

– Rakennusten korjaaminen energiatehokkaammiksi ja puhtaan energian investoinnin tuovat työtä alalle.

Saudi-Arabian MM-kisat

Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA päätti antaa Saudi-Arabialle vuoden 2034 jalkapallon MM-kisat. Kaikille, jotka muistavat rakentajien työskentelyolosuhteet Qatarissa ennen kansainvälistä huomiota, tämä valinta aiheuttaa kylmiä väreitä.

– Saudi-Arabia ostaa kaiken. Tenniksen, golfin, formulat ja nyt jalkapallon. Maailman maista vain Norja vastusti kisojen luovutusta Saudi-Arabialle, Yuson ihmettelee.

BWI, joka hankaluuksista huolimatta pystyi työskentelemään Qatarin kisarakentajien olosuhteiden parantamiseksi, ei pysty samanlaiseen toimintaan Saudi-Arabiassa.

– Siellä on vahva valvontakoneisto, ammattiliitot ovat kiellettyjä ja maan rikoslaki mahdollistaa muun muassa käsien ja päiden katkaisun, Yuson kertoo.

Eurooppalaisten ylikansallisten yritysten kautta voidaan vaikuttaa jonkin verran, mutta niiden kiinnostus neuvotella Saudi-Arabian valtion kanssa on vähäistä.

– Kisojen 300 sponsoria ovat todennäköisin kohde kampanjoinnille.

Tällä hetkellä keskellä aavikkoa alkanut kisarakentaminen on jumissa, sillä ensin yritysten on rakennettava työntekijöiden majoitustilat, sillä Saudi-Arabian valtion piti huolehtia asiasta, mutta se on jäänyt kesken.

– Kisapaikkoja rakennetaan keskellä kiviaavikkoa, ja lähin pikkukaupunki on yli tunnin matkan päässä. Kun kävin viimeksi paikan päällä, tienposkessa lojui maanrakennuskoneita, sillä rakentaminen oli pysähtynyt, turvallisuussyistä nimettömänä pysyttelevä BWI:n työntekijä kertoo.

Saudi-Arabiassa työskentelee 13 miljoonaa siirtotyöläistä muun muassa Pakistanista, Bangladeshista, Nepalista, Jemenistä, Filippiineiltä ja Etiopiasta. Maassa on käytössä kafala-järjestelmä (Työntekijä tarvitsee paikallisen sponsorin, joka on usein työnantaja ja joka usein takavarikoi työntelijän passin. Työntekijä on täysin riippuvainen työnantajan hyvästä tahdosta.)

– Eurooppalaiset, alueella rakentavat yritykset ovat luvanneet, että eivät takavarikoi työntekijöiden asiakirjoja, BWI:n työntekijä kertoo.

BWI:llä on nyt melkein 10 vuotta aikaa vaikuttaa siihen, että Saudi-Arabian kisojen rakentajat eivät palaa kotiin lyijyarkuissa, kuten Qatarissa aluksi kävi.

– Vaikutusmahdollisuudet ovat pienet, mutta BWI ei antaudu ikinä, Yuson sanoo.

Teksti: Johanna Hellsten, kuva: Jukka Nissinen