Lautasmalli

Lautasmalli näyttää miten koostat monipuolisen ja terveellisen aterian lautaselle:
- Täytä puolet lautasesta kasviksilla esim. raasteet, öljypohjaiset salaatit, lämpimät kasvislisäkkeet.
- Täytä neljäsosa lautasesta perunalla, pastalla tai täysjyvälisukkeella.
- Loppu neljäsosa jää lihalle, kalalle tai munalle tai vaihtoehtoisesti palkokasveja, pähkinöitä tai siemeniä sisältävälle kasvisruoalle.
- Suosi ruokajuomana rasvatonta maitoa tai piimää ja janojuomana vettä. Ruoan ohessa voit nauttia täysjyväleipää, jonka päällä on kasviöljypohjaista levitettä. Jälkiruoaksi sopii hyvin hedelmät ja marjat.
- Ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio edistää terveyttäsi ja pienentää sairauksien riskiä.
- Ravitsemuksella on suuri merkitys sepelvaltimotaudin, aivoverenkiertohäiriöiden, verenpainetaudin, eräiden syöpien, tyypin 2 diabeteksen, lihavuuden, osteoporoosin ja hammaskarieksen ehkäisyssä.
- Ruoan määrän ja laadun täytyy olla tasapainossa kulutuksesi kanssa. Ylipaino vaikuttaa mm. tuki- ja liikuntaelinsairauksien kehittymiseen.
Lähde: Terveyttä ruoasta – Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014, s. 11 ja 20


