Takaisin

Harjuniemi: ”Työttömyysturvaa leikattiin, mutta menot kasvavat”

 

Eduskunta leikkaa Sipilän hallituksen esityksen mukaan työttömien ansioita 4,65 prosenttia. Ansiosidonnaista päivärahaa saavalla vaikutus on noin 60-70 euroa neljän viikon jaksossa.
Tämän verran menettää, jos ei ole ”ollut aktiivinen”, tehnyt 18 tuntia pätkätyötä tai osallistunut viittä päivää kursseilla.
-Puhe aktiivimallista on lööperiä. Tämä on selvä työttömyysturvan leikkaus, sillä kaikilla ei ole mahdollisuutta osoittaa määräysten mukaista ”aktiivisuutta”. Lyhyitä työpätkiä ja työvoimatoimistojen kursseja ei riitä kaikille, sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja ja Rakennusalan työttömyyskassan hallituksen puheenjohtaja Matti Harjuniemi.
Työttömäksi jääneen pitää vuoden alusta lähtien ”osoittaa aktiivisuutta” tekemällä kolmen kuukauden aikana vähintään 18 tuntia pätkätöitä tai osallistumalla viitenä päivänä TE-toimiston palveluihin. Uudenmaan ELY-keskus on ennustanut, että sadat tuhannet työttömät eivät onnistu pääsemään pätkätöihin vaan erilaisten koulutusten ja valmennusten määrä kasvaa valtavasti.
Eteen tulee silti tilanteita, joissa työttömän henkilön tukea alennetaan, vaikka tämä olisi yrittänyt päästä sekä pätkätöihin että kurssitusten piiriin. Eduskunnan perustuslakivaliokunta piti tätä ongelmallisena, mutta hallitus ei suostunut muuttamaan esitystään tältä osin.
Oma lukunsa on siinä, että työttömän tilanne on arvioitava kassassa uudelleen joka kolmas kuukausi.
-Tämä merkitsee Rakennusalan työttömyyskassassa 7000—10 000 uutta päätöstä neljä kertaa vuodessa eli kolmen kuukauden välein, sanoo Matti Harjuniemi.
Lain mukaan työttömyyskassojen on tehtävä kaikki päätökset manuaalisesti, eli kone ei voi niitä hoitaa.
-Samalla haaskataan rahaa myös uuteen valtavaan byrokratiaan, jonka uusi malli synnyttää, sanoo Harjuniemi.
On todennäköistä, että suuri osa työttömistä ei tule täyttämään aktiivimallin velvoitteita. Siksi hallitus laskenut, että työttömyystukien leikkaukset pienentävät etuusmenoja.
– Säästöä ei kuitenkaan synny, koska toimeentulotuen menot ja asumistukimenot kasvavat.