Takaisin

Rakentamiseen ennustetaan vuosien kasvuvaihetta

Rakentaminen kasvaa Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PT) uuden toimialaennusteen mukaan ainakin vielä vuosina 2016 ja 2017. Ensi vuonna rakentaminen lisääntyisi ennusteen mukaan jo 2,5 % ja seuraavana vuonna 2 %.

-Rakentamisen määrä on ylittänyt tänä vuonnakin odotukset, joita oli alkuvuodesta, sanoo ennustepäällikkö Eero Lehto Palkansaajien tutkimuslaitoksesta.

Asuntorakentamisen lisäksi rakentajia työllistävät suurten kauppakeskusten, uuden ylivoimalan, sairaaloiden ja sellutehtaiden rakentaminen.

Rakentamisen ohella Suomen talouden veturina toimivat nyt ainakin jossain määrin informaatiopalvelut, joihin on syntynyt runsaasti uusia työpaikkoja. – Suomen tehdasteollisuudesta on vähentynyt viime vuosina 230 000 työpaikkaa. Samaan aikaan on informaatio- ja viestintäaloille syntynyt 130 000 uutta työpaikkaa, laskee Lehto.

Uuden ennusteen mukaan rakentamisessa tehtävät työtunnit lisääntyvät tänä vuonna 1,8 %, ensi vuonna 4,7% ja 4,4% vuonna 2017. Vauhti on selvästi nopeampaa kuin teollisuudessa ja palvelutuotannossa keskimäärin.

Palkkojen nousuksi PT ennustaa tänä vuonna 0,9 %, ensi vuonna 0,3% ja 0,7% vuonna 2017. Ensi vuoden korotukset on jo lyöty lukkoon, mutta vuoden 2017 on vielä neuvotteluvaiheessa.