Syöpävaaran torjunta

Vuoden 2020 alussa astui voimaan uusi asetus työhön liittyvän syöpävaaran torjunnasta rakennusalalla. Asetus määrittelee sitovat raja-arvot 22 uudelle syöpävaaralliselle tekijälle. Rakentajien terveyden kannalta tärkeimmät aineet ovat kvartsi (eli kiteinen piioksidi), dieselpakokaasu, hitsaushuurut (ruostumattoman teräksen hitsaus) ja kovapuupölyt. 

Työmailla tulee erityisesti kiinnittää huomiota siihen, että pölyävien töiden vaarat tunnistetaan ja että pölyntorjunta suunnitellaan kaikkiin työvaiheisiin. Lisäksi työnantajien on panostettava valvontaan sekä sosiaalitilojen laatuun, määrään ja siisteyteen.

Syöpävaarallisten aineiden torjunta

Kaikilla rakentamisen ketjun toimijoilla on omat vastuunsa syöpävaarallisten aineiden torjunnasta työmailla. Pölyävien töiden vaarat pitää tunnistaa kirjallisessa riskienarvioinnissa. On tehtävä suunnitelma siitä, miten pölyä torjutaan eri työvaiheissa.

Pölytyö pitää tehdä osastoissa, eli pölyn kulkeutuminen muualle on estettävä. Kaikki käsityökoneet on varustettava kohdepoistolla eli käsityökalujen kohdepoiston perässä pitää olla pölynimuri, jossa on oikeanlaiset hepa-suodattimet. Työilmaa on myös puhdistettava laajemmin koneellisesti, ja imurointia on lisättävä työmaalla. Henkilökohtaisten suojaimien käyttö pölyävissä työvaiheissa on tärkeää.

Kvartsipölyä esiintyy rakentamisen toimialojen töissä laajasti. Ammattialakohtaiset erityispiirteet tulee huomioida, kun arvioidaan kvartsipölyä ja sen määrää.

Työvaatteiden säilytys ja huolto

Kvartsipölylle altistutaan myös likaisten työvaatteiden kautta. Sosiaalitilojen siisteydestä on pidettävä huolta, jotta ne ovat turvallisia käyttää. Samoin työnantajan tulee huolehtia ja järjestää suojavaatteiden pesu, jotta perheenjäsenet eivät altistu haitalliselle pölylle, joka kulkeutuu työvaatteiden mukana kotipesukoneisiin.

ASA-rekisteriin ilmoittaminen 

Pidä omasta ja työtoverisi terveydestä huolta. Työterveyslaitoksen ASA-rekisteriin on ilmoitettava kaikki ne henkilöt, jotka ovat vuodessa altistuneet syöpävaarallisille aineille vähintään 20 päivän ajan vähintään 2 tuntia päivässä, tai vastaavan altistumisajan, esimerkiksi 40 päivän ajan 1 tunnin päivässä tai 40 tuntia vuodessa.

Työntekijän arviointi altistuneeksi voi perustua myös merkittävään kerta-altistumiseen esimerkiksi huonosti suunnitellusta ja toteutetusta purkutyöstä, josta vapautuu asbestia.

Syöpävaarallisia aineita ovat muun muassa asbesti, kvartsipöly ja ruostumattoman teräksen hitsauksesta syntyvä pöly.

Työnantajalla on lakisääteinen velvollisuus tehdä ilmoitus edellisestä vuodesta maaliskuun loppuun mennessä. Tietoa rekisteristä ja ilmoittamisesta: 

Työterveyslaitos: ASA-rekisteri 
Työsuojelu.fi: ASA-rekisteri 

Omat tiedot voi tarkistaa rekisteristä. Omia tietoja koskevan pyynnön voi tehdä Työterveyslaitoksen lomakkeella tai vapaamuotoisesti kirjallisena ja se toimitetaan pääsääntöisesti Työterveyslaitoksen tietosuojavastaavalle tsv@ttl.fi ja lisätietoa puh. 030 474 2429. 

Rekisterin tietoja käytetään sekä ammattitautitapauksissa että tilastoinnissa. Tietojen täytyy olla ajan tasalla. Näin voidaan esimerkiksi seurata sitä, miten yritykset noudattavat turvallisuusmääräyksiä ja kohdentaa tarkastuksia yrityksiin.