Ravinto ja ruokailu

Tasapainoinen ruokavalio lisää hyvinvointiasi ja auttaa jaksamaan arjessa. Rakentajan työ on fyysistä ja vaatii palautumiseen säännöllisesti monipuolista ravintoa. Voit pienillä arjen valinnoilla tehdä suuren vaikutuksen hyvinvointiisi.

Tule mukaan tutustumaan ravitsemuksen maailmaan!

Pohdi aluksi seuraavia kysymyksiä:

  • Nautitko ruokailusta?
  • Muistitko syödä välipaloja?
  • Söitkö toisten seurassa?
  • Oliko ruokahetkesi rauhallinen?
  • Käytitkö päihteitä?

Video: ravinto ja ruokailu

Katso MIELI Suomen Mielenterveys ry:n koulutuspäällikkö Niina Mustosen video ravinnosta ja ruokailusta.

Oikeanlainen ja tasarytminen ruokailu auttaa jaksamaan ja lisää hyvinvointia. Syöminen noin 4–5 tunnin välein pitää verensokerin tasaisena, mikä ylläpitää vireyttä ja jaksamista. Tasaisen syömisen etu on myös se, että nälkä ei kasva liian suureksi, lisäksi annoskoot pysyvät kohtuullisina. Tämä auttaa painonhallinnassa, kun tarve ahmia ruokaa ja napostella vähenee. Tärkeintä on tietenkin löytää itselle toimivin rytmi. Joku voi syödä aamulla vähän, mutta lounaalla ja välipalalla enemmän.

Ruokailussa kokonaisuus ratkaisee. Aina ei ole mahdollista esimerkiksi kiireen tai rahatilanteen takia syödä ihanteellisen monipuolisesti. Tärkeintä on, että syömisen kokonaisuus on pitkällä aikavälillä sellainen, että ruokavalio turvaa ravintoaineiden riittävän ja tasapainoisen saannin. Yksittäistä annosta enemmän kannattaa kiinnittää huomio ravitsemuksen kokonaisuuteen, terveellisessä ruokavaliossa tärkeimpiä ovat ne valinnat, jotka teet säännöllisesti arjessa.

On hyvä muistaa, että ruoka on paitsi ravintoa myös nautinnon lähde. Hyvä ruoka, tuottaa hyvää mieltä. Ruoan valmistaminen ja nauttiminen perheen tai ystävien kanssa voi olla yhdessäoloa parhaimmillaan ja herkuttelun hetket kuuluvat myös elämään.

Joskus syöminen voi liittyä mielialojen vaihteluun ja tunteisiin. Joskus syömme suruumme, joskus haemme ruuasta lohtua tai joskus syöminen rauhoittaa. Myös esimerkiksi stressin, tylsistymisen ja ahdistuksen tunteita halutaan monesti helpottaa syömällä. Lautasella on tällaisella hetkellä usein paljon nopeita hiilihydraatteja ja rasvaa. Meistä voi tuntua, että ruoalla saadaan parempi mieli, kun maailma tuntuu kovalta ja vaativalta. Olo voi helpottua hetkeksi, mutta ikävät tunteet voivat palata. Jos huomaa syövänsä muuhun kuin nälkään, voi pysähtyä kuuntelemaan mielialaa. Missä tilanteissa mielialaan liittyvää syömistä tapahtuu? Kun tunnistaa sitä laukaisevat tekijät, voi ennakoida ja hallita niitä paremmin. Ikävään olon voi keksiä muita ratkaisuja kuin syöminen, esimerkiksi kävely, musiikin kuuntelu juttelu läheisen tai kaverin kanssa?

Vinkkilista rakentajan ruokailuun

  • Pidetään yhdessä taukotila siistinä ja pölyttömänä, jotta siellä on miellyttävää ruokailla ja viettää taukoa.
  • Suosi kotona valmiiksi tehtäviä eväitä, jos lähistöllä ei ole mahdollisuutta hankkia eväitä tai ruokailla terveellisesti.
  • Rauhoita ruokailulle oma aika. Älä hotki. Työt odottavat kyllä sinua!
  • Pidä huolta tasaisesta ateriarytmistä. Säännölliset kahvitauot mahdollistavat hyvin pienien välipalojen nauttimisen. Fyysinen työ vaatii palautumiseen monipuolista ravintoa.
  • Muista juoda riittävästi vettä. Varsinkin kesäkuumalla nesteytys on ensiarvoisen tärkeää. Pidä vesipullo aina mukana työmaalla.
  • Älä sorru raskaan työpäivän jälkeen nopeaan ja helppoon, mutta epäterveelliseen ruokaan. Pidä kotona valmiina jotain kevyttä purtavaa työpäivän jälkeen nautittavaksi.
  • Muista, että ruokailu on ennen kaikkea nautintoa tuottava ja sosiaalinen tapahtuma. Kokonaisuus ratkaisee ja herkuttelu on myös sallittua!

Hyvät eväät -kampanjan materiaali (pdf)

Siirry takaisin sivun alkuun