Rakennusliitolta tukilakkoja Teollisuusliiton työehtosopimus­neuvottelujen vauhdittamiseksi 

Teollisuusliitto on jättänyt varoituksen lakoista, jotka alkavat 27.1. ja päättyvät 1.2.2025. Lakkovaroitukset koskevat 50 yritystä teknologiateollisuudessa ja kemianteollisuudessa. Työriita koskee työehtosopimusten solmimista. Työehtosopimusneuvotteluissa ei ole saavutettu yksimielisyyttä uusien työehtosopimusten sisällöstä.

Rakennusliitto ry on perjantaina 17.1. ilmoittanut tukilakoista seuraavissa kohteissa:

  • SSAB Europe Oy, Raahe
  • Outokumpu Chrome Oy, Tornion tehdas
  • Outokumpu Stainless Oy, Tornio
  • Yara Suomi Oy, Siilinjärven tehtaat
  • Boliden Harjavalta Oy, Harjavallan tehtaat

Tukilakossa 27.1.–1.2.2025 ovat kyseisissä teollisuuskohteissa tehtävät Rakennusliiton sopimusalojen työt. Tukilakot koskevat yhteensä joitakin satoja työntekijöitä.

Tarkemmat lakkokohteet ja tietoa lakkoavustuksesta

Rakennusliitto haluaa tukitoimillaan vauhdittaa neuvotteluja ja tukea Teollisuusliittoa sen pyrkimyksissä saada jäsenilleen kohtuulliset työehdot ja ostovoimaa parantavat palkankorotukset toimeentulon vahvistamiseksi.  

Miksi tukitoimet?  

Työnantajien edustajat ovat jo pidempään koordinoineet tavoitteitaan ja toimiaan. Tämä haastaa myös työntekijöiden edunvalvojia tiivistämään yhteistyötä. Jokainen SAK:lainen ammattiliitto neuvottelee edelleen itsenäisesti toimialakohtaiset sopimuksensa, mutta ammattiliitot tukevat lain sallimin tukikeinoin toisiaan saavuttamaan työehtosopimusratkaisun.  

SAK:laiset liitot haluavat varmistaa, että teollisuuden sopimusratkaisut ovat tasoltaan sellaisia, että ne tuottavat kunnolliset työehdot teollisuuden työntekijöille.  

Mitä tukitoimet tarkoittavat käytännössä?  

Muut liitot toimeenpanevat tukitoimia. Juridisesti puhutaan myötätuntotoimenpiteestä. Niiden tehtävä ja tavoite on nimenomaan vauhdittaa Teollisuusliiton työehtosopimusneuvotteluita. Tukitoimet kohdistuvat sopimusaloille, joiden työehtosopimuksista Teollisuusliitto neuvottelee ja joita pääriita koskee.   

Tukitoimet toteutetaan tukilakkoina Teollisuusliiton ilmoittamissa kohdeyrityksissä Teollisuusliiton toteuttaman lakon ajaksi.   

Tukitoimet (myötätuntotoimet) eivät saa olla uuden lainsäädännön tarkoittamalla tavalla suhteettomia. Toteutettavat myötätuntotoimet toteutetaan siten, että näiden vaikutukset kohdistetaan pääriitaan.   

Mikä on tukilakko?  

Myötätuntotyötaistelu, jolla tuetaan laillista työtaistelua (pääriitaa).   

Tukilakolla tuetaan työehtosopimusratkaisun saavuttamista ja siitä on tehtävä lain (tai työehtosopimuksen) mukainen ennakkoilmoitus.   

Miten toimet vaikuttavat maan turvallisuustilanteeseen?  

Toimet eivät kohdistu sellaisiin kohteisiin, joilla on merkitystä maan turvallisuuteen.  SAK:laiset ammattiliitot toimivat vastuullisesti ja työtaistelutoimenpiteiden ulkopuolelle rajataan aina terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät alat/tehtävät.   

On myös syytä huomata, ettei huoltovarmuuskysymykset itsessään ole juridinen peruste rajoittaa mitään työtaistelua.   

#VoitollaTyöhön 

Puheenjohtaja Palonen: Paikallisen sopimisen vapauttaminen haastaa neuvottelut 

Rakennusliiton työehtosopimukset päättyvät helmikuun lopussa. Syksyn tunnustelujen jälkeen varsinaiset neuvottelut alkoivat tammikuun alussa. Rakennusliiton puheenjohtaja Kimmo Palonen odottaa vaikeaa neuvottelukierrosta. 

– Ei sopiminen koskaan helppoa ole, mutta kiistatta monta tekijää vie nyt siihen suuntaan, että ollaan taas kerran historiallisen vaikean rupeaman edessä, Palonen arvioi. 

Rakennusalan yleinen tilanne ei ole omiaan auttamaan sovun löytymisessä. Esimerkiksi korkojen alentumisesta huolimatta asuntokauppa on edelleen suhteellisen vaisua, mikä pitää alan investoinnit jäissä. Hallituksen työelämäheikennyksistäkin osa vaikuttaa TES-neuvotteluihin. 

– Paikallisen sopimisen avaaminen villiin yrityskenttään asettaa ilman muuta haastetta sille, mitä rakentajien työehtosopimuksiin voidaan kirjata paikallisesti sovittavaksi, Palonen arvioi. 

Pelkona on, että etenkin Suomessa toimivat ulkomaalaiset rakennusalan yritykset ulosmittaavat kaikki työehtosopimuksen sallimat paikallisen sopimisen mahdollisuudet maksimaalisesti. Työnantajan käytännössä saneleman paikallisen ”työehtosopimuksen” hyväksyminen olisi niissä yrityksissä käytännössä työsuhteen saamisen edellytys. 

Toisaalta Palonen kummastelee, miksi suomalaiset alan yritykset eivät ole ymmärtäneet paikallisen sopimisen avaamisen ilmiselvää riskiä yleissitovuudelle – ja reilulle kilpailutilanteelle. 

– Neuvottelupöydässä olisi hyvä yhdessä löytää keinoja sen varmistamiseksi, että Suomessa voitaisiin rakennusalalla edelleen kilpailla urakoista jotakuinkin terveeltä pohjalta, Palonen sanoo.  

Rakennusliitto tavoittelee muiden SAK:laisten liittojen tavoin 10 prosentin palkankorotuksia kahdelle vuodelle. Palkkatavoitteen julkistaminen oli poikkeuksellinen toimi, jolla liitot vastasivat työnantajien koko ajan kiristyneeseen sopimuskoordinaatioon. Vaikka tavoitteen julkaiseminen varmasti yllätti myös monet rakennusliittolaiset, sai toimenpide jäsenkyselyssä vankan tuen: yli 5000:n vastaajan kyselyssä peräti 86 prosenttia jäsenistä piti ratkaisua hyvänä.  

10 prosentin korotuksen tasoa kahdelle vuodelle on arvioitu julkisuudessa erityisen hurjaksi juuri rakennusalalla, jossa on nähty paljon konkursseja. Palosen mukaan tavoite on oikea ja hyvin perusteltu. 

– Ensinnäkään koskaan, edes rakentamisen hulluina vuosina muutamia vuosia sitten, ei isännille olisi sopinut oikein minkäänlainen palkankorotus. Eli duunarin palkan korottamiseen on aina väärä hetki. Toisekseen inflaation aiheuttama ostovoiman heikkeneminen on tosiasia, eikä se menetys sieltä mihinkään katoa siksi, että hintojen nousu nyt on viimein hidastunut, Palonen muistuttaa.

Seuraa Rakennusliiton neuvottelutilannetta TES-sivulla

Tutustu SAK:laisten liittojen yhteistyöhön

10 euroa jokaisesta uudesta jäsenestä – jäsenhankintakampanja alkaa

Rakennusliiton jäsenhankintakampanja on käynnistynyt vuodenvaihteessa. Kun jäsen suosittelee liiton jäsenyyttä, hän saa itselleen 10 euron S-ryhmän lahjakortin. Se annetaan jokaisesta uudesta työelämän käytettävissä olevasta jäsenestä.

– Luottamusmiehillä, työsuojeluvaltuutetuilla ja kaikilla liiton jäsenillä on nyt oiva tilaisuus hankkia lisää jäseniä ja tienata samalla, Rakennusliiton järjestöpäällikkö Tiina Nurmi-Kokko kertoo.

Jäseneksi voi liittyä helposti sähköisellä lomakkeellamme esimerkiksi puhelimella. Lomakkeeseen kirjataan suosittelijan nimi.

Suosittelija saa lahjakortin, kun uusi jäsen on ollut jäsenenä 2,5 kuukautta. Lahjakortit toimitetaan suosittelijalle kotiin muutaman kuukauden kuluttua suosituksesta.

– Nyt on siis hyvä tarkistaa, että omat jäsentiedot ovat kunnossa, Nurmi-Kokko kehottaa.

Rakennusliiton hallitus: Puheet teoiksi talous­rikollisuuden torjunnassa

Verohallinnon harmaan talouden selvitysyksikön (HTSY) tuoreen raportin mukaan Suomessa toimii noin 2000 yritystä, joiden vastuuhenkilöillä on joko suora yhteys järjestäytyneeseen rikollisuuteen tai he ovat järjestäytyneen rikollisuuden vaikutuspiirissä. HTSY teki selvityksen yhdessä keskusrikospoliisin kanssa. Selvityksen mukaan rikollisryhmien vaikutuspiirissä toimii erityisesti rakennus- ja kiinteistöalan sekä autokaupan yrityksiä.

HTSY:n selvityksen karut luvut eivät ole yllätys Rakennusliitolle. Liiton toimitsijat törmäävät harmaan talouden ja muun rikollisuuden ilmiöihin työmaatarkastuksissa viikoittain.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus on kunnostautunut lähinnä leikkaamalla harmaan talouden valvonnan rahoitusta. Lisäksi hallitus yritti lopettaa harmaan talouden torjuntaohjelman, jonka esityksillä on kolmen vuosikymmenen ajan kyetty suitsimaan monia rikollisia ilmiöitä. Vasta ankaran patistelun jälkeen työministeri Arto Satonen (kok.) nimitti valmisteluryhmän päivittämään harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnan strategiaa. Työryhmän toimikausi päättyy vuoden 2024 lopussa.

– Hallitukselta odotetaan nyt konkreettisia esityksiä rikollisuuden suitsimiseksi, juhlapuheiden ja työryhmien asettamisen aika on mennyt. Rakennusliiton toimitsijat kohtaavat toimialalle pesiytyneen rikollisuuden eturintamassa. Lainsäädännön puutteet ja viranomaisten resurssien ohuus johtavat usein tilanteeseen, jossa olemme siellä etulinjassa liian yksin, Rakennusliiton puheenjohtaja Kimmo Palonen sanoo.

Rakennusliitto esittää alan harmaan talouden torjunnan välttämättömiksi ensiaskeliksi alipalkkauksen kriminalisointia, rakennusurakoinnin urakkaketjutuksen rajoittamista lakisääteisesti sekä pääurakoitsijan aitoa vastuuttamista koko urakkaketjun lain mukaisesta toiminnasta.

Rakentajan joulumuistio

Rakennusliiton palvelut vuodenvaihteessa

  • 23.12. liiton palvelunumerot ja palvelupisteet sulkeutuvat klo 14.
  • 24.12.–26.12. liiton palvelunumerot ja palvelupisteet ovat kiinni.
  • 30.12. liiton palvelunumerot ja palvelupisteet sulkeutuvat klo 14.
  • 31.12.–1.1. liiton palvelunumerot ja palvelupisteet ovat kiinni.
  • 6.1. liiton palvelunumerot ja palvelupisteet ovat kiinni.
  • 7.1. liiton palvelupisteet palvelevat maanantain aikataulujen mukaan.

Rakennusliiton eAsiointi

Rakennusliiton eAsiointi palvelee myös pyhinä. Voit esimerkiksi käydä päivittämässä tietojasi, tehdä Rakentaja-lehden tilauksen tai maksaa jäsenmaksujasi.

A-kassan palvelut

A-kassan etuuksien maksamisessa ja asioinnissa on katkos vuodenvaihteessa.

Viimeinen etuuksien maksu ennen vuodenvaihdetta tehdään kassassa perjantaina 20.12.2024, ja silloin maksetut etuudet ovat tileillä 23.12.2024. Hakemukset kannattaa lähettää hyvissä ajoin ennen katkoa, jos se vain on mahdollista.

A-kassan eAsiointi, asiakaspalvelu ja yhteydenottolomakkeet ovat pois käytöstä 20.12.2024–1.1.2025.

Lue lisää A-kassan uutisesta.

Vuodenvaihteen arkipyhät

Joulukuussa ja vuodenvaihteessa on arkipyhiä, joiden korvaaminen vaihtelee eri työehtosopimuksissa. Lue arkipyhistä tarkemmin tästä uutisesta.

Vuoden 2025 kulukorvaukset

Päivärahoihin, matkakustannusten korvauksiin ja ateriaetuun liittyvät muutokset on koottu tähän uutiseen.

Joulutervehdysten sijaan Rakennus­liitto auttaa tänäkin vuonna lapsiperheitä osallistumalla Hyvä Joulumieli -keräykseen. Keräyksellä hankitaan ruokalahjakortteja vähävaraisille lapsiperheille Suomessa.

Vuodenvaihteessa on palkallisia arkipyhiä

Joulukuussa ja vuodenvaihteessa on arkipyhiä, joiden korvaaminen vaihtelee eri työehtosopimuksissa. 

Itsenäisyyspäivän palkan maksua koskee laki itsenäisyyspäivän viettämisestä yleisenä juhla- ja vapaapäivänä. Edellytyksenä on, että työntekijän työsuhde on jatkunut ennen itsenäisyyspäivää 6 päivää ja jatkuu edelleen itsenäisyyspäivänä.

Talonrakennus-, maalaus- ja lattianpäällystysala 

Työajan lyhennyksestä ja arkipyhistä maksetaan kaikille työntekijöille erillistä 7,7 prosentin palkanosaa jokaisen säännöllisen palkanmaksun yhteydessä.

Palkanosa maksetaan myös lyhennettyä työpäivää tekeville. Sitä ei voi sisällyttää työntekijän aika-, urakka- tai palkkiopalkkaan. Mikäli työntekijä on töissä arkipyhänä, maksetaan hänelle palkka kuten sunnuntaityöstä.

Talotekniikka-ala 

Talotekniikka-alalla korvattavia arkipyhiä ovat jouluaatto, ensimmäinen ja toinen joulupäivä, uudenvuodenpäivä, loppiainen, pitkäperjantai, toinen pääsiäispäivä, vapunpäivä, helatorstai ja juhannusaatto.

Korvausperuste on keskituntiansio. Korvaus maksetaan, mikäli edellä mainitut päivät osuvat työpäiville. Vapaapäiville osuvilta arkipyhiltä ei korvausta makseta.

Kun itsenäisyyspäivä sattuu työntekijän sairausloman sisään sille ajalle, jolta työnantajalla on palkanmaksuvelvollisuus, maksetaan työntekijälle työpäiväksi sattuvalta itsenäisyyspäivältä palkka.

Korvausta ei makseta seuraavissa tilanteissa:

  •  Työsuhde on kestänyt alle 6 viikkoa ennen arkipyhää.
  •  Työntekijä on luvatta poissa arkipyhää edeltävänä tai lähinnä seuraavana työpäivänä.
  •  Arkipyhä sijoittuu lauantaille tai sunnuntaille.
  •  Arkipyhä sijoittuu vanhempain-, perhe- tai kuntoutusvapaan sisään.
  •  Arkipyhä sijoittuu lomautusta seuranneen kahden ensimmäisen viikon ulkopuolelle.

Mikäli työntekijä on mainittuna arkipyhänä työssä, maksetaan hänelle palkka samojen perusteiden mukaan kuin sunnuntaityöltä eikä arkipyhäkorvausta suoriteta.

Infra-ala 

infra-alalla vuodenvaihteen arkipyhät korvataan, mikäli ne olisivat olleet työpäiviä.

Jouluaatto, ensimmäinen joulupäivä, uudenvuodenpäivä ja loppiainen maksetaan, mikäli työsuhde on kestänyt vähintään 6 viikkoa. Palkka on ensimmäisessä, toisessa, kolmannessa ja neljännessä palkkaryhmässä palkkaryhmän mukainen palkka. Muissa palkkaryhmissä maksetaan neljännen palkkaryhmän palkka.

Asfalttiala 

Arkipyhäkorvauksen piirissä ovat uudenvuodenpäivä, loppiainen, pitkäperjantai, toinen pääsiäispäivä, vapunpäivä, helatorstai, juhannusaatto, jouluaatto, ensimmäinen joulupäivä sekä tapaninpäivä.

Arkipyhäkorvaus on aikapalkan taulukkopalkan mukainen tuntipalkka työntekijän työtuntijärjestelmän mukaisilta säännöllisiltä työtunneilta ilman henkilökohtaista palkanosaa ja ilman ammattitutkinto- ja erikoisammattitutkintolisää.

Arkipyhäkorvauksen ehtona on työsuhteen jatkuminen yhtäjaksoisesti vähintään 6 viikkoa ennen kyseistä arkipyhää.

Mikäli työntekijällä ei ole oikeutta sairautensa vuoksi itsenäisyyspäivän palkkaan, maksetaan hänelle siltä päivältä palkkaa sairausajan palkkamääräysten mukaisesti.

Vedeneristysala 

Arkipyhäkorvauksen piirissä ovat uudenvuodenpäivä, loppiainen, pitkäperjantai, toinen pääsiäispäivä, vapunpäivä, helatorstai, juhannusaatto, jouluaatto ja ensimmäinen joulupäivä.

Arkipyhäkorvaus maksetaan palkkaryhmä 2:n mukaan.

Arkipyhäkorvauksen ehtona on, että työsuhde on jatkunut yhtäjaksoisesti vähintään 6 viikkoa ennen kyseistä arkipyhää.

Rakennustuoteteollisuus 

Itsenäisyyspäivän sattuessa arkipäiväksi työt on keskeytettävä kuten sunnuntaina.

Itsenäisyyspäivältä maksetaan täyttä työpäivää vastaava palkka, jos se olisi ollut työpäivä.

Itsenäisyyspäivän sattuessa viikonlopulle tai työtuntijärjestelmän mukaiselle vapaapäivälle, siitä maksetaan arkipyhäkorvaus, mikäli työsuhde on kestänyt vähintään 3 kuukautta.

Keskeytymättömässä 3-vuorotyössä työtä ei keskeytetä ja työssä oleville maksetaan normaalin palkan lisäksi sunnuntaityökorvaus. Itsenäisyyspäivältä maksetaan keskeytymätöntä 3-vuorotyötä tekevälle työntekijälle 8 tunnin palkka keskituntiansion mukaan myös silloin, kun itsenäisyyspäivä sattuu työntekijän vapaapäivälle.

Jouluaatolta, joulupäivältä, tapaninpäivältä, uudenvuodenpäivältä ja loppiaiselta maksetaan arkipyhäkorvaus, kun työsuhde on ennen arkipyhää kestänyt vähintään 3 kuukautta.

Arkipyhäkorvauksen suuruus on työntekijän säännöllistä päivittäistä työaikaa vastaava palkka keskituntiansion mukaan laskettuna.

Rakennusliiton sopimusalojen kulukorvaukset päivittyvät 1.1.2025

Päivärahoihin, matkakustannusten korvauksiin ja ateriaetuun liittyvät muutokset astuvat voimaan vuodenvaihteessa.

Asfalttiala

  • Päiväraha 53 €
  • Yöpymisraha 16 €/vrk
  • Kilometrikorvaus 59 snt/km

Päivittäiset työmatkat julkisten kulkuvälineiden mukaan.

Infra-ala

  • Päiväraha 53 €
  • Yöpymisraha 16 €
  • Ateriakorvaus 13,25 €
  • Kilometrikorvaus 59 snt/km
  • Henkilöiden kuljetus 4 snt/km/hlö

Päivittäiset matkakustannusten korvaukset

  • Yli 5 km 3,74 €
  • Yli 10 km 5,08 €
  • Yli 20 km 10,15 €
  • Yli 30 km 13,53 €
  • Yli 40 km 15,21 €
  • Yli 50 km 20,30 €
  • Yli 70 km 24,72 €
  • Yli 90 km 28,74 €
  • Yli 120 km 33,82 €

Lattianpäällystysala

  • Päiväraha 53 €
  • Majoituskorvaus 57 €/vrk
  • Yöpymisraha 16 €/vrk

Matkakorvaus julkisen liikenteen mukaan tai sovittaessa verohallinnon päätöksen mukaiset korvaukset

  • Henkilöauto 59 snt/km
  • Perävaunu 10 snt/km
  • Asuntovaunu 15 snt/km
  • Koneet ja laitteet 4 snt/km
  • Henkilöiden kuljetus 4 snt/km/hlö

Maalausala

  • Päiväraha 53 €
  • Majoituskorvaus 57 €/vrk
  • Yöpymisraha 16 €/vrk
  • Ateriakorvaus 13,25 €

Kilometrikorvaukset

  • Henkilöauto 59 snt/km
  • Perävaunu 10 snt/km
  • Asuntovaunu 15 snt/km
  • Koneet ja laitteet 4 snt/km
  • Henkilöiden kuljetus 4 snt/km/hlö

Päivittäiset matkakustannusten korvaukset

  • Yli 5 km 2,36 €
  • Yli 10 km 3,79 €
  • Yli 20 km 6,83 €
  • Yli 30 km 9,94 €
  • Yli 40 km 12,24 €
  • Yli 50 km 14,84 €
  • Yli 60 km 19,50 €
  • Yli 70 km 22,06 €
  • Yli 80 km 25,07 €
  • Yli 90 km 28,55 €
  • Yli 100 km 32,01 €

Rakennustuoteteollisuus

  • Päiväraha 53 €
  • Osapäiväraha vajaavuorokaudelta, joka käsittää vähintään 6, mutta enintään 10 tuntia 24 €
  • Yöpymisraha 16 €
  • Ateriakorvaus 13,25 €

Kilometrikorvaukset

  • Henkilöauto 59 snt/km
  • Moottoripyörä 45 snt/km
  • Mopo 24 snt/km
  • Koneet ja laitteet 4 snt/km
  • Henkilöiden kuljetus 4 snt/km/hlö

Talonrakennusala

  • Päiväraha 53 €
  • Majoituskorvaus on 57 €/vrk
  • Yöpymisraha on 16 €/vrk

Kilometrikorvaukset

  • Henkilöauto 59 snt/km
  • Perävaunu 10 snt/km
  • Asuntovaunu 15 snt/km
  • Koneet ja laitteet 4 snt/km
  • Henkilöiden kuljetus 4 snt/km/hlö

Päivittäiset matkakustannusten korvaukset

  • Yli 5 km 2,36 €
  • Yli 10 km 3,79 €
  • Yli 20 km 6,83 €
  • Yli 30 km 9,94 €
  • Yli 40 km 12,24 €
  • Yli 50 km 14,84 €
  • Yli 60 km 19,50 €
  • Yli 70 km 22,06 €
  • Yli 80 km 25,07 €
  • Yli 90 km 28,55 €
  • Yli 100 km 32,01 €

Talotekniikka-ala

  • Päiväraha 53 €
  • Osapäiväraha 24 €
  • Ateriakorvaus 13,25 €
  • Kilometrikorvaus 59 snt/km

Päivittäiset matkat julkisten kulkuneuvojen mukaan, jollei muuta ole sovittu.

Vedeneristysala

  • Päiväraha 53 €
  • Yöpymisraha 16 €
  • Ateriakorvaus 13,25 €

Kilometrikorvaukset

  • Kilometrikorvaus 59 snt/km
  • Henkilöiden kuljetus 4 snt/km/hlö
  • Perävaunu 10 snt / km
  • Asuntovaunu 15 snt/km
  • Koneet ja laitteet 4 snt/km

Päivittäiset matkakustannusten korvaukset

  • Yli 4 km 2,33 €
  • Yli 10 km 5,77 €
  • Yli 20 km 11,47 €
  • Yli 30 km 17,17 €
  • Yli 40 km 22,89 €
  • Yli 50 km 28,59 €
  • Yli 60 km 34,30 €
  • Yli 70 km 40,00 €
  • Yli 80 km 45,71 €
  • Yli 90 km 51,42 €

Tärkeä viesti sinulle, Rakennusliiton jäsen

Lähestulkoon kaikki SAK:laiset ammattiliitot neuvottelevat tänä talvena työntekijöiden työehdoista ja palkoista. Nyt on erityisen tärkeää, että olemme toinen toistemme tukena, sillä vain sillä tavalla voimme varmistaa kaikille jäsenille oikeudenmukaiset ja reilut työsuhteen ehdot ja palkankorotukset

Teollisuusliitto on käynnistänyt ensimmäisenä tes-neuvottelut jo syyskuussa. Nyt teknologiateollisuuden työehtosopimuksesta on neuvoteltu pian kolme kuukautta. Useat muutkin teollisuuden alat käyvät jo neuvotteluita ja kuljetusalat, yksityiset palvelut sekä julkinen sektori käynnistävät neuvottelujaan hieman myöhemmin.

Rakennusliiton neuvottelut työnantajaliittojen kanssa käynnistyvät tammikuussa. Työehtosopimuksemme päättyvät 28.2.2025.

Käytännössä suurin osa työehtosopimuksista neuvotellaan seuraavan puolen vuoden aikana. Me ammattiliitot olemme päättäneet SAK:laisessa liittoperheessä varmistaa yhteisesti, että jokaiselle sopimusalalle saadaan neuvoteltua työehtosopimukset ja kunnolliset palkankorotukset.

Olemme jo kertoneet julkisesti myös liittojen päättämistä palkankorotustavoitteista näihin neuvotteluihin ja tätä tavoitetta kohti kuljemme.

Kymmenen prosentin palkankorotustavoite on hyvin perusteltu. Viime vuosien maltilliset palkankorotukset Suomessa ovat syventäneet ostovoimakuoppaa palkansaajilla. Samanaikaisesti kilpailijamaissa palkankorotukset ovat olleet huomattavasti korkeampia. Tämä on vahvistanut Suomen kilpailukykyä, mutta samalla tiputtanut suomalaisen duunarin ostovoimakuoppaan.

Ensimmäisenä neuvotteluissa olevalla teknologiateollisuuden työntekijöiden työehtosopimuksella on paljon merkitystä myös muiden sopimuksiin. Teollisuusliitto avaa uraa kaikille sen jälkeen neuvoteltaville työehtosopimuksille ja palkkaratkaisuille. Ei siis ole yhdentekevää, miten tässä ratkaisussa onnistutaan. Ensimmäisellä sopimuksella on enemmän kuin väliä. Voit lukea ensimmäisen sopimuksen merkityksestä kaikille palkansaajille lisää Jaana Ylitalon blogista.

Teollisuusliiton neuvottelut eivät ole edenneet, joten Teollisuusliitto oli pakotettu ilmoittamaan vauhditustoimista hyvän ratkaisun aikaansaamiseksi. Lakkoja järjestetään tällä ja ensi viikolla 3., 4., 9.–12. joulukuuta. Toimipaikkoja lakon piirissä on yli 400 ja niissä 33 000 työntekijää.

Me SAK:laiset liitot tuemme yhdessä Teollisuusliiton työehtosopimusneuvotteluja. On tärkeää, että kaikki SAK:laisten liittojen jäsenet ovat vähintään hengessä mukana tukemassa Teollisuusliittoa ja sen jäseniä heidän neuvotteluissaan ja työtaisteluissaan.

#VoitollaTyöhön

Allekirjoittaneet

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta
Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto
Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen
Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitto JHL:n puheenjohtaja Håkan Ekström
Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen
Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko
Rakennusliiton puheenjohtaja Kimmo Palonen 
Sähköliiton puheenjohtaja Jari Korpela

A-kassan toiminnassa on katkos vuodenvaihteessa

A-kassan etuuksien maksamisessa ja asioinnissa on katkos vuodenvaihteessa.

Viimeinen etuuksien maksu ennen vuodenvaihdetta tehdään kassassa perjantaina 20.12.2024, ja silloin maksetut etuudet ovat tileillä 23.12.2024. Hakemukset kannattaa lähettää hyvissä ajoin ennen katkoa, jos se vain on mahdollista.

A-kassan eAsiointi, asiakaspalvelu ja yhteydenottolomakkeet ovat pois käytöstä 20.12.2024–1.1.2025.

Järjestelmäpäivityksistä johtuvien katkosten syynä on Paperityöväen Työttömyyskassan sulautuminen A-kassaan 1.1.2025 alkaen.

Lue lisää A-kassan uutisesta