Takaisin

Avoimen työttömyyskassan perustamisesta päätetään kesäkuussa – A-kassa palvelee kaikkia palkansaajia

Teollisuuden työttömyyskassan, Rakennusalan työttömyyskassan ja Työttömyyskassa Finkan hallitukset ovat hyväksyneet sulautumissopimuksen. Uusi työttömyyskassa aloittaa suunnitelman mukaan toimintansa 1.1.2022.

Uuden kassan nimiehdotus on Avoin työttömyyskassa, lyhennettynä A-kassa. Työttömyyskassa on nimensä mukaisesti avoin kaikkien toimialojen palkansaajille. Uuden työttömyyskassan perustaminen varmistuu lopullisesti kesäkuussa, jolloin perustajakassojen hallintojen on määrä tehdä ja vahvistaa sulautumisessa tarvittavat päätökset.

Uuden A-kassan syntyminen ei edellytä toimenpiteitä perustajakassojen nykyisiltä jäseniltä, sillä jäsenyys siirtyy automaattisesti. Sulautumisen lähtökohtana on entistäkin asiantuntevampi ja asiakaslähtöisempi työttömyyskassa palkansaajille.

– Tavoitteena on tarjota parasta mahdollista palvelua työttömyyskassan jäsenille työelämän eri tilanteissa, korostaa Rakennusalan työttömyyskassan johtaja Jan Peltonen.

Työttömyyskassan koon kasvaminen mahdollistaa uusien palvelujen kehittämisen.

– Uusi iso kassa mahdollistaa palvelujen jatkuvan kehittämisen ja kassan jäsenille entistäkin nopeamman ja laajemman palvelun. A-kassa on myös erinomaisen vakavarainen toimija, Teollisuuden työttömyyskassan johtaja Irene Niskanen sanoo.

Avoimelle, jäsenten toimialaan sitoutumattomalle työttömyyskassalle on tarvetta, koska työelämä pirstaloituu ja liikkuvuus ammattien välillä kasvaa. Myös muutokset työttömyyskassojen toimintaa ohjaavassa lainsäädännössä puoltavat kassojen koon kasvattamista.

– Jäsenten toimialaan sitoutumaton, avoin työttömyyskassa vastaa parhaimmin tämän ajan haasteeseen, sanoo Finkan johtaja Antti Murto.

Uudessa suurkassassa on jäseniä noin 190 000. Teollisuuden työttömyyskassaan kuului viime vuonna noin 135 000, Rakennusalan työttömyyskassaan hieman yli 45 000 ja Finkaan hieman yli 18 000 jäsentä. Kassat maksoivat etuuksia yhteensä noin 421 miljoonaa euroa vuonna 2020.

A-kassa perii perustamissuunnitelmansa mukaisesti jäseniltä kiinteän euromääräisen kuukausimaksun joka määritetään myöhemmin.

– Lähtökohtana on, että jäsenmaksu tullaan asettamaan hyvin kilpailukykyiselle tasolle, Irene Niskanen sanoo.

Nykyisten kassojen 140 hengen henkilöstö jatkaa A-kassassa vanhoina työntekijöinä.

Lisätietoja:

Teollisuuden työttömyyskassan johtaja Irene Niskanen, puh. 040 860 1637
Rakennusalan työttömyyskassan johtaja Jan Peltonen, puh. 050 572 0039
Työttömyyskassa Finkan johtaja Antti Murto, puh. 045 7750 0120