Takaisin

RT:n suhdanne: talonrakentajille riittää töitä

Rakentamisen suhdannekäänne on ollut nopea. Rakentaminen supistui viime vuonna 4 prosenttia, mutta täksi ja ensi vuodeksi Rakennusteollisuus RT ennakoi reilun prosentin tai parin kasvua. Kasvun suurin vauhdittaja on asuntorakentaminen, joka on noussut jälleen ennätystasolle.

Asuntorakentamisen ennustetaan pysyvän korkealla tasolla myös ensi vuonna, sillä asuntorakentajat ilmoittavansa rakentavansa silloin yhtä paljon kuin tänä vuonna.

Rakentaminen kasvu painottuu tämän vuoden lopulle ja ensi vuoden alkupuoliskolle. Kustannuskehitys on rakentamisen suurin yksittäinen uhka. 

– Käänne rakentamisen näkymissä on ollut nopea. Aiempi epävarmuus ja heikko kysyntä on kääntynyt huoleen kovasta kustannuskehityksestä sekä materiaalien ja työvoiman saatavuudesta, Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Jouni Vihmo sanoo.

Rakennusteollisuus RT arvioi asuntoaloituksia kertyvän tänä vuonna 44 000, mikä ylittää neljänneksellä pitkän aikavälin keskimääräisen tarpeen, ja ensi vuonnakin noin 40 000. Omakotitalorakentaminen on saanut koronapandemiasta voimakkaan piristysruiskeen, ja aloituksia on 17 prosenttia viimevuotista enemmän.

– Ensi vuonna pientalorakentamisen puoli vetää. Sen osuuden kasvu on siksi merkittävä, että siitä syntyy paljon enemmän kuutioita ja euroja alalle verrattuna esimerkiksi yksiön raketamiseen, Vihmo muistuttaa.

Korjausrakentaminen oli miinuksella 3 vuotta, mutta käänne parempaan tapahtui tämän vuoden alkupuoliskolla.

– Viime vuonnakin toteutui paljon enemmän asuinrakennusten korjauksia kuin pelättiin. Koronarajoitukset vaikuttivat niihin vähemmän kuin odotettiin, Vihmo sanoo.

Teksti: Johanna Hellsten, kuva: Rakennusteollisuus RT ry