Takaisin

Puheenjohtaja Palonen: Paikallisen sopimisen vapauttaminen haastaa neuvottelut 

Rakennusliiton työehtosopimukset päättyvät helmikuun lopussa. Syksyn tunnustelujen jälkeen varsinaiset neuvottelut alkoivat tammikuun alussa. Rakennusliiton puheenjohtaja Kimmo Palonen odottaa vaikeaa neuvottelukierrosta. 

– Ei sopiminen koskaan helppoa ole, mutta kiistatta monta tekijää vie nyt siihen suuntaan, että ollaan taas kerran historiallisen vaikean rupeaman edessä, Palonen arvioi. 

Rakennusalan yleinen tilanne ei ole omiaan auttamaan sovun löytymisessä. Esimerkiksi korkojen alentumisesta huolimatta asuntokauppa on edelleen suhteellisen vaisua, mikä pitää alan investoinnit jäissä. Hallituksen työelämäheikennyksistäkin osa vaikuttaa TES-neuvotteluihin. 

– Paikallisen sopimisen avaaminen villiin yrityskenttään asettaa ilman muuta haastetta sille, mitä rakentajien työehtosopimuksiin voidaan kirjata paikallisesti sovittavaksi, Palonen arvioi. 

Pelkona on, että etenkin Suomessa toimivat ulkomaalaiset rakennusalan yritykset ulosmittaavat kaikki työehtosopimuksen sallimat paikallisen sopimisen mahdollisuudet maksimaalisesti. Työnantajan käytännössä saneleman paikallisen ”työehtosopimuksen” hyväksyminen olisi niissä yrityksissä käytännössä työsuhteen saamisen edellytys. 

Toisaalta Palonen kummastelee, miksi suomalaiset alan yritykset eivät ole ymmärtäneet paikallisen sopimisen avaamisen ilmiselvää riskiä yleissitovuudelle – ja reilulle kilpailutilanteelle. 

– Neuvottelupöydässä olisi hyvä yhdessä löytää keinoja sen varmistamiseksi, että Suomessa voitaisiin rakennusalalla edelleen kilpailla urakoista jotakuinkin terveeltä pohjalta, Palonen sanoo.  

Rakennusliitto tavoittelee muiden SAK:laisten liittojen tavoin 10 prosentin palkankorotuksia kahdelle vuodelle. Palkkatavoitteen julkistaminen oli poikkeuksellinen toimi, jolla liitot vastasivat työnantajien koko ajan kiristyneeseen sopimuskoordinaatioon. Vaikka tavoitteen julkaiseminen varmasti yllätti myös monet rakennusliittolaiset, sai toimenpide jäsenkyselyssä vankan tuen: yli 5000:n vastaajan kyselyssä peräti 86 prosenttia jäsenistä piti ratkaisua hyvänä.  

10 prosentin korotuksen tasoa kahdelle vuodelle on arvioitu julkisuudessa erityisen hurjaksi juuri rakennusalalla, jossa on nähty paljon konkursseja. Palosen mukaan tavoite on oikea ja hyvin perusteltu. 

– Ensinnäkään koskaan, edes rakentamisen hulluina vuosina muutamia vuosia sitten, ei isännille olisi sopinut oikein minkäänlainen palkankorotus. Eli duunarin palkan korottamiseen on aina väärä hetki. Toisekseen inflaation aiheuttama ostovoiman heikkeneminen on tosiasia, eikä se menetys sieltä mihinkään katoa siksi, että hintojen nousu nyt on viimein hidastunut, Palonen muistuttaa.

Seuraa Rakennusliiton neuvottelutilannetta TES-sivulla

Tutustu SAK:laisten liittojen yhteistyöhön