Takaisin

Maalausalan tekstimuutokset 2025

Työehtosopimus tulee voimaan 1.3.2025 ja on voimassa 29.2.2028 saakka.

Työehtosopimus voidaan irtisanoa päättymään 28.2.2027 kahden kuukauden ilmoitusaikaa noudattaen. Irtisanomista koskeva ilmoitus on toimitettava kirjallisesti viimeistään 31.12.2026 toiselle sopijaosapuolelle sekä tiedoksi valtakunnansovittelijalle.

Maalausalan TES-lennäkki 2025 (palkat voimassa 1.9.2025 alkaen)

Palkankorotukset 2025

Palkkoja korotetaan 1.9.2025 tai lähinnä jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta lukien 2,5 % suuruisella yleiskorotuksella. Kesken olevia urakoita ja työehtosopimuskohtaisia urakkahintoja korotetaan 2,5 %. Työehtosopimusten rahamääräisiä lisiä sekä henkilöstön edustajan erilliskorvauksia korotetaan 2,5 %.

Uudet taulukkopalkat 2025

I12,24
Ib13,79
II14,97
III16,58
IV18,05
V19,36

Palkankorotukset 2026

Palkkoja korotetaan 1.6.2026 tai lähinnä jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta lukien 2,9 % suuruisella yleiskorotuksella. Kesken olevia urakoita ja työehtosopimuskohtaisia urakkahintoja korotetaan 2,9 %. Työehtosopimusten rahamääräisiä lisiä sekä henkilöstön edustajan erilliskorvauksia korotetaan 2,9 %.

Uudet taulukkopalkat 2026

I12,60
Ib14,19
II15,40
III17,06
IV18,57
V19,92

Palkankorotukset 2027

Vuonna 2027 palkkoja korotetaan 1.6.2027 tai lähinnä jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta lukien 2,4 % suuruisella yleiskorotuksella. Kesken olevia urakoita ja työehtosopimuskohtaisia urakkahintoja korotetaan 2,4 %. Työehtosopimusten rahamääräisiä lisiä sekä henkilöstön edustajan erilliskorvauksia korotetaan 2,4 %.

Uudet taulukkopalkat 2027

I12,90
Ib14,53
II15,77
III17,47
IV19,02
V20,40

Tekstimuutokset

6 § Työajan säännönmukainen sijoitus

Siirretään allekirjoituspöytäkirjasta uudeksi 5. kohdaksi (lihavoitu):

Liukuvan työajan osalta sovelletaan työaikalain 12 §:n määräyksiä.

TES 9 § Paikallinen sopiminen työajoista

Muutetaan 1. kohtaa seuraavasti (poistot yliviivattu, lisäys lihavoitu):

Tämä pykälä koskee ainoastaan Pintaurakoitsijat ry:n jäsenyrityksiä.

1. Paikallisesti sopimalla säännöllinen työaika voidaan 4 §:n estämättä järjestää myös siten, että se tasoittuu enintään kuuden kuukauden aikana keskimäärin enintään 40 tuntiin viikossa. Viikoittainen työaika voi tällöin olla enintään 50 tuntia ja päivittäinen enintään 10 tuntia. Sisällytettäessä työajan lyhennys työaikajärjestelmään työaika tasoittuu keskimäärin 38 tuntiin viikossa.

TES 18 ja 19 §:n mukaisissa matkatöissä päivittäinen työaika voi olla enintään 12 tuntia ja tasoittumisjakso enintään 12 kuukautta. Työnantajan tulee lähettää tällainen paikallinen sopimus

molemmille liitoille vahvistettavaksi viimeistään viikkoa ennen kyseisen työajan käyttöönottoa. Liittojen tulee viikon kuluessa tehdä päätös, vahvistavatko ne sopimuksen. Paikallisessa sopimuksessa tulee samalla sopia rahamääräisestä lisästä, joka maksetaan lauantaina tehdystä työstä. Sopimuksen vahvistamatta jättäminen voi tapahtua vain perustellusta syystä.

Sovittaessa säännöllinen työaika keskimääräiseksi on työtä varten ennakolta määriteltävä aika, jonka kuluessa säännöllinen työaika tasoittuu säädettyyn keskimäärään (= tasoittumisjärjestelmä).

Osana paikallista sopimusta työnantajan on määriteltävä se aika, jonka kuluessa säännöllinen työaika tasoittuu keskimäärin 40 tuntiin ja laadittava tasoittumissuunnitelma.

Tasoittumissuunnitelmasta on käytävä ilmi kunkin viikon säännöllinen työaika ja se tulee laatia vähintään siksi ajaksi, jonka kuluessa työaika tasoittuu vastaamaan työntekijän säännöllistä viikkotyöaikaa

Työntekijän lomautus ei voi alkaa ennen kuin työaika on tasoitettu sovittuun tuntimäärään. Jos työntekijän työsuhde päättyy kesken tasoittumisjakson muusta kuin työntekijästä johtuvasta syystä niin, ettei tasoittumisvapaata anneta ennen työsuhteen päättymistä, maksetaan keskimäärin yli 40 viikkotyötunnin tehdyiltä säännöllisiltä työtunneilta 50 %:lla korotettu palkka.

Pidetään muilta osin 9 § ennallaan.

TES 14.1 § Aikapalkkajärjestelmä

Lisätään uusi teksti 14.1 §:n 2 kohdan määräykseen Palkkaryhmittelyn muuttaminen (lihavoitu):

Palkkaryhmittelyä korotetaan työntekijän ammattitaidon kehittymisen, esimerkiksi kouluttautumisen tai harjaantumisen myötä niin, että se oikeuttaa ylempään palkkaryhmään. Työntekijän sijoittumista osaamistaan ja ammattitaitoaan vastaavaan palkkaryhmään tarkastellaan työsuhteen aikana säännöllisesti. Työntekijällä on oikeus pyytää luottamusmies mukaan palkkaryhmän tarkistamista koskevaan keskusteluun.

TES 14.4 § Tuotantopalkkio

Muokataan kohtaa ”tuotantopalkkio” (lihavoitu):

Pintaurakoitsijat ry:n jäsenyrityksissä on mahdollista sopia tuotantopalkkiosta.

Tuotantopalkkiossa työntekijän henkilökohtaisen tuntipalkan lisäksi sovitaan lisäpalkkion määräytymisperusteesta. Lisäpalkkion suuruus määräytyy työntekijän suorituksen perusteella. Vähimmäispalkka on työntekijän henkilökohtainen tuntipalkka. Palkkion suuruus voidaan sitoa työsuoritukselle asetettuun määrälliseen, ajalliseen, laadulliseen tai muuhun vastaavaan tavoitteeseen, josta sovitaan työntekijän tai työntekijöiden kanssa ennen palkkion perusteena olevan työn aloittamista.

Tuotantopalkkion perusteena olevasta työstä annetaan työntekijälle kirjallinen selvitys ennen työn aloittamista. Selvityksestä tulee ilmetä kohteen tiedot.

Maksettava palkkio on eriteltävä palkkalaskelmassa, eikä sen laskentaperusteeseen saa sisällyttää lomarahaa eikä erillistä palkanosaa, jotka tulee maksaa työehtosopimuksen määräysten mukaisesti.

TES 23 § 2 ”Muut lääkärissä käynnit” kohta 4, seulonnat (s. 42)

Muokataan tekstiä seuraavasti (lihavoitu):

Ansionmenetys korvataan naisten rintasyöpäseulontaan osallistumisen ajalta, sekä kohdunkaula-osan syövän seulontaan osallistumisen ajalta sekä eturauhassyöpäseulonnan ajalta, mikäli nämä tapahtuvat työaikana.

TES 23 § 2 Lääkärintarkastukset kohta 4, raskauteen liittyvät lääkärintarkastukset ja tutkimukset

Muutetaan poistamalla nykyinen ja lisätään uusi teksti (lihavoitu):

4. Raskauteen liittyvät lääkärintarkastukset ja tutkimukset

– Sairausvakuutuslain mukaisen äitiysrahan saamisen edellytyksenä olevan lääkärin tai terveyskeskuksen todistuksen hankkimiseksi välttämättömän tarkastuksen ajalta.

Työsopimuslain 26.1.2001/55 4 luvun 8 §:n mukaisesti: Työnantajan on korvattava raskaana olevalle työntekijälle synnytystä edeltävistä lääketieteellisistä tutkimuksista aiheutuva ansion menetys, jos tutkimuksia ei voida suorittaa työajan ulkopuolella.

24 § Äitiys- ja isyysvapaa Raskaus- ja vanhempainvapaa

Muutetaan määräyksen tekstiä

Synnyttävälle vanhemmalle maksetaan raskaus- ja vanhempainvapaan ajalta 56 ja ei-synnyttävälle vanhemmalle vanhempainvapaan ajalta 16 sairausvakuutuslain mukaisen arkipäivän pituisen kalenteriajanjakson työtuntijärjestelmän mukaisilta työpäiviltä laskettava työntekijän palkan ja raskaus- ja vanhempainpäivärahan erotus. Raskaus- ja vanhempainpäivärahalla tarkoitetaan sairausvakuutuslain mukaista raskaus- ja vanhempainpäivärahaa tai siihen verrattavaa muun lain tai sopimuksen perusteella tulevaa korvausta. Mikäli työntekijä pitää vanhempainvapaata jaksoissa, tulee jokaista kuutta vanhempainvapaapäivää kohden sisältyä yksi arkilauantai.

Muuten pykälä ennallaan.

Määräys tulee voimaan 15.5.2025 tai tämän jälkeen syntyvien tai adoptoitavien lasten vanhempien perhevapaisiin.

TES 28 § Opastaminen ym. sellaiset.

Muutetaan pykälän nimeksiTyösuhteen aikainen opastaminen ja kehityskeskustelut

Muutetaan pykälän kirjausten järjestystä:Kirjataan 4. kohta 1. kohdaksi ja nykyinen 1. kohta 2. kohdaksi.

TES 28 b § Tutustu työelämään ja tienaa – kesäharjoitteluohjelma

Päivitetään summat vastaamaan nykytilaa.

TES 28.5 § Kehityskeskustelut

Lisätään 5. kappaleeseen uusi teksti (lihavoitu:

Liitot suosittelevat, että yrityksissä käydään kehityskeskustelut kerran vuodessa. Yrityksissä sovitaan kehityskeskustelun sisällöstä. Kehityskeskustelut voivat olla ovat esimiehen ja alaisen välisiä alaisen työtä, työtilannetta, osaamista, työssä jaksamista yms. koskevia säännöllisin välein käytäviä keskusteluja. Yrityksissä sovitaan kehityskeskustelun tarkemmasta sisällöstä. Kehityskeskusteluiden yhtenä tavoitteena on parantaa työnantajan ja työntekijän vuorovaikutusta sekä työntekijän tietoisuutta siitä, millä tavalla hän voi ammatillisesti kehittää itseään sekä ansio- ja urakehitysmahdollisuuksiaan.

TES 27 § Suojavaatetus

Muutetaan tes-määräys kuulumaan seuraavasti: Poistetaan 1. ja 2. kohta sekä pöytäkirjamerkintä kokonaan ja lisätäänuusi 1. kohta. Pidetään ennallaan ja uudelleen numeroidaan nykyiset 3. kohta ja 4. kohta, jatkossa numerointi 2. kohta ja 3. kohta (poistot yliviivattu ja lisäykset lihavoitu):

1.Suojavaatteiden valinnassa noudatetaan valtioneuvoston asetusta 427/2021.

1. Työnantaja luovuttaa työntekijän käyttöön työtehtäviin soveltuvat takin ja housut tai muun työasun sekä kypärämyssyn. Näitä annetaan kahdet vuodessa. Työnantaja ja työntekijä voivat sopia, että takin ja housun sijasta annetaan kahdet housut. Työnantajan tarjoamat työvaatteet ovat työnantajan omaisuutta. Samoin työsuhteen päättyessä työntekijän on palautettava hallussaan olevat työvaatteet ja turvajalkineet. Työnantajan harkinnassa on, minkälaiset työ- ja suojavaatteet hän katsoo tarkoituksenmaisemmiksi ja kuinka niiden jako käytännössä toteutetaan.

2. Työnantaja luovuttaa työntekijän käyttöön työhön soveltuvat turvajalkineet työsuhteen alkaessa. Turvajalkineita annetaan yhdet kalenterivuodessa. Työntekijä voi valita kengät vähintään kolmesta työnantajan määrittelemästä kenkävaihtoehdosta, tai mikäli työntekijä hankkii muut kuin työnantajan tarjoamat jalkineet, korvaa työnantaja työntekijän hankkimat jalkineet tarjoamisensa kenkien kustannukseen saakka tositetta vasten. Jalkineita on käytettävä työskenneltäessä. Työsuhteen lakatessa

työntekijän tulee palauttaa viimeksi saadut jalkineet työnantajalle.

Turvajalkineita ei kuitenkaan tarvitse luovuttaa lomiensa ai kana töissä oleville opiskelijoille.

Pöytäkirjamerkintä:

Suojavaatteiden hankinnassa on huomioitava työturvallisuus, työolosuhteet (esim. lämpötila) sekä haalareiden ja kenkien sopiva koko ja malli työntekijöittäin. Osapuolet suosittelevat, että työntekijälle annetaan talvikäyttöön soveltuva takki, mikäli työtä tehdään ulkona tai kylmissä olosuhteissa.

2. 3. Työnantaja vastaa suojavaatteiden ja suojavälineiden puhtaanapidosta, huollosta ja mahdollisista tarkastuksista. Toteutustapa sovitaan paikallisesti 28.2.2023 mennessä. Suojavaatteilla tarkoitetaan valtioneuvoston asetuksen 427/2021 mukaisia kehon suojaukseen tarkoitettuja vaatteita ja muita vastaavia varusteita.

3. 4. Työnantaja hankkii tarkkuutta vaativissa tehtävissä työskenteleville, työn niin vaatiessa, optisesti hiotut suojalasit, mikäli työterveyshuolto on todennut ne tarpeelliseksi. Työnantaja hankkii optisesti hiotut häikäisyn estävät suojalasit niitä työssään tarvitseville, ellei häikäisyvaaraa muutoin voida torjua.

TES 31 § 3, Erimielisyyksien ratkaiseminen

Muokataan nykyistä 3. kohtaa seuraavasti (lihavoitu osa):

3. Jommankumman työehtosopimusosapuolen esittäessä neuvotteluja tähän työehtosopimukseen liittyvistä kysymyksistä, on ne aloitettava ja saatettava loppuun kaikkea viivytystä välttäen. Lisäksi osapuolet sitoutuvat kiinnittämään huomiota valvontakirjeiden sisältöön ja tarkkuuteen.

Tekstimuutokset vuosilomasopimukseen

VLS Maalausalan työntekijäin vuosilomia koskeva työehtosopimus

Lisätään uusi 5c § seuraavasti:

5c § Lisävapaapäivät

Työntekijän oikeus lisävapaapäiviin määräytyy vuosilomalain 7 a §:n mukaisesti. Näiltä päiviltä maksettava palkka lasketaan seuraavasti: Henkilökohtainen palkka x 8 h x 21,5 pv / 25 = yhden lisävapaapäivän palkka.

Tekstimuutokset TED-sopimukseen

Sopimus työntekijöiden edustajista sekä työntekijöiden ja työnantajan välisestä yhteistoiminnasta maalausalan yrityksissä

TES 13 § 1 kohta, Oikeus tietojen saantiin

Muokataan 13 §:n 1 kohtaa seuraavasti (lihavoitu):

1. Pääluottamusmiehelläe on oikeus saada annettava neljännesvuosittain tietoonsa yrityksen työntekijöiden nimet ja palkkaryhmät sekä työsuhteitten alkamisajat. Tiedot tulee saada myös mies- ja naispuolisten työntekijöiden ansiotasosta, sen koostumuksesta ja kehityksestä siten, että selvitys annetaan työntekijöiden keskituntiansiosta aikatyössä, keskituntiansiosta urakkatyössä ja keskituntiansiosta tehdyltä työajalta.

Yrityksissä, joihin on sovittu alueellinen pääluottamusmiesjärjestelmä, pyritään emo tiedot antamaan myös alueellisesti työntekijöitä edustavalle pääluottamusmiehelle.

Uusien työntekijöiden perehdytyksen yhteydessä työntekijöille on annettava henkilöstön edustajien yhteystiedot (puhelinnumero, sähköposti). Mikäli työntekijä on työsopimuksen tekemisen yhteydessä tai muutoin antanut työnantajalle kirjallisesti nimenomaisen suostumuksensa yhteystietojensa luovuttamiseen henkilöstön edustajalle tai edustajille, tulee työnantajan antaa ko. tiedot asianomaiselle henkilöstön edustajalle tai edustajille.

Yleissopimus

Muutetaan yleissopimuksen irtisanomisaika 3kk -> 1kk.

Yhteiset työryhmät

Perustetaan uusi työryhmä urakkatyömääräysten tarkastelemiseksi ja urakkatyötä koskevien menettelyohjeiden ja hinnoittelun kehittämiseksi. Työryhmä määrittelee tarkemman sisällön.

Poistetaan nykyiset työryhmäkirjaukset.