Lautasmalli ja ruokakolmio

Voit muuttaa ruokavaliosi terveyttä edistäväksi.

Lautasmalli

Kuva: © Valtion ravitsemusneuvottelukunta

Lautasmalli näyttää miten koostat monipuolisen ja terveellisen aterian lautaselle:

  • Täytä puolet lautasesta kasviksilla esim. raasteet, öljypohjaiset salaatit, lämpimät kasvislisäkkeet.
  • Täytä neljäsosa lautasesta perunalla, pastalla tai täysjyvälisukkeella.
  • Loppu neljäsosa jää lihalle, kalalle tai munalle tai vaihtoehtoisesti palkokasveja, pähkinöitä tai siemeniä sisältävälle kasvisruoalle.
  • Suosi ruokajuomana rasvatonta maitoa tai piimää ja janojuomana vettä. Ruoan ohessa voit nauttia täysjyväleipää, jonka päällä on kasviöljypohjaista levitettä. Jälkiruoaksi sopii hyvin hedelmät ja marjat.
  • Ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio edistää terveyttäsi ja pienentää sairauksien riskiä.
  • Ravitsemuksella on suuri merkitys sepelvaltimotaudin, aivoverenkiertohäiriöiden, verenpainetaudin, eräiden syöpien, tyypin 2 diabeteksen, lihavuuden, osteoporoosin ja hammaskarieksen ehkäisyssä.
  • Ruoan määrän ja laadun täytyy olla tasapainossa kulutuksesi kanssa. Ylipaino vaikuttaa mm. tuki- ja liikuntaelinsairauksien kehittymiseen.

Lähde: Terveyttä ruoasta – Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014, s. 11 ja 20

Ruokakolmio

Kuva: © Valtion ravitsemusneuvottelukunta

Ruokakolmio havainnollistaa terveyttä edistävän ruokavalion koostumuksen:

  • Kolmion alaosassa olevien ruoka-aineiden tulee muodostaa ruokavalion perusta.
  • Kolmion yläosassa olevia ruoka-aineita tulee sen sijaan käyttää harvemmin.

Terveellinen ruokavalio sisältää paljon kasvikunnan tuotteita

  • kasviksia, marjoja, hedelmiä, palkokasveja ja täysjyväviljaa.

Se sisältää lisäksi

  • kalaa, kasviöljyjä ja kasviöljypohjaisia levitteitä, pähkinöitä ja siemeniä sekä rasvattomia ja vähärasvaisia maitovalmisteita.

Käytä kohtuudella

  • lihavalmisteita ja punaista lihaa
  • elintarvikkeita, joissa on vähän vitamiineja, kivennäisaineita ja kuitua
  • elintarvikkeita, joissa on runsaasti lisättyä sokeria
  • tyydyttynyttä rasvaa ja suolaa
  • alkoholijuomia.

Lähde: Terveyttä ruoasta – Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014, s. 11 ja 19

Terveyttä ruoasta – hyvän ruokavalion aineksia

Suositeltava ruokavalio ja ruokavalinnat. Videon tuottaja on Valtion ravitsemusneuvottelukunta. 

Muuta ruokavaliosi terveyttä edistäväksi

Lähde: Terveyttä ruoasta – Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014, s. 18

Siirry takaisin sivun alkuun