Takaisin

Raksalle töihin – Skanska, Rakennusliitto ja Barona käynnistävät työssäoppimisohjelman nuorille

 

Nuorten saamiseksi työelämään ja koulutuksen piiriin tarvitaan monenlaisia toimenpiteitä. Mestari-kisälli -työssäoppimispilotti tarjoaa polun työelämään käytännön työn avulla. Työssäoppimisen kautta nuori, jolla on potentiaalia, mutta ei selkeää urasuunnitelmaa tai keinoja mielekkään työn löytämiseksi, voi päästä kiinni työelämään.

Ohjelman ovat kehittäneet Skanska, Rakennusliitto ja Barona ja yhteistyössä on mukana useinta nuorten parissa työskenteleviä järjestöjä ja toimijoita. Järjestöjen kautta saadaan suoraan kosketuspinta nuoriin ja viesti kulkemaan erityisesti niille nuorille, jotka tarvitsevat apua ja tukea perinteisen työelämään kiinnittymisreitin lisäksi. Mukana ovat mm. Ohjaamo Helsinki, Helsingin Diakonissalaitos, Vamos ja Työllisyys, Icehearts, Kidesäätiö, Pelastakaa Lapset ry, Helsingin seudun erilaiset oppijat ry (HERO).

”Työelämään voi päästä kiinni montaa eri reittiä. Lähdimme yhdessä pohtimaan keinoja, joilla työelämään ja oppimiseen löytyisi polku käytännön tekemisen kautta. Jos kipinä työhön syttyy tässä vaiheessa, voi opiskeluintokin herätä myöhemmin. Toivomme, että tämän pohjalta syntyisi toimintamalli, jota muutkin yritykset tai toimialat voivat hyödyntää”, sanoo Skanskan aluejohtaja Ilpo Luhtala.

Mestari-kisälli -pilotissa 5-6 nuorelle tarjotaan mahdollisuus palkalliseen kuuden kuukauden työmaaharjoitteluun Skanskan pääkaupunkiseudun asuntorakentamisen työmailla syksyllä 2019. Tavoitteena on, että työmaaharjoittelun jälkeen työ Skanskalla jatkuu. Pilotti on kohdennettu rakennusalasta kiinnostuneille henkilöille, joille oppiminen on luontaisempaa tekemisen kautta kuin koulun penkillä.

”Työmaaharjoittelussa on mahdollista oppia rakentamisen taitoja käytännössä kokeneen ammattilaisen ohjauksessa. Jokainen saa kattavan perehdytyksen ja tehtävään valmennetun työnohjaajan opastajaksi ja tueksi koko työsuhteen ajaksi”, kertoo Luhtala.

Haku käynnistyy elokuun puolivälissä, jolloin Barona järjestää kiinnostuneille työnhakuvalmennuksen. Työnhakuvalmennukseen osallistumisen jälkeen voi tehdä sähköisen hakemuksen Baronan järjestelmän kautta. Barona haastattelee kaikki hakemuksen jättäneet, ja kaikki saavat palautetta työnhakuun liittyen.

Skanskalle työmaaharjoitteluun valittavien 5-6 henkilön lisäksi Barona kartoittaa mahdollisuudet palkata hakijoita esimerkiksi Barona Rakennuksen palvelukseen tai mahdollisesti muihin yrityksiin.

”Tämä hanke avaa hienolla tavalla tien ammattiin myös niille nuorille, jotka ovat jäämässä sivuun perinteisestä ammattikoulutuksesta. Skanskan, Baronan ja Rakennusliiton pilotti elvyttää perinteistä mestari-kisälli -mallia, nyt vain tehtävään valmennetut työpaikkaohjaajat opastavat käytännön työhön”, sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi.

”Baronalla haluamme olla varmistamassa, että jokaisella on mahdollisuus tehdä kulloiseenkin elämäntilanteeseensa sopivaa työtä. Haluamme toimia personal trainerin tavoin työelämässä. Tuemme ihmisiä työuran ja työttömyysjaksojen aikana ja silloin kun uraa tuntuu olevan vaikea saada edes kunnolla käyntiin. Yhteiskunnalle tämä tarkoittaa tulevaisuuden työntekijöitä, jotka perinteisten työllistymispolkujen kautta jäävät helposti työmarkkinan ulkopuolelle”, kertoo palvelujohtaja Kalle Pulkkanen Baronasta.

(Skanskan lehdistötiedote)